Η Τουρκία να έχει κόστος: Η έκβαση των επιδιώξεών της σε βάρος των Κούρδων αφορά άμεσα και την Ελλάδα και την Κύπρο

epa10318723 Syrian Kurdish people carry the coffin of a man who was killed in Turkish airstrike, during a funeral procession at Dayrik town close to the tri-border between Syria, Iraq, and Turkey in al-Hasakah governorate, northeastern Syria, on 21 November 2022. EPA, AHMED MARDNLI




Του ΠΑΝΙΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Πόσες φορές δοκιμάστηκε ανεπιτυχώς η αξιοπιστία της διεθνούς κοινότητας; Πόσες φορές τηρήθηκαν δυο μέτρα και δυο σταθμά μπροστά στις ίδιες ακριβώς περιπτώσεις παραβίασης του διεθνούς δικαίου;

Πόσες φορές τα Ηνωμένα Έθνη δεν έπραξαν απολύτως τίποτα, ούτε για να αποτρέψουν στρατιωτικές εισβολές και εγκλήματα πολέμου, αλλά ούτε και για το τέλος των συρράξεων και την επικράτηση της δικαιοσύνης στον κόσμο;

Ο τουρκικός επεκτατισμός, με συνεχείς επιθετικές και παράνομες ενέργειες, αποτελεί ίσως το πιο αντιπροσωπευτικό παράδειγμα σε σχέση με τα προαναφερόμενα ερωτήματα. Για μια ακόμα φορά, το καθεστώς Ερντογάν προκαλεί με τους σχεδιασμούς του για νέα χερσαία επιχείρηση στη βόρεια Συρία.

Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων και διπλωμάτων των ΗΠΑ, της Ε.Ε., της Ρωσίας και της Κίνας διαπιστώνεται ότι όλοι δεν επιθυμούν να υπάρξει μια τέτοια εξέλιξη. Και, φυσικά, όχι επειδή νοιάζονται για τους κατατρεγμένους και προδομένους Κούρδους, αλλά επειδή είναι πολύ πιθανό να προκύψουν ανεξέλεγκτες καταστάσεις σε βάρος των δικών τους συμφερόντων στη Συρία και στην ευρύτερη περιοχή.

  • Ο Ταγίπ Ερντογάν καυχιέται για τους τουρκικούς βομβαρδισμούς κατά των Κούρδων και εμφανίζεται αποφασισμένος να προχωρήσει σε χερσαία επίθεση, όπως το 2019. Αυτή τη φορά όμως, μάλλον με πιο υψηλό διακύβευμα για το καθεστώς Άσαντ, τη Ρωσία και τις ΗΠΑ, γι’ αυτό διαφαίνεται ότι αντιδρούν εντονότερα, προς το παρόν.

Αν, τελικά, υλοποιηθούν τα τουρκικά σχέδια, θα είναι η πέμπτη επιχείρηση του είδους της που διεξάγει η Άγκυρα στη βόρεια Συρία από το 2016, αλλά με διαφορετικές πλέον πιθανότητες «αλυσιδωτών επιπτώσεων» εξαιτίας και των όσων συμβαίνουν στην Ουκρανία.

Ο Ερντογάν έχει δεσμευτεί για μια νέα εισβολή από τον Μάιο και με σκοπό να δημιουργήσει μια «ασφαλή ζώνη» βάθους 30 και πλέον χιλιομέτρων, εξοντώνοντας τους Κούρδους μαχητές. Η περιοχή που στοχεύει περιλαμβάνει τις τρεις βασικές πόλεις Μανμπίτζ, Ταλ Ριφάατ και Κομπάνι, οι οποίες βρίσκονται υπό τον έλεγχο των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων υπό την ηγεσία των Κούρδων.

Με βάση σχετικά δημοσιεύματα, η Μόσχα προσπαθεί να ικανοποιήσει την Άγκυρα, καλώντας τη Δαμασκό και τους Κούρδους μαχητές να αποσυρθούν από την πόλη Ταλ Ριφάατ για να αποτρέψουν μια τουρκική χερσαία επίθεση,

Την ίδια στιγμή, δεδομένης της αυξανόμενης σημασίας της Τουρκίας για τη Δύση, λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, είναι πιθανό οι ΗΠΑ και η Ευρώπη να περιοριστούν ξανά σε δηλώσεις και διαμαρτυρίες για το θεαθήναι. Επίσης, δεν αποκλείεται να είναι έτοιμες να ικανοποιήσουν την Τουρκία σε άλλα ζητήματα ώστε να αποφευχθεί μια εκτεταμένη τουρκική χερσαία επιχείρηση στη βόρεια Συρία.

Επιπλέον, επειδή αυτή την περίοδο την «παρακαλούν» να άρει τις προϋποθέσεις που θέτει για την ένταξη της Σουηδίας και της Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ, ενδεχομένως να «συμβιβαστούν» και με κάποιες, δήθεν, δεσμεύσεις του Ερντογάν ότι η στρατιωτική επιχείρηση θα είναι σύντομη και στοχευμένη.

Και ο νοών νοείτω για το τι θα συμβεί αν του ανάψουν και πάλι «πράσινο φως», όχι κυρίως οι ΗΠΑ, αλλά αυτή τη φορά ο στενός του σύμμαχος, ο Πούτιν.

Μέσα σ’ αυτό τον ορυμαγδό συγκρουόμενων συμφερόντων και πολιτικών παιχνιδιών σε βάρος του Κουρδικού λαού, φαίνεται ότι τόσο η Ρωσία όσο και οι ΗΠΑ πασχίζουν και πάλι να ικανοποιήσουν σε μεγάλο βαθμό τις απαιτήσεις του Ερντογάν ώστε να μπορεί να πανηγυρίζει, ισχυριζόμενος ότι οι απειλές και οι εκβιασμοί του έπιασαν τόπο.

  • Κι αυτή τη γνώριμη στρατηγική επιχειρεί να εφαρμόσει για τις παράνομες διεκδικήσεις του σε Αιγαίο, Κύπρο και Ανατολική Μεσόγειο.

Τα συνεχή τουρκικά εγκλήματα κατά των Κούρδων και η υποκριτική στάση της διεθνούς κοινότητας αποτυπώνουν την ωμή πραγματικότητα και συνάμα συμπυκνώνουν ένα ουσιαστικό μήνυμα προς κάθε λαό και κάθε χώρα που απειλείται και εκβιάζεται.

Η έκβαση των τουρκικών επιδιώξεων στη βόρεια Συρία αφορά άμεσα την Ελλάδα και την Κύπρο. Ο αγώνας των Κούρδων κατά του τουρκοφασισμού είναι ο διαρκής αγώνας του Ελληνισμού για την υπεράσπιση της γης του, της θάλασσάς του και του πολιτισμού του.

Μόνο με σοβαρό κόστος θα μπει «φρένο» στην επιθετικότητα και στη βαρβαρότητα της Τουρκίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Οταν αφαιρούνται σελίδες από βιβλία, αυτά δεν έχουν πλέον καμία αξία: Η δικαστική απόφαση για Ιγνατίου-Βενιζέλο που ξεγύμνωσε ένα “συγγραφέα”…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Όταν πλακώνονται οι μεγάλοι πληρώνουν πάντα οι μικροί και οι αθώοι: Οι Κούρδοι ξανά προδομένοι απ’ όλους…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: