Οι Ταλιμπάν άρχισαν ξανά τις δημόσιες εκτελέσεις: Απαγχονισμός σε κατάμεστο στάδιο παρουσία της μισής κυβέρνησης

FILE PHOTO: Στιγμιότυπο από την ορκωμοσία του… «Υπουργού Ανώτατης Εκπαίδευσης» στις 22 Οκτωβρίου 2022. EPA, STRINGER




Οι Ταλιμπάν πραγματοποίησαν την πιθανότατα πρώτη δημόσια εκτέλεση μετά την επιστροφή τους στην εξουσία στο Αφγανιστάν.

Εκπρόσωπος των Ταλιμπάν είπε ότι ένας άνδρας ονόματι Tajmir εκτελέστηκε σε κατάμεστο στάδιο στη νοτιοδυτική επαρχία Farah αφού ομολόγησε την ενοχή του σε δολοφονία.

Στον απαγχονισμό παρέστησαν δεκάδες ηγετικά στελέχη του καθεστώτος συμπεριλαμβανομένων των περισσότερων από τους κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησής τους

Η εκτέλεση επισυμβαίνει λίγες εβδομάδες αφότου δόθηκε εντολή στους δικαστές να εφαρμόσουν πλήρως τη Σαρία.

Ο ανώτατος ηγέτης των Ταλιμπάν, Χαϊμπατουλάχ Αχουντζάντα, εξέδωσε το διάταγμα τον περασμένο μήνα, διατάσσοντας τους δικαστές να επιβάλουν ποινές, συμπεριλαμβανομένων των δημοσίων εκτελέσωεν, δημοσίων ακρωτηριασμών και λιθοβολισμών.

Ωστόσο, τα ακριβή κολαζόμενα εγκλήματα και οι αντίστοιχες τιμωρίες δεν έχουν καθοριστεί επίσημα από τους Ταλιμπάν.

Υποτίθεται ότι η ακραία ισλαμιστική ομάδα είχε υποσχεθεί ότι θα παρουσιάσει μια πιο ήπια εκδοχή του απάνθρωπου προσώπου που χαρακτήριζε την προηγούμενη θητεία τους στην εξουσία από το 1996 έως το 2001.

Ωστόσο, η εκτέλεση της Τετάρτης σηματοδοτεί την επιστροφή στην απολύτως εξτρεμιστική ερμηνεία του νόμου της Σαρία από την ομάδα.

Οι Ταλιμπάν έχουν προβεί πρόσφατα σε αρκετές δημόσιες μαστιγώσεις, συμπεριλαμβανομένου του μαστιγώματος δώδεκα ατόμων σε ένα κατάμεστο γήπεδο ποδοσφαίρου στην επαρχία Λογκάρ τον περασμένο μήνα.

Είναι όμως η πρώτη φορά (στη δεύτερη θητεία τους) που οι Ταλιμπάν παραδέχονται δημοσίως ότι προχώρησαν σε εκτέλεση.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπό τους Zabihullah Mujahid, στην εκτέλεση παραβρέθηκαν αρκετοί δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου, στρατιωτικό προσωπικό και ανώτεροι υπουργοί – συμπεριλαμβανομένων των υπουργών Δικαιοσύνης, Εξωτερικών και Εσωτερικών.

Σύμφωνα με τους Ταλιμπάν, ο εκτελεσμένος άνδρας ονόματι Tajmir, γιος του Ghulam Sarwar και κάτοικος της επαρχίας Herat, είχε μαχαιρώσει έναν άνδρα ονόματι Μουσταφά πριν από περίπου πέντε χρόνια.

Στη συνέχεια καταδικάστηκε από τρία δικαστήρια των Ταλιμπάν και η ποινή του εγκρίθηκε από τον Μουλά Αχουντζάντα.

Πριν από την εκτέλεση, εκδόθηκε μια δημόσια προκήρυξη με την οποία δημοσιοποιήθηκε η εκδήλωση και «καλούσε όλους τους πολίτες να συμμετάσχουν μαζί μας στον αγωνιστικό χώρο».

Η μητέρα του δολοφονηθέντος είπε στο BBC ότι οι ηγέτες των Ταλιμπάν την είχαν παρακαλέσει να συγχωρήσει τον άνδρα, αλλά εκείνη επέμενε στην εκτέλεσή του.

«Οι Ταλιμπάν ήρθαν σε μένα και με παρακάλεσαν να συγχωρήσω αυτόν τον άπιστο», είπε. «Επιμένουν να συγχωρήσω αυτόν τον άνθρωπο για χάρη του Θεού, αλλά τους είπα ότι αυτός ο άνθρωπος πρέπει να εκτελεστεί και να ταφεί όπως έκανε στον γιο μου».

«Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα μάθημα για άλλους ανθρώπους», πρόσθεσε. «Αν δεν τον εκτελέσετε, θα διαπράξει άλλα εγκλήματα στο μέλλον».

Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής τους από το 1996-2001, οι Ταλιμπάν καταδικάστηκαν για τακτική εκτέλεση τιμωριών δημοσίως, συμπεριλαμβανομένων των εκτελέσεων στο εθνικό στάδιο της Καμπούλ.

Με πληροφορίες από BBC

Ενθουσιασμός στην Κίνα για τη χαλάρωση των μέτρων μετά από τρία χρόνια σκληρών lockdown

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: