Η νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων και η άνοδος των “μεσαίων δυνάμεων”: Η Τουρκία μπορεί να παίξει γεωπολιτικά σκληρά παιχνίδια!

Islamist President Recep Tayyip Erdoğan held a press conference following the Presidential Cabinet Meeting at the Presidential Complex. Photo via Turkish Presidency




H εφημερίδα Financial Times σε άρθρο γνώμης (The FT View) της αρχισυνταξίας επισημαίνει ότι η εισβολή του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία φέτος έβαλε τέλος στη μεταψυχροπολεμική συμφιλίωση μεταξύ Ρωσίας και Δύσης.

Οι αντιπαλότητες μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας έχουν επίσης αυξηθεί, καθώς το Πεκίνο αύξησε τη στρατιωτική του πίεση στην Ταϊβάν και η Ουάσιγκτον ενίσχυσε τους ελέγχους στις εξαγωγές τεχνολογίας στην Κίνα. Η αντιπαράθεση μεγάλων δυνάμεων επέστρεψε.

Τίτλος της ανταπόκρισης: The new world order and the rise of the middle powers – Η νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων και η άνοδος των «μεσαίων δυνάμεων». Αναφέρει τα εξής:

Ακόμη και χώρες που δεν στέλνουν στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία ή περιορίζουν το εμπόριο με τη Ρωσία ή την Κίνα, θα πρέπει να ανησυχούν. Εάν η Ρωσία ακολουθούσε τους υπαινιγμούς της ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, ολόκληρος ο κόσμος θα έμπαινε σε μια επικίνδυνη νέα εποχή.

Ο ανταγωνισμός των μεγάλων δυνάμεων οδήγησε επίσης σε πολλαπλασιασμό των οικονομικών κυρώσεων, οι οποίες απειλούν τις εμπορικές και επενδυτικές ροές και έχουν κάνει τις χώρες του παγκόσμιου Νότου όλο και πιο επιφυλακτικές για την κυριαρχία του δολαρίου στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Ωστόσο, ο αυξημένος ανταγωνισμός μεταξύ μιας δυτικής συμμαχίας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και ενός άξονα Ρωσίας-Κίνας προσφέρει ευκαιρίες αλλά και απειλές για τις «μεσαίες δυνάμεις».

Καθώς η Ουάσιγκτον, οι Βρυξέλλες, το Πεκίνο και η Μόσχα προσπαθούν να κάμψουν τις παγκόσμιες υποθέσεις προς την κατεύθυνση τους, πρέπει να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή στις απόψεις αυτών που είναι ενδιάμεσα – όπως η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία, η Ινδονησία και η Νότια Αφρική.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο αυταρχικός Τούρκος πρόεδρος, βρίσκεται υπό πίεση στο εσωτερικό. Αλλά στη διεθνή σκηνή έχει παίξει επιδέξια, και μερικές φορές αδίστακτα. Παρά την ένταξη της στο ΝΑΤΟ, η Τουρκία δεν έχει ενταχθεί στις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Η κυβέρνηση του Ερντογάν έχει μπλοκάρει ακόμη και τις αιτήσεις της Φινλανδίας και της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, καθώς επιδιώκει να αποσπάσει παραχωρήσεις από τους συμμάχους της.

Η Τουρκία μπορεί να παίξει γεωπολιτικά σκληρά παιχνίδια (να κάνει τα πάντα γεωπολιτικά για να πετύχει το σκοπό της), καθώς ο πόλεμος της Ουκρανίας έδωσε στην Άγκυρα πραγματική μόχλευση. Οι Τούρκοι μεσολάβησαν στη συμφωνία, για να επιτραπεί η μεταφορά σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, μετριάζοντας τον πληθωρισμό των τιμών των τροφίμων σε όλο τον κόσμο. Η Τουρκία μπορεί ακόμη να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις μελλοντικές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

Οι αυξανόμενες τιμές της ενέργειας που συνδέονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία έχουν επίσης αυξήσει τη μόχλευση της Σαουδικής Αραβίας. Ο Biden μίλησε κάποτε για τη μετατροπή της χώρας σε «παρία». Αλλά έκανε μια επίσκεψη με σεβασμό στο Ριάντ το καλοκαίρι. Τις τελευταίες εβδομάδες, οι Σαουδάραβες φιλοξένησαν τον Xi Jinping, τον ηγέτη της Κίνας.

Η Ινδία, η οποία έχει ρεαλιστικές φιλοδοξίες να γίνει μια από τις υπερδυνάμεις του κόσμου κατά τη διάρκεια αυτού του αιώνα, χαράσσει επίσης μια μέση οδό. Έχει εξοργίσει ορισμένους στα δυτικά με την εισαγωγή φθηνού ρωσικού πετρελαίου. Αλλά η Ινδία γνωρίζει ότι μπορεί να ξεφύγει από αυτό, καθώς είναι επίσης κρίσιμη για τις προσπάθειες της Δύσης να εξισορροπήσει την κινεζική δύναμη.

Ωστόσο, η απογοήτευση από τον παγκόσμιο νότο έχει οδηγήσει τις δυτικές πρωτεύουσες να μιλούν για την ανάγκη να τεθεί μια αναζωογονημένη δυτική συμμαχία στο επίκεντρο της παγκόσμιας χάραξης πολιτικής. Ο Jake Sullivan, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Biden, μίλησε για την G7 – στην οποία κυριαρχούν οι ΗΠΑ και η Ευρώπη – ως «οργανωτική επιτροπή του ελεύθερου κόσμου».

Δίνοντας αξία στη G7, ωστόσο, η Δύση δεν έχει την πολυτέλεια να αγνοήσει τις μεσαίες δυνάμεις που εκπροσωπούνται στη G20. Το αυξανόμενο οικονομικό βάρος τους σημαίνει ότι είναι ζωτικής σημασίας για τη διαμόρφωση των κανόνων για το εμπόριο, την τεχνολογία, τις κυρώσεις και τους διεθνείς κανόνες.

Η δήλωση της G20 μετά τη σύνοδο κορυφής του Νοεμβρίου στην Ινδονησία ήταν επίσης ενθαρρυντικά σκληρή στην καταδίκη της Ρωσίας – δείχνοντας ότι θα ήταν λάθος να εγκαταλείψουμε τον επηρεασμό των μεσαίων δυνάμεων του παγκόσμιου νότου.

Οι ίδιες οι χώρες πρέπει επίσης να σκεφτούν προσεκτικά τη θέση τους. Το να υπερασπίζονται τα οικονομικά τους συμφέροντα και να επικαλούνται τα δυτικά διπλά πρότυπα είναι αρκετά δίκαιο.

Αλλά η ανεξέλεγκτη επιθετικότητα από τη Ρωσία και την Κίνα θα απειλούσε τελικά και τα συμφέροντα των μεσαίων δυνάμεων όπως η Τουρκία, η Ινδονησία, η Ινδία και τα κράτη του Κόλπου. Και αυτό είναι ένα μάθημα που πρέπει να ενστερνιστεί, καταλήγει το άρθρο γνώμης.

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα Financial Times σε άρθρο γνώμης (The FT View)

Ποιος θα είναι ο επόμενος υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ; Τρεις μνηστήρες – όλοι υπό την σκιά του Νετανιάχου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: