Ποιος θα είναι ο επόμενος υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ; Τρεις μνηστήρες – όλοι υπό την σκιά του Νετανιάχου

FILE PHOTO: Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου στο Κοινοβούλιο. EPA, RONEN ZVULUN / POOL




Οι βουλευτές του κόμματος Λικούντ Αμίρ Οχάνα και Ισραήλ Κατς είναι οι πιθανότεροι υποψήφιοι για το αξίωμα του νέου υπουργού Εξωτερικών – που θα γίνει  αύριο Τετάρτη- με τον πρώην πρεσβευτή του Ισραήλ στις ΗΠΑ Ρον Ντέρμερ να είναι η επόμενη πιθανότητα.

 Είναι ένα χαρτοφυλάκιο που ο υποψήφιος πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου , κατά τη διάρκεια των προηγούμενων θητειών του στην εξουσία, προτίμησε να κρατήσει για τον εαυτό του.

 Όσοι εκπληρώνουν αυτόν τον ρόλο συχνά δυσκολεύονται να ξεφύγουν από τη σκιά του για να αφήσουν το δικό τους ανεξάρτητο στίγμα.

Ο Κατς, 67 ετών, υπηρέτησε ήδη ως υπουργός Εξωτερικών από το 2019 έως το 2020 και έχει διατελέσει επίσης υπουργός σε τέσσερις άλλους τομείς,  μεταξύ των οποίων ως επικεφαλής των υπουργείων Οικονομικών, Πληροφοριών, Μεταφορών και Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης.

Διακρίθηκε  στη διπλωματική σκηνή μιλώντας στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το 2019. Έθεσε επίσης μια σειρά περιφερειακών σχεδίων, συμπεριλαμβανομένου ενός που ονομάζεται «Πορεία για την Περιφερειακή Ειρήνη», το οποίο παρουσίασε σε διάσκεψη στο Ομάν το 2018. Ζήτησε περιφερειακή σιδηροδρομική γραμμή που θα συνέδεε τη Χάιφα με την Ιορδανία και τα κράτη του Κόλπου.

 Επιπλέον, ο Κατς  πρότεινε την κατασκευή ενός τεχνητού νησιού στα ανοικτά των ακτών της Γάζας που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως λιμάνι για τα εμπορεύματα που εισέρχονται και εξέρχονται από τη Λωρίδα.

 Ωστόσο, οι ωμές δηλώσεις του έχουν δημιουργήσει επίσης διπλωματικές εντάσεις, συμπεριλαμβανομένων των δηλώσεών του με τις οποίες κατηγόρησε τους Πολωνούς για αντισημιτισμό και τους Βέλγους ότι επικεντρώνονται περισσότερο στη σοκολάτα παρά στην τρομοκρατία.

 Τόσο ο Κατς όσο και ο Οχάνα είναι υποστηρικτές της εφαρμογής της κυριαρχίας στους εβραϊκούς εποικισμούς και είναι αντίπαλοι του παλαιστινιακού κράτους.

Η εμπειρία του Αμίρ Οχάνα  στην κυβέρνηση

Ο Οχάνα , 46 ετών, έχει διατελέσει υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Ασφάλειας. Είναι ο μόνος ανοιχτά γκέι βουλευτής του Λικούντ, πόσο μάλλον υπουργός.

Ένας ισχυρός υποστηρικτής των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων, είναι πιθανό να βρίσκεται σε διαρκή σύγκρουση με τους ακροδεξιούς εταίρους του Λικούντ.

Η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη ορκιστεί. Τα σχόλια που έχουν κάνει τα μέλη της και ορισμένες προβλεπόμενες πολιτικές έχουν εγείρει ανησυχία σε εσωτερικό και διεθνές επίπεδο ότι τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων στο Ισραήλ θα πληγούν.

 Ο διορισμός του Οχάνα στο υπουργείο Εξωτερικών θα τον έκανε ένα από τα κορυφαία πρόσωπα της ισραηλινής διπλωματίας στον κόσμο.

Πιθανότατα θα βοηθούσε στην καταστολή ορισμένων από τις αναμενόμενες διπλωματικές καταιγίδες σχετικά με ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Ισραήλ. Θα ήταν επίσης ο πρώτος ομοφυλόφιλος υπουργός Εξωτερικών στην ιστορία του Ισραήλ.

Ο Οχάνα  και ο Κατς έμειναν σε μεγάλο βαθμό σιωπηλοί μετά τις εκλογές, με τον κιθαρωδό Οχάνα   να κάνει περισσότερες αναρτήσεις για τη μουσική παρά για τις πολιτικές ζυμώσεις που έχουν καταλάβει όλα τα πρωτοσέλιδα των ισραηλινών εφημερίδων.

Ο Ρον Ντέρμερ μπαίνει στο πλάνο… 

Ο γεννημένος στην Αμερική Ντέρμερ , 51 ετών, είναι ένας από τους στενούς πολιτικούς έμπιστους του Νετανιάχου. Υπηρέτησε ως ειδικός σύμβουλος του Νετανιάχου στο Γραφείο του Πρωθυπουργού πριν από τον διορισμό του ως πρεσβευτής στις ΗΠΑ το 2013, θέση που κράτησε μέχρι τον Ιανουάριο του 2021.

Ο Ντέρμερ είναι ένα πολύ γνωστό πρόσωπο στην Ουάσιγκτον τόσο μεταξύ των Δημοκρατικών όσο και των Ρεπουμπλικανών.

Η βαθιά σύνδεσή του με τον Νετανιάχου, η ευφράδειά του στα αγγλικάκαι οι εγγενείς αμερικανικές πολιτιστικές ευαισθησίες του θα του επέτρεπαν να ηγηθεί με επιτυχία στη σχέση του Ισραήλ με τον ισχυρότερο σύμμαχό του.

Είναι επίσης έτοιμος να χτυπήσει το χέρι στο τραπέζι για  θέματα που σχετίζονται με την αυξανόμενη ένταση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν.

Ωστόσο, η θέση του υπουργού Εξωτερικών είναι ένα από τα πιο ανώτερα και επιθυμητά χαρτοφυλάκια. Σύμφωνα με το Channel 11, ο Κατς απείλησε να παραιτηθεί από την κυβέρνηση αν δεν γίνει  υπουργός Εξωτερικών.

 

Με πληροφορίες από The Jerusalem Post

Υπόθεση κατασκοπείας στη Γερμανία: Σύλληψη υπαλλήλου των μυστικών υπηρεσιών που παρέδιδε στη Ρωσία πληροφορίες για την Ουκρανία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: