«Η Καϊλή εκτελούσε τις εντολές του Παντσέρι, προσπάθησε να ειδοποιήσει τρία άτομα μετά τη σύλληψη του συντρόφου της»: Nέες αποκαλύψεις στα διεθνή ΜΜΕ [βίντεο]

FILE PHOTO: Η Εύα Καϊλή και ο σύντροφός της Φρανσέσκο Τζόρτζι. Screenshot via YouTube/




Δύο 24ωρα πριν οδηγηθεί και πάλι ενώπιον των δικαστικών αρχών του Βελγίου η Εύα Καϊλή νέες αποκαλύψεις για το ρόλο της στο  Qatargate δημοσιεύονται από τον Βελγικό και τον Ιταλικό Τύπο.

Τα Μέσα Ενημέρωσης των δύο χωρών γράφουν ότι η Καϊλή παραδέχθηκε πως εκείνη ζήτησε από τον πατέρα της να κρύψει τη βαλίτσα με χιλιάδες ευρώ, καθώς πανικοβλήθηκε από τη σύλληψη του συζύγου της.

Σε σημερινό δημοσίευμα της, η La Repubblica τονίζει πως η Εύα Καϊλή “παραδέχτηκε ότι γνώριζε για το κύκλωμα με μίζες που περιστρεφόταν γύρω από τον Τζιόρτζι και τον Παντσέρι”.

“Είναι αλήθεια, ήξερα για τις δραστηριότητες του κ. Παντσέρι. Και ήξερα ότι υπήρχαν βαλίτσες γεμάτες χρήματα στο σπίτι μου” είναι η δήλωση που μεταφέρει η ιταλική εφημερίδα.

Εκτός προγραμματισμού η σύλληψή της

Μάλιστα, μετά τη σύλληψη του Τζιόρτζι, η Καϊλή φαίνεται να “προσπάθησε να προειδοποιήσει τον Παντσέρι και δύο ευρωβουλευτές για την παρούσα έρευνα”.

Σε αυτό το πλαίσιο, προσθέτει η ιταλική εφημερίδα “η επ’ αυτοφώρω μορφή του εγκλήματος (εύρεση των χαρτονομισμάτων στο σπίτι) και η προσπάθεια αλλοίωσης των αποδεικτικών στοιχείων (φυγή του πατέρα της και ειδοποίηση τριών ατόμων για την έρευνα) έπεισαν τους Βέλγους να συλλάβουν” την Εύα Καϊλή.

Κάτι το οποίο, σύμφωνα με τη La Repubblica, εξηγεί το “γιατί αποφασίστηκε η σύλληψή της, η οποία δεν είχε αρχικά προγραμματιστεί“.

Η Καϊλή εκτελούσε τις εντολές του Παντσέρι μέσω του Τζιόρτζι

“H Καϊλή κατηγορείται επίσης ότι παρενέβη για την υπεράσπιση των συμφερόντων του Κατάρ και κατόπιν οδηγιών του Παντσέρι, ο οποίος φέρεται να τις έδινε τις εντολές, σύμφωνα με την εισαγγελία, μέσω του συντρόφου της Φραντσέσκο Τζιόρτζι“, γράφει ακόμα η Repubblica και προσθέτει πως “εξ ου και η απόφαση των δικαστών να την συλλάβουν”.

Επίσης η εφημερίδα τονίζει πως η Εισαγγελία “επιμένει, τουλάχιστον προς το παρόν, πως πιθανόν να είναι πεπεισμένοι ότι η Καϊλή και ο Τζιόρτζι δεν έχουν πει ακόμα όλα όσα γνωρίζουν”.

Επίσης, προσθέτει η Repubblica “επειδή είναι πεπεισμένοι ότι η Ελληνίδα βουλευτής βρίσκεται στο επίκεντρο, ίσως παρά την θέλησή της, ενός λαμπρού σχεδίου της κλίκας Παντσέρι”.

Το Knack σημειώνει ότι ο Βέλγος δικηγόρος της Εύας Καϊλή έστειλε email το βράδυ της Δευτέρας στο οποίο έγραφε:

«Προσωπικά είμαι εξοργισμένος που είχατε πρόσβαση σε αυτά τα έγγραφα. Είμαι ο μόνος που σέβομαι τους κανόνες;».

«Το να γράφεις για μερικές ομολογίες» είναι, σύμφωνα με τον δικηγόρο, μια «μεροληπτική ερμηνεία».

Η ομολογία Παντσέρι εμπλέκει τον Ταραμπέλα

Στην ανάκριση ο Παντσέρι, που συνελήφθη στο διαμέρισμά του στις Βρυξέλλες με περίπου 600.000 ευρώ σε μετρητά, αναγκάστηκε να αναγνωρίσει εν μέρει τη συμμετοχή του στην υπόθεση που συγκλόνισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Καταγγέλλει τον ευρωβουλευτή Μαρκ Ταραμπέλα ως δικαιούχο των «δώρων» από το Κατάρ», γράφει ο ανακριτής για τον Παντσέρι.

Ο Ιταλός «εν μέρει ομολόγησε τα γεγονότα» της διαφθοράς και των παρεμβάσεων προς όφελος του Κατάρ και του Μαρόκου και είπε ότι «δώρα» δέχτηκε και ο Βέλγος ευρωβουλευτής Μαρκ Ταραμπέλα. Κάτι που διαψεύδει ο ίδιος.

Σε επικοινωνία με τον δικηγόρο του Βέλγου ευρωβουλευτή Μαρκ Ταραμπέλα για να σχολιάσει την κατηγορία του Πατσέρι, εκείνος απάντησε ότι «ο κ. Ταραμπέλα δεν έχει λάβει δώρα από κανέναν», είπε ο δικηγόρος προσθέτοντας ότι «δεν επηρεάστηκε για να πάρει αποφάσεις ή να πάρει θέσεις».

Στα δημοσιεύματα αναφέρεται επίσης ότι όταν ο σύντροφος της κ. Καϊλή, Φραντσέσκο Τζόρτζι ανακρίθηκε, παραδέχτηκε ότι ήταν μέλος μιας οργάνωσης που χρησιμοποιεί τόσο το Μαρόκο όσο και το Κατάρ για να παρεμβαίνει στις ευρωπαϊκές υποθέσεις.




Kλαούντιο Τίτο: «Η υπόθεση μπορεί να φθάσει πιο ψηλά»

Σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ και τον Κρίστιαν Μαυρή, ο ανταποκριτής της Ιταλικής εφημερίδας La Repubblica στις Βρυξέλλες, Κλαούντιο Τίτο (Claudio Tito), μίλησε για το χρονικό του σκανδάλου, για το ενδεχόμενο εξάπλωσης της υπόθεσης ακόμα πιο ψηλά, αλλά και για τις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει στην φήμη των Ευρωπαϊκών θεσμών στα μάτια των πολιτών. O κ. Τίτο υποστήριξε μεταξύ άλλων απαντώντας στις ερωτησεις του Ελληνα ανταποκριτή:

Η La Repubblica ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που μετέδωσαν λεπτομέρειες για το Qatargate. Πώς βιώσατε τις πρώτες ώρες της ανακοίνωσης του σκανδάλου;

Οι πρώτες ώρες ήταν αρκετά σπασμωδικές, γιατί αντικειμενικά η πρώτη που έδωσε την πληροφορία ήταν η βελγική εφημερίδα Le Soir, με την οποία έχουμε μια σχέση συνεργασίας.

Από εκείνη τη στιγμή και μετά, οι εξελίξεις διαδέχονταν η μία την άλλη και ευτυχώς εμείς, μαζί με τον συνάδελφό μου Adriano Foschini, καταφέραμε να πάρουμε εκ των προτέρων κάποιες βασικές ειδήσεις, τόσο μέσω της συνεργασίας μας με τη Le Soir όσο και μέσω των επαφών μας στη βελγική εισαγγελία και στις ιταλικές αρχές που εμπλέκονταν.

Πιστεύετε ότι το σκάνδαλο μπορεί να φτάσει ακόμα πιο ψηλά;

Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να πάει ψηλότερα. Σίγουρα υπάρχουν προϋποθέσεις για τη συμμετοχή και άλλων ευρωβουλευτών.

Δεν ξέρουμε αν μπορεί να φτάσει σε ένα περαιτέρω επίπεδο, είτε στο Κοινοβούλιο είτε σε άλλα Ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, αλλά μου φαίνεται ότι η ερευνητική δραστηριότητα της βελγικής εισαγγελίας, κατά κάποιο τρόπο, στοχεύει να φτάσει ακόμη πιο ψηλά από ό,τι μέχρι τώρα.

Η Eva Kaili, αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είναι το πιο εξέχον όνομα που εμπλέκεται στην έρευνα.

Ο σύντροφός της, Francesco Giorgi, βοηθός του Panzeri, φαίνεται να είναι το επιχειρησιακό δεξί χέρι στην υπόθεση, και μάλιστα προσπάθησε να αθωώσει την Ελληνίδα σύντροφό του. Υπό το πρίσμα των πληροφοριών που έχετε συγκεντρώσει μέχρι στιγμής, ποια είναι η άποψή σας για το ρόλο και των δύο;

Σίγουρα ο ρόλος του Francesco Giorgi είναι πολύ ενεργός. Δεν ήταν μόνο ένας πολύ στενός συνεργάτης, βοηθός του Antonio Panzeri.

Αυτή τη στιγμή είναι βοηθός ενός άλλου Ιταλού ευρωβουλευτή, του Andrea Cozzolino.

Φυσικά υπάρχει μια οικογενειακή σχέση μεταξύ του Giorgi και της Εύας Καϊλή που σίγουρα επηρέασε και τους δύο.

Kαι για τη Βελγική εισαγγελία, το γεγονός ότι βρήκαν πολλά μετρητά στο σπίτι τους ( 600000 ευρώ ) και σταμάτησαν τον πατέρα της Εύας Καϊλή με μια βαλίτσα γεμάτη μετρητά στο δρόμο προς το αεροδρόμιο, θέτει την Εύα Καϊλή στο επίκεντρο της έρευνας.

Μένει να δούμε αν η ομολογία του Giorgi, η οποία μάλιστα αποσκοπεί στην αθώωση της συντρόφου του, θα θεωρηθεί αξιόπιστη από τους δικαστές. Αυτό είναι ένα από τα ερωτηματικά αυτών των ημερών.

Στα μάτια των πολιτών, πόσο αντίκτυπο θεωρείτε ότι έχει αυτό το σκάνδαλο όσον αφορά τη ζημία στην εικόνα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου;

Με τεράστιο τρόπο, για έναν θεμελιώδη λόγο: τα Ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χρησιμοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια, στα μάτια όλων των χωρών της Ένωσης, ως προκεχωρημένο φυλάκιο ηθικής, κανείς δεν αμφισβήτησε τον κίνδυνο να υπάρχει διαφθορά στις Βρυξέλλες, στα Ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα.

Βέβαια, σε πολλές από τις χώρες μας, επεισόδια διαφθοράς συνέβαιναν συχνά, αλλά οι Βρυξέλλες φαίνονταν απρόσβλητες από αυτόν τον κίνδυνο.

Αυτό προκαλεί ένα σημαντικό άλμα προς τα πίσω και στη φήμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.




ΠΗΓΗ: ertnews.gr

 

 

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: