Οι δύο ΜΚΟ που εμπλέκονται στο Qatargate υποτίθεται ότι μάχονταν για τα ανθρώπινα δικαιώματα: Η εμπλοκή της ιταλικής Αριστεράς

File Photo: An image taken with a zoom burst effect shows members of Parliament voting on a resolution. EPA, PATRICK SEEGER




Στην οικονομική εφημερίδα της Γαλλίας, Les Echos ρεπορτάζ με υπογραφή Laura Salabert κάνει λόγο μια “άνευ προηγουμένου υπόθεση διαφθοράς που συγκλονίζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο” (ΕΚ) με εμπλεκόμενους εκλεγμένους αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένης της Ελληνίδας πρώην αντιπροέδρου Εύας Καϊλή.

Kατηγορούνται για παράβαση καθήκοντος επειδή προσπάθησαν να επηρεάσουν την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) προς όφελος του Κατάρ με αντάλλαγμα δωροδοκίες.

Το δημοσίευμα εστιάζει στη συνέχεια στις δύο Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ), Fight Impunity και No Peace Without Justice, μέλη τον οποίων παρουσιάζονται επίσης ως εμπλεκόμενα.

Ενώ οι οργανώσεις αυτές, με έδρα τις Βρυξέλλες, ισχυρίζονται ότι «μάχονται για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», οι Βέλγοι ερευνητές τις υποπτεύονται για παράνομες δραστηριότητες lobbying με στόχο τη βελτίωση της εικόνας του Κατάρ στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα.

Η δημοσιογράφος επισημαίνει πέντε κοινά χαρακτηριστικά τους:

1. Αυτές οι οργανώσεις ιδρύθηκαν από μεγάλα ονόματα της ιταλικής αριστεράς,

2. Προσπαθούν να εξασφαλίσουν μια θέση δίπλα σε μεγάλες οργανώσεις που δίνουν αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα,

3. Περιλαμβάνουν μέλη με κύρος -χαρακτηριστική είναι η αναφορά της συμμετοχής του πρώην πρωθυπουργό της Γαλλίας, Bernard Cazeneuve, ως επίτιμο μέλος της Fight Impunity,

4. Επιδίδονται σε ένα διακριτικό lobbying και,

5. Αυτές οι ΜΚΟ απουσιάζουν από το μητρώο διαφάνειας του ΕΚ.

ΠΗΓΗ: εφημερίδα Les Echos – Qatargate: 5 choses à savoir sur les deux ONG impliquées

Στην εφημερίδα La Croix άρθρο γνώμης της Cécile Robert (Καθηγήτριας Πολιτικών Επιστημών στο Sciences Po Lyon) σημειώνει ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ) βρίσκεται αντιμέτωπο με “μια άνευ προηγουμένου υπόθεση” μετά τη σύλληψη έξι προσώπων, συμπεριλαμβανομένης της Ελληνίδας πρώην αντιπροέδρου του, Εύας Καϊλή.

Αυτή η υπόθεση είναι καταρχάς μια ευκαιρία να τονιστεί ότι το ευρωπαϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο παραμένει ανεπαρκώς δεσμευτικό. Στον ισχύοντα κώδικα συμπεριφοράς, η εγγραφή, αν και ενθαρρύνεται ιδιαίτερα, εξακολουθεί να μην είναι νομικά δεσμευτική για ομάδες συμφερόντων που δραστηριοποιούνται με τα θεσμικά όργανα, όπως ακριβώς η υποχρέωση δημόσιας δήλωσης συναντήσεων με εκπροσώπους συμφερόντων ισχύει μόνο όταν οι ευρωβουλευτές αναλαμβάνουν ορισμένα συγκεκριμένα καθήκοντα.

Σύμφωνα με την Transparency International, η απόφαση που θέλει τη διαφάνεια να βασίζεται στον αυτοέλεγχο αποδεικνύει ότι η ικανότητα των ευρωβουλευτών να σέβονται την αρχή είναι πολύ άνισα κατανεμημένη μεταξύ τους, ανάλογα με την εθνικότητα (92% των Φινλανδών, 63,3% των Γάλλων, 9,5% για τους Έλληνες) και την πολιτική ομάδα (94,4% των βουλευτών των Πρασίνων έναντι 31,3% εκείνων της ακροδεξιάς εθνικιστικής ομάδας).

Για όλους αυτούς τους λόγους, αυτό το σκάνδαλο απαιτεί την υιοθέτηση αυστηρότερων κανονισμών και παράλληλα προβάλλει τα πορώδη σύνορα μεταξύ του ΕΚ και των ομάδων συμφερόντων.

Οι κρίσεις είναι ενδιαφέρουσες διότι καθιστούν τις δυσλειτουργίες ορατές και συνιστούν ευνοϊκό πλαίσιο για την υιοθέτηση νέων μεταρρυθμίσεων. Το ΕΚ δεν στερείται ιδεών και εκλεγμένων αξιωματούχων, οι οποίοι ενίοτε ασχολούνται με αυτά τα ζητήματα για πολύ καιρό, και στοιχηματίζουμε ότι θα μπορέσουν να ανταποκριθούν σε αυτήν την πρόκληση, εάν τελικά τους δοθούν τα μέσα.

ΠΗΓΗ: La Croix Το Qatargate προβάλλει τα πορώδη σύνορα μεταξύ του ΕΚ και των ομάδων συμφερόντων» – «Le Qatargate met en lumière la porosité entre le Parlement européen et les groupes dintérêts»

Αναφερόμενο στην ίδια υπόθεση, ρεπορτάζ στο περιοδικό Marianne με υπογραφή Pierre Lann κάνει εξίσου λόγο για “το σοβαρότερο σκάνδαλο διαφθοράς στην ιστορία της Ε.Ε.” επισημαίνοντας τη σύλληψη και φυλάκιση της Ελληνίδας πρώην αντιπροέδρου του ΕΚ, Εύας Καϊλή.

Το περιοδικό επικοινώνησε με τον πρώην Πρωθυπουργό της Γαλλίας που συμμετείχε ως επίτιμο μέλος στη Fight Impunity, ο οποίος αναφέρει κατηγορηματικά ότι δεν υπήρξε συγκεκριμένη σχέση μεταξύ του ίδιου και αυτής της ΜΚΟ και ότι δεν έλαβε ποτέ χρήματα από αυτήν.

Αντίθετα, σημειώνεται ότι στην περίπτωση του Δημήτρη Αβραμόπουλου, ο οποίος επίσης εμφανιζόταν ως επίτιμο μέλος, ο πρώην επίτροπος παραδέχτηκε ότι είχε λάβει 60.000 ευρώ μεταξύ Φεβρουαρίου 2021 και Φεβρουαρίου 2022, παρόλο που δεν είχε «εκτελεστική ή διαχειριστική ευθύνη» στη ΜΚΟ.

Στην πραγματικότητα, είναι πιθανό ότι αυτές οι προσωπικότητες προσεγγίστηκαν από τον PierAntonio Panzeri για να προσδώσουν μια εικόνα σεβασμού σε αυτήν την οργάνωση που η βελγική δικαιοσύνη υποπτεύεται ότι λειτούργησε ως παραβάν διαφθοράς.

ΠΗΓΗ: Marianne – «Είμαι έξαλλος»: γιατί το όνομα του Bernard Cazeneuve εμφανίζεται στο «Qatargate» –  “Je suis furieux“: pourquoi le nom de Bernard Cazeneuve apparaît dans le “Qatargate

Παραδέχθηκε επιτέλους ο “συγγραφέας” ότι συμβιβάστηκε με τον ταμία της ΕΟΚΑ Β’: Εμείς τον αντιμετωπίσαμε στο Δικαστήριο και τον νικήσαμε…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: