Η ανατομία του σκανδάλου διαφθοράς που ρεζίλεψε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: “Γλύφουν” τον Εμίρη για λίγο φυσικό αέριο…

Η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Εύα Καϊλή. Φωτογραφία: EP-141283A. Photographer: Eric VIDAL, Copyright: ©European Union 2022 – Source : EP




Στην ιστοσελίδα του Politico, η δημοσιογράφος Suzanne Lynch, δημοσιεύει εκτενές άρθρο γοα το σκάνδαλο διαφθοράς που συγκλονίζει την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.). Σε αυτό αναμείχθηκε και η Ελληνίδα ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Εϋα Καϊλή.

Τίτλος του κειμένου: «Ανατομία ενός σκανδάλου: Qatargate” συγκλόνισε την Ε.Ε. στον πυρήνα της».

Αναφορά γίνεται αρχικά στο χρονικό της σύλληψης των έξι υπόπτων, μεταξύ των οποίων και η Εύα Καϊλή, «μια γοητευτική 44χρονη Ελληνίδα πολιτικός, η οποία, ως αντιπρόεδρος, ήταν μια από τις πολιτικούς με το υψηλότερο προφίλ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Επισημαίνεται η επίσκεψη της Εύας Καϊλή στο Κατάρ στις αρχές Νοεμβρίου, η συνάντησή της με τον υπουργό Εργασίας της χώρας και άλλους και η εκφώνηση αμέσως μετά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μιας ‘λαμπρής ομιλίας’, χαιρετίζοντας τη διοργανώτρια χώρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου ως “πρωτοπόρο στα εργασιακά δικαιώματα” και επαινώντας την “ιστορική μεταμόρφωση” της χώρας.

Ήταν μια αντιδημοφιλής άποψη, σχολιάζεται, που ερχόταν σε αντίθεση με τις έντονες επικρίσεις των αγωνιστών που είχαν προειδοποιήσει ότι οι εργαζόμενοι στις κατασκευές αντιμετωπίζονταν σαν σκλάβοι κατά την κατασκευή των ποδοσφαιρικών γηπέδων.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες προσπαθούν απεγνωσμένα να σταματήσουν την κρίση διαφθοράς στο Κοινοβούλιο που καταστρέφει τη δημοκρατία τους σχολιάζει το άρθροζ. Πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο διαφθοράς που έχει πλήξει την ΕΕ εδώ και σχεδόν ένα τέταρτο του αιώνα – και αναμφισβήτητα το πιο σοβαρό της.

Αν και τεχνικά το σκάνδαλο του Κατάρ έχει εμπλέξει μόνο ένα από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, η απειλή για την υπόλοιπη πολιτική μηχανή της Ε.Ε. είναι σαφής. [..]Από την άποψη των δημοσίων σχέσεων, η χρονική στιγμή δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερη.

Την Πέμπτη, οι Ευρωπαίοι πρόεδροι και πρωθυπουργοί συγκεντρώθηκαν στις Βρυξέλλες για την τελευταία σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ για φέτος. Η υποτιθέμενη διαφθορά δεν ήταν στην επίσημη ατζέντα, αλλά το Qatargate, όπως έγινε γνωστό, επισκίασε τη συνάντηση. [..]

Ως προς την αντίδραση της Ε.Ε, το ρεπορτάζ σημειώνει ότι υπάρχει και ένας άλλος λόγος για τον οποίο οι ηγέτες της Ε.Ε. μπορεί να είναι επιφυλακτικοί σε μια πολύ γρήγορη αντίδραση στην κρίση και έχει να κάνει με την αυξανόμενη εξάρτησή της από το Κατάρ για κρίσιμες προμήθειες φυσικού αερίου.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου παρευρέθηκε στα εγκαίνια της νέας πρεσβείας της ΕΕ στη Ντόχα τον Σεπτέμβριο και μίλησε για την ανάγκη εποικοδομητικής συνεργασίας με τους Καταριανούς, ιδίως υπό το πρίσμα της ενεργειακής κρίσης που επιδεινώθηκε από την εισβολή του Putin στην Ουκρανία.

Αυτή την εβδομάδα, ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας δήλωσε ότι το Βερολίνο επιθυμεί να διατηρήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου από το Κατάρ, παρά το σκάνδαλο διαφθοράς.

Τις επόμενες ημέρες, θα υπάρξουν περισσότερες ψυχολογικές εξετάσεις, καθώς η ποινική έρευνα συνεχίζεται, προσθέτει το ρεπορτάζ. Η Καιλή, η οποία έχει αρνηθεί τους ισχυρισμούς εναντίον της, αναμένεται να παρουσιαστεί στο δικαστήριο στις 22 Δεκεμβρίου.

Ο σύντροφός της φέρεται να ομολόγησε στη φυλακή, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, λέγοντας στους εισαγγελείς ότι (ο ίδιος) πήρε χρήματα και παρακαλώντας να αφεθεί ελεύθερο το ζευγάρι ώστε να μπορέσει να φροντίσει το μωρό του.

Ό,τι κι αν συμβεί στη συνέχεια της έρευνας του Michel Claise, για ένα θύμα της κρίσης – την πληγωμένη αξιοπιστία της ΕΕ – μπορεί να είναι ήδη πολύ αργά, καταλήγει το άρθρο

ΠΗΓΗ: Politico, Anatomy of a scandal: How ‘Qatargate’ crisis shook EU to its core

Λαμπερή φιγούρα μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Τράβηξε την προσοχή για τα κομψά της φορέματα, τις λαμπερές της τσάντες και το ενδιαφέρον για το Κατάρ!

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: