H Βρετανία παραλύει από το “Δεκέμβριο της δυσαρέσκειας” των απεργιών: Η οικονομία και οι βρετανοί σε λόκνταουν αλά covid – [videos]

FILE PHOTO: Ασθενοφόρα του NHS έξω από νοσοκομείο στο Λονδίνο, Βρετανία, 01 Δεκεμβρίου 2022. EPA, ANDY RAIN




Ένα κύμα δράσης που κυριεύει το Ηνωμένο Βασίλειο επαναφέρει τη Βρετανία σε lockdown με οικογένειες χωρισμένες για άλλη μια φορά τα Χριστούγεννα λόγω απεργιών στους σιδηροδρόμους και επιχειρήσεις που ακρωτηριάζονται από τις συνεχιζόμενες απεργίες της Royal Mail.

Οι επιχειρήσεις έχουν πει ότι οι συνεχιζόμενες ταχυδρομικές απεργίες τους κοστίζουν περισσότερο από ό,τι κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με μία να προβλέπει ζημίες 1 εκατομμυρίου λιρών στο αποκορύφωμα της εορταστικής περιόδου συναλλαγών.

Με το κρύο να καταδυναστεύει τη χώρα, η υποστήριξη προς το αφεντικό του συνδικάτου RMT, Mick Lynch, φαίνεται να μειώνεται καθώς οι απεργίες των σιδηροδρόμων μπαίνουν στη δεύτερη μέρα τους, με περίπου τις μισές σιδηροδρομικές γραμμές του Ηνωμένου Βασιλείου κλειστές.

Οι υπουργοί θα συγκαλέσουν έκτακτη συνεδρίαση της Cobra για δεύτερη φορά αυτή την εβδομάδα σήμερα, εν όψει των περαιτέρω απεργιών των σιδηροδρόμων και μιας άνευ προηγουμένου απεργίας νοσηλευτών αύριο, μετά την κατάρρευση των συνομιλιών με την κυβέρνηση.

Σωροί τα ανεπίδοτα πακέτα και ευχετήριες κάρτες 

Χιλιάδες χριστουγεννιάτικες κάρτες και δέματα έχουν αρχίσει να συσσωρεύονται καθώς οι εργαζόμενοι της Royal Mail ετοιμάζονται να τοποθετήσουν ουρές έξω από τα γραφεία διαλογής και παράδοσης.

Δύο ακόμη απεργίες της Royal Mail προγραμματίζονται για τις 23 Δεκεμβρίου και τις 24 Δεκεμβρίου, σε μια αυξανόμενη σφοδρή διαμάχη για τους μισθούς, τις θέσεις εργασίας και τις συνθήκες.

Το κύμα απεργιών που τιτλοφορήθηκε ως «Δεκέμβριος της δυσαρέσκειας» φέρνει ανείπωτη δυστυχία στους σκληρά εργαζόμενους Βρετανούς ενόψει των Χριστουγέννων.

Οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων λένε ότι η εορταστική περίοδος συναλλαγών – μια από τις πιο πολυσύχναστες όλο το χρόνο – πλήττεται σκληρά από τη διακοπή των κρίσιμων υπηρεσιών.

Ο Pip Heywood, διευθύνων σύμβουλος της Thortful, δήλωσε ότι οι ταχυδρομικές απεργίες τους κοστίζουν μεταξύ 30.000 και 50.000 £ την ημέρα.

Η ηλεκτρονική αγορά ευχετήριων καρτών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη Royal Mail, με περίπου το 80 τοις εκατό των προϊόντων της να αποστέλλονται μέσω της ταχυδρομικής υπηρεσίας.

Μιλώντας στο σημερινό πρόγραμμα του BBC Radio 4, η κα Heywood είπε: «Κάθε μέρα της απεργίας κοστίζει στον Thortful μεταξύ 30-50.000 ανά ημέρα και οι χριστουγεννιάτικες συναλλαγές έχουν πληγεί πολύ.

«Μπορούμε να δούμε δραματικές μειώσεις στις συναλλαγές τις ημέρες που έπρεπε να ενημερώσουμε τους πελάτες για τα εκτεταμένα παράθυρα παράδοσης, είδαμε τα ερωτήματα πελατών Thortful να τριπλασιάζονται.

«Ευτυχώς οι πελάτες μας γνωρίζουν πόσο αξιόπιστοι είμαστε συνήθως, αλλά η αξιοπιστία της παράδοσης είναι πολύ χειρότερη από ό,τι ακόμη και κατά τη διάρκεια του Covid τώρα.

Υπάρχουν αναφορές ότι δέματα που δεν έχουν παραδοθεί έξω από την αποθήκη του Royal Mail  στο Μπρίστολ έχουν προσελκύσει αρουραίους και αλεπούδες, οι οποίοι μασούν μέσα από τους σωρούς που έχουν μείνει έξω από τα στοιχεία.

Επίσης χιλιάδες μέλη του Network Rail και 14 εταιρείες εκμετάλλευσης τρένων αποχώρησαν για δεύτερη μέρα στη μακροχρόνια διαμάχη για τους μισθούς, τις θέσεις εργασίας και τις συνθήκες.

Η απεργία συνεχίζεται παρά τα στοιχεία των συνδικάτων που έλαβε η Telegraph και αποκαλύπτουν ότι λιγότεροι από 10.000 από τους 115.000 εργάτες των σιδηροδρόμων εμπόδισαν μια προσφορά μισθού 9 τοις εκατό από το Network Rail.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι 9.772 μέλη του RMT από τα 18.540 που ψήφισαν επέλεξαν να απορρίψουν τη συμφωνία αμοιβής 9 τοις εκατό.

Οι απεργίες έχουν ρίξει μιά “βόμβα” στην οικονομία με τα συνήθως γεμάτα κέντρα πόλεων να ερημώνουν κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου.

Οι παμπ, τα μπαρ και τα εστιατόρια δέχθηκαν άλλο ένα πλήγμα στα χαμένα κέρδη και εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάστηκαν να εργάζονται από το σπίτι.

Η απεργία – μέρος μιας σειράς που είχε προγραμματιστεί για την περίοδο των Χριστουγέννων, συμπεριλαμβανομένης αυτής της εβδομάδας και της παραμονής των Χριστουγέννων, μιας από τις πιο πολυσύχναστες ημέρες ταξιδιού στο ημερολόγιο – καθάρισε τους πολυσύχναστους δρόμους από αγοραστές και εργαζόμενους χθες σε πόλεις όπως το Λονδίνο, το Μάντσεστερ και το Λιντς.

Οι επικεφαλής του Hospitality προειδοποίησαν ότι ο κλάδος αναμένει να χάσει 1,5 δισεκατομμύρια £ σε πωλήσεις καθώς ακυρώνονται τα εορταστικά πάρτι.

Με πληροφορίες από dailymal.co.uk
Ελλάδα Αθήνα 

Με άσχημους οιωνούς μπαίνει το 2023: Eρχονται νέες ανθρωπιστικές κρίσεις λόγω της κλιματικής αλλαγής

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: