Έπεισε ο Πούτιν τον δικτάτορα Λουκασένκο να μπει στον πόλεμο; Στο παρά 5 της εμπλοκής οι Λευκορώσοι ή απελπισμένο “σκιάχτρο” αντιπερισπασμού; [videos]

File Photo Ο δικτάτορας της Λευκορωσίας και φίλος του Πούτιν, κατά την έναρξη της ρωσικής εισβολής δείχνει στον χάρτη την Υπερδνειστερία και την Μολδαβία. Screenshot via twitter video




Οι φόβοι ότι η Λευκορωσία θα μπορούσε σύντομα να αναγκαστεί να συμμετάσχει στον πόλεμο της Ουκρανίας αυξάνονται μετά την εμφάνιση στρατιωτικών οχημάτων με ζωγραφισμένα τα ρωσικά  «σύμβολα μάχης», μεταξύ άλλων του αρκούντως δηλωτικού “Ζ”.

Πλάνα της κρατικής τηλεόρασης από τεθωρακισμένα οχήματα που συμμετείχαν σε έκτακτες ασκήσεις «μάχης ετοιμότητας» κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας έδειξαν ότι έχουν ζωγραφισμένα κόκκινα τετράγωνα πάνω τους, τα οποία θα επέτρεπαν στους οδηγούς να αναγνωρίζουν ο ένας τον άλλον κατά τη διάρκεια μιας πραγματικής μάχης.

Σημειώνεται ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε επίσης διατάξει στρατιωτικά γυμνάσια κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας με τα σήματα «Ζ» να εμφανίζονται πάνω στα ρωσικά τανκς λίγο πριν της  ευρείας κλίμακας εισβολή τον Φεβρουάριο.

  • Ο δικτάτορας Αλεξάντερ Λουκασένκο έχει μέχρι στιγμής αποφύγει να ρίξει τον στρατό του στις μάχες στην Ουκρανία, αλλά επέτρεψε τη χρήση του λευκορωσικού εδάφους για επιθέσεις.

Τα ρωσικά στρατεύματα που προσπάθησαν να καταλάβουν το Κίεβο στις αρχές του πολέμου είχαν προχωρήσει προς την πρωτεύουσα της Ουκρανίας από τη Λευκορωσία και από εκεί εκτοξεύτηκαν πύραυλοι που έπληξαν άγρια την πρωτεύουσα.

  • Οι πιέσεις πιστεύεται ότι αυξάνονταν στον Λουκασένκο να δεσμεύσει τις δυνάμεις του στον πόλεμο, αφού η Ρωσία άρχισε να συγκέντρωσε περισσότερα δικά της στρατεύματα στην επικράτειά του τον Σεπτέμβριο.

Αλλά διστάζει – πιθανότατα επειδή φοβάται ότι ο στρατός του, μια σκιά του Ρώσου ομολόγου του, θα κακοπάθει στις μάχες, ενώ γνωρίζει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Λευκορώσων πολιτών τάσσεται κατά της εμπλοκής της χώρας στον πόλεμο του Πούτιν.

Δεδομένου ότι ο έλεγχος του στρατού είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση του ελέγχου της χώρας, αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει μια σοβαρή πρόκληση για την κυριαρχία του Λουκασένκο – που έρχεται μόλις δύο χρόνια αφότου με βία και νοθεία κατάφερε μετά βίας να διατηρήσει την εξουσία, έπειτα από την τελευταία λαϊκή εξέγερση που κατέστειλε.

Η εμπλοκή λευκορωσικών στρατευμάτων στον πόλεμο πιθανότατα θα άλλαζε ελάχιστα μακροπρόθεσμα τον ρου της εισβολής, αλλά θα μπορούσε να δώσει βραχυπρόθεσμα τακτικά πλεονεκτήματα στον Πούτιν, καθώς η σύγκρουση αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε αδιέξοδο.

Η Μόσχα αναγκάστηκε να καταφύγει σε επιθέσεις με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας και θέρμανσης της Ουκρανίας με τις δυνάμεις της να βρίσκονται σχεδόν ακινητοποιημένες στο πεδίο της μάχης, ενώ ένα νέο κύμα drones στάλθηκε σήμερα να πλήξει το Κίεβο.

  • Ωστόσο, η αεροπορική άμυνα της Ουκρανίας είπε ότι κατέρριψε και τα 13 ιρανικής κατασκευής μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed πάνω από την πρωτεύουσα, με περιορισμένες μόνο ζημιές στο έδαφος αφού θραύσματα ορισμένων από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη έπληξαν διοικητικά κτίρια.

Η πρωτεύουσα παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό ήρεμη μετά την επίθεση, η οποία σημειώθηκε πριν από την έναρξη της εργάσιμης ημέρας, και οι όποιες καταστροφές φάνηκαν πολύ περιορισμένες.

Δεν υπήρξαν άμεσες αναφορές για θύματα, ούτε αναφορές για ζημιές σε εγκαταστάσεις ηλεκτρικής ενέργειας ή ενέργειας.

Οι Δυτικοί δεν βλέπουν τον Λουκασένκο να λέει “ναι”…

Οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών εξακολουθούν να πιστεύουν ότι μια επίθεση από τη Λευκορωσία είναι απίθανη και ότι η Ρωσία τοποθετεί στρατεύματα εκεί ως μια τακτική αντιπερισπασμού προκειμένου να σταματήσει η Ουκρανία να μεταφέρει στρατεύματα από το Κίεβο στην πρώτη γραμμή, στο νότο και στα ανατολικά.

Ο Ολέξι Αρεστοβιτς, πρώην αξιωματικός των στρατιωτικών πληροφοριών που έγινε σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, συμφώνησε με αυτή την ανάλυση αυτή την εβδομάδα.

  • «Η Λευκορωσία μας αποσπά πλέον την προσοχή», είπε σε ένα εβδομαδιαίο podcast.

Ο κ. Αρεστόβις  πρόσθεσε: «Υπάρχει μια ενεργή επιχείρηση ενημέρωσης και μετακίνηση ενός ελάχιστου αριθμού στρατευμάτων κοντά στα βόρεια σύνορα της Ουκρανίας».

Ένας καταιγισμός στρατιωτικών ενεργειών της Λευκορωσίας, συμπεριλαμβανομένης μιας αντιτρομοκρατικής άσκησης την περασμένη εβδομάδα, έκανε την Ουκρανία να κάνει υποθέσεις για  τις προθέσεις του Μινσκ.

Η Ρωσία και η Λευκορωσία αποτελούν επίσημα μέρος ενός «κράτους της ένωσης» και είναι στενά συνδεδεμένες οικονομικά και στρατιωτικά.

Σε μια βιντεοσκοπημένη δήλωση που δημοσίευσε το υπουργείο Άμυνας της Λευκορωσίας νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Αλεξάντερ Βόλφοβιτς, υφυπουργός του Συμβουλίου Ασφαλείας, είπε ότι οι έλεγχοι θα καλύπτουν σχεδόν όλες τις επιχειρησιακές εντολές της Λευκορωσίας.

Ως μέρος αυτού, μια στρατιωτική μονάδα είχε αποστολή να εξασφαλίσει «έναν στόχο στα νότια σύνορα», είπε

Τα καθήκοντα θα προκύψουν από την ανάλυση αυτού που η Ρωσία αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία, πρόσθεσε.

Δυτικοί στρατιωτικοί αναλυτές λένε ότι ο μικρός στρατός της Λευκορωσίας δεν έχει τη δύναμη και την εμπειρία μάχης για να κάνει μια αποφασιστική διαφορά, αλλά ο κίνδυνος να επέμβει από τον Βορρά αποτελεί επαχθή αντιπερισπασμό για την Ουκρανία καθώς επικεντρώνεται στην αντιμετώπιση των ρωσικών δυνάμεων στο νότο και την ανατολή.

Το υπουργείο Άμυνας της Λευκορωσίας είχε δηλώσει νωρίτερα ότι, στο πλαίσιο της άσκησης που ανακοινώθηκε την Τρίτη, τα στρατεύματα θα πρέπει να μετακινηθούν γρήγορα σε «καθορισμένες περιοχές» και να δημιουργήσουν γέφυρες στους ποταμούς Νέμαν και Μπερεζίνα  στη δυτική και ανατολική Λευκορωσία.

«Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, σχεδιάζεται να μετακινηθεί στρατιωτικός εξοπλισμός και προσωπικό και να περιοριστεί προσωρινά η κίνηση των πολιτών (μεταφορά) κατά μήκος ορισμένων δημόσιων δρόμων και τμημάτων εδάφους», ανέφερε.

Ξεχωριστά, ο Αντρέι Λουκιάνοβιτς, πρώην αναπληρωτής διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας, προήχθη για να αναλάβει τις μονάδες αεροπορίας και αεράμυνας, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Belta, μετά την απομάκρυνση του προκατόχου του λόγω ηλικίας τον περασμένο μήνα.

Ο Λουκασένκο διόρισε επίσης τον Σεργκέι Αλέινικ επικεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών, αντικαθιστώντας τον Βλαντιμίρ Μακέι, ο οποίος πέθανε ξαφνικά σε ηλικία 64 ετών τον περασμένο μήνα. Οι αξιωματούχοι δεν έχουν ακόμη αναφέρει την αιτία θανάτου του Μακί.

 

 

 

 

 

Με πληροφορίες από The Daily Mail

Άντιαεροπορικός συναγερμός στο Κίεβο: Χτυπήματα με drones στο κέντρο της πόλης, καταρρίφθηκαν λέει ο Κλίτσκο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: