Επιχείρηση Irini για εμπάργκο όπλων στη Λιβύη: Μόνο η Τουρκία αρνείται ελέγχους σε πλοία της

Ο Διοικητής της Κοινής Διοίκησης Δυνάμεων του ΝΑΤΟ (JFC) Νάπολη, ναύαρχος Stuart B. Munsch, [Δ] με τον Διοικητή Επιχειρήσεων, Αντιναύαρχος Stefano Turchetto στο Επιχειρησιακό Κέντρο, στη Ρώμη. Photo: operationirini.eu




Ο Διοικητής της Κοινής Διοίκησης Δυνάμεων του ΝΑΤΟ (JFC) στη Νάπολη, ναύαρχος Stuart B. Munsch , συνοδευόμενος από τον Αντιστράτηγο Vasco Angelotti (Ιταλικός Στρατός), Αρχηγό  Επιτελείου της  JFC Νάπολης και Αρχηγό  Διοίκησης της δύναμης της Ευρωπαϊκής Ένωσης , επισκέφθηκαν το Αρχηγείο της Επιχείρησης EUNAVFOR MED IRINI στη Ρώμη.

Τους υποδέχθηκε ο Διοικητής Επιχειρήσεων, Αντιναύαρχος Stefano Turchetto , και τους ενημέρωσε για την εξέλιξη της επιχείρησης IRINI.

Ο Munsch μίλησε με πολύ καλά λόγια για τον επαγγελματισμό και τη δέσμευση του Αρχηγείου στην υποστήριξη της επιβολής του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη , την πρόληψη της παράνομης εξαγωγής πετρελαίου και την αντιμετώπιση της εμπορίας ανθρώπων.

Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε στο Κέντρο Κοινών Επιχειρήσεων (JOC), την επιχειρησιακή καρδιά του αρχηγείου, από όπου προγραμματίζονται, διεξάγονται και ελέγχονται οι δραστηριότητες.

Ο ναύαρχος Munsch ανέλαβε τον τρέχοντα ρόλο του τον Ιούνιο του 2022, διευθύνει μια Κοινή και Συνδυασμένη Διοίκηση του ΝΑΤΟ υπεύθυνη για τον σχεδιασμό και τη διεξαγωγή στρατιωτικών επιχειρήσεων σε όλη την περιοχή ευθύνης της Ανώτατης Συμμαχικής Διοίκησης Ευρώπης  (SACEUR).

Ταυτόχρονα υπηρετεί ως Διοικητής των Ναυτικών Δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη και των Ναυτικών Δυνάμεων των ΗΠΑ στην Αφρική, όπου η περιοχή ευθύνης του περιλαμβάνει τα ύδατα που συνορεύουν με τις ακτές της Ευρώπης και της Αφρικής, συμπεριλαμβανομένης της Βαλτικής, της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας .

 

H αναφορά της επιχείρησης Irini –  Νοέμβριος 2022

 

Οι εργασίες της επιχείρησης EUNAVFOR MED IRINI είναι:

* Η καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης όπλων, υποστήριξη της εφαρμογής του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη βάσει των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ·

* Η συλλογή πληροφοριών για το λαθρεμπόριο πετρελαίου, ιδίως λόγω των συνεπειών του στην οικονομία της Λιβύης και της πιθανής χρήσης του για τη χρηματοδότηση της αγοράς όπλων·

* Να συμβάλει στην αναστάτωση του επιχειρηματικού μοντέλου λαθρεμπορίας μεταναστών συλλέγοντας πληροφορίες με εναέρια μέσα και κοινοποιώντας τις στον FRONTEX και τις αρμόδιες εθνικές αρχές·

* Να υποστηρίξει την ανάπτυξη της Λιβυκής Ακτοφυλακής και της Ικανότητας Έρευνας και Διάσωσης του Ναυτικού μέσω της εκπαίδευσης. Αυτή η εργασία δεν έχει υλοποιηθεί ακόμη.

 

 

Aπολογισμός των επιχειρήσεων Irini

Από την έναρξή της, η επιχείρηση EUNAVFOR MED IRINI έχει επιβιβαστεί και επιθεωρήσει  25  ύποπτα πλοία. 

Σε τρεις περιπτώσεις, η ΕΙΡΗΝΗ κατέσχεσε τα φορτία που εκτιμάται ότι παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ και εκτρέπει τα πλοία σε λιμάνι κράτους μέλους της ΕΕ.

Ένα κράτος σημαίας (Τουρκία) έχει αρνηθεί να δώσει συγκατάθεση για επιβίβαση και επιθεώρηση ύποπτων σκαφών σε εννέα περιπτώσεις.

Η επιχείρηση IRINI έχει επίσης ερευνήσει  7.798  εμπορικά πλοία μέσω αιτήματος πληροφοριών μέσω ραδιοφωνικών κλήσεων (hailing) και επισκέφθηκε  408  πλοία κατόπιν συγκατάθεσης του πλοιάρχου τους (οι λεγόμενες φιλικές προσεγγίσεις).

Επιπλέον, η Επιχείρηση διερεύνησε  1.064  ύποπτες πτήσεις,  25  αεροδρόμια και  16  λιμάνια και παρείχε  41  ειδικές εκθέσεις στην Ομάδα Εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ για τη Λιβύη, οι περισσότερες από τις οποίες αναφέρονταν σε παραβιάσεις ή πιθανές παραβιάσεις του εμπάργκο όπλων και των δραστηριοτήτων λαθρεμπορίου πετρελαίου στα δυτικά και στα ανατολικά της Χώρας.

Τέλος, μέσω της ενσωματωμένης κυψέλης πληροφοριών για το έγκλημα, η επιχείρηση εξέδωσε στις αρμόδιες υπηρεσίες επιβολής του νόμου 73 συστάσεις για επιθεώρηση ύποπτων σκαφών σε λιμάνια κρατών μελών της ΕΕ, εκ των οποίων οι 56 πραγματοποιήθηκαν.

Οι επιθεωρήσεις ή οι φιλικές προσεγγίσεις πραγματοποιούνται πάντα σύμφωνα με το σχετικό πλαίσιο Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου, χωρίς να υπονομεύεται το πρόγραμμα δραστηριοτήτων των πλοίων.

 

 

Σε ισχύ, από σήμερα, το εμπάργκο των Βρυξελλών στο ρωσικό πετρέλαιο και το όριο τιμής: Μόνο 60 δολάρια το βαρέλι

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: