Διαφθορά με “στημένους” αγώνες μπάσκετ στην Κύπρο: Επτά έρευνες σε εξέλιξη

FILE PHOTO: Μπασκέτα via pixabay.com/PDPics




Αθλητικοί παράγοντες, αντζέντηδες, Κύπριοι και ξένοι παίκτες φαίνεται να εμπλέκονται σε χειραγωγημένους αγώνες της καλαθόσφαιρας, για τους οποίους πόρισμα τους επιρρίπτει ποινικές ευθύνες.

Παράλληλα παράγοντες της καλαθόσφαιρας στέλλονται στην Ομοσπονδία για πειθαρχικά αδικήματα.

Το πόρισμα που ζήτησε η Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού μετά από καταγγελία της Ομοσπονδίας Καλαθόσφαιρας, παραδόθηκε χθες στον Γενικό Εισαγγελέα για τα περαιτέρω, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του «Φιλελεύθερου» που επιβεβαίωσε χθες ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανδρέας Καπαρδής, αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη άλλες επτά καταγγελίες για διαφθορά στον αθλητισμό. 

Το πόρισμα, που αποκάλυψε πρόσφατα ο «Φ», αποδίδει ευθύνες για χειραγώγηση τριών αγώνων στην καλαθόσφαιρα κατά την περσινή περίοδο, λόγω στοιχηματικής δραστηριότητας, και τώρα πρέπει ο Γενικός Εισαγγελέας αφού το μελετήσει να ζητήσει την παρέμβαση της Αστυνομίας ώστε ν’ αρχίσει περαιτέρω έρευνες.

Σε έναν αγώνα από τους τρεις που ελέγχονται, όπως αναφέρουν πρόσθετες πληροφορίες του «Φ», εντοπίζεται εμπλοκή σε στοιχηματικές δραστηριότητες από καλαθοσφαιριστές, ατζέντηδες καθώς και παράγοντες.

Και οι τρεις αυτές κατηγορίες εμπλεκομένων δεν δικαιούνταν να στοιχηματίζουν, αφού αποκλείονται από τον νόμο και μάλιστα υπογράφουν δήλωση ότι εξαιρούνται από στοιχηματικές δραστηριότητες.

Ο εντοπισμός ποινικών αδικημάτων από σειρά εμπλεκομένων προσώπων αφορά στον αγώνα ΕΝΑΔ-ΑΠΟΕΛ.

Τώρα αυτό που πρέπει να γίνει είναι όπως ο φάκελος σταλεί στην Αστυνομία ώστε να λάβει όλες τις απαραίτητες καταθέσεις και στοιχεία για να προωθηθεί ο φάκελος ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Όσον αφορά στους αγώνες καλαθόσφαιρας μεταξύ των ομάδων ΕΝΑΔ-ΑΠΟΠ και ΑΠΟΠ-ΕΝΑΔ, στο πόρισμα, όπως αναφέρουν συναφείς πληροφορίες, ενώ διαπιστώνεται από τις δύο ερευνώσες λειτουργούς ότι υπήρξε χειραγώγηση, εντούτοις οι εταιρείες αποδοχής στοιχημάτων που βρίσκονται στο εξωτερικό δεν έδωσαν στοιχεία, ζητώντας αίτημα από τις αστυνομικές Αρχές για να το ικανοποιήσουν.

Έτσι τώρα πρέπει να αναλάβει η Αστυνομία να συνεχίσει τις έρευνες και να τις ολοκληρώσει.

Πάντως, είναι η πρώτη φορά που υπόθεση χειραγώγησης αγώνα καταλήγει με ξεκάθαρο πόρισμα για διάπραξη ποινικών αδικημάτων.

Χθες,  η Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού ενημέρωσε τον Γενικό και τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα Γιώργο Σαββίδη και Σάββα Αγγελίδη, για το εκ 523 σελίδων πόρισμα το οποίο και παρέδωσε.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησης, ο κ. Σαββίδης έκανε λόγο για μία εποικοδομητική και χρήσιμη συνάντηση με τον πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής, η πρώτη με την παρούσα της σύνθεση υπό την προεδρία του δρα Καπαρδή, κατά την οποία η Επιτροπή παρέδωσε το πόρισμά της από την έρευνα που διεξήγαγε σχετικά με καλαθοσφαιρικούς αγώνες, το οποίο περιλαμβάνει την έκθεση και το μαρτυρικό υλικό, ενώ ενημέρωσε και για τις υπόλοιπες έρευνες στις οποίες προβαίνει.

«Τόσο ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, όσο και εγώ, είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι από τα όσα ακούσαμε σήμερα, και ιδίως από τη διαπίστωση για τον ζήλο και την αφοσίωση με την οποία η Επιτροπή αντιμετωπίζει το έργο της», τόνισε ο Γενικός Εισαγγελέας, προσθέτοντας πως είναι απαραίτητο να αξιοποιηθεί πλήρως η Επιτροπή για να εξασφαλιστεί ένας όσο το δυνατόν καθαρότερος αθλητισμός.

Ο κ. Σαββίδης σημείωσε επίσης πως το πιο σοβαρό καθήκον της Επιτροπής είναι η διερεύνηση των υποθέσεων διαπλοκής και διαφθοράς στον αθλητισμό και στο πλαίσιο αυτό οι έρευνες θα πρέπει διεξάγονται με τον ταχύτερο τρόπο, ενώ διαβεβαίωσε την Επιτροπή εκ μέρους της Νομικής Υπηρεσίας ότι μόλις περιέρχονται στην αντίληψή της οι οποιεσδήποτε καταγγελίες της Επιτροπής θα γίνονται τα αναγκαία διαβήματα για την προώθησή τους. Ανέφερε ακόμη πως στο πλαίσιο των συνταγματικών αρμοδιοτήτων του Γενικού Εισαγγελέα, εκεί και όπου κρίνεται σκόπιμο, θα είναι δυνατή η χρήση ποινικών ανακριτών αν αυτό βοηθά στην καλύτερη διερεύνηση υποθέσεων και την καλύτερη συνεννόηση με τις αστυνομικές Αρχές.

Mε πληροφορίες από “Φιλελεύθερος”

Λευκωσία: Πρώτη φορά σε Συμπεράσματα της Ε.Ε. καλείται η Τουρκία να σταματήσει ενέργειες που θα αναβαθμίσουν το ψευδοκράτος

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: