Αντιπαράθεση κυβέρνησης με ΣΥΡΙΖΑ μετά από δημοσίευμα του Euractiv για παρακολούθηση Κύρτσου και Τέλλογλου από την ΕΥΠ

Ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου. ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές




Αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ ξέσπασε μετά το δημοσίευμα του Euroactiv,σύμφωνα με το οποίο τα τηλέφωνα του ευρωβουλευτή Γιώργου Κύρτσου και του δημοσιογράφου, Τάσου Τέλλογλο .παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ.

Σύμφωνα με το Euractiv που επικαλείται πηγές με γνώση του θέματος, η ομάδα Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) επισκέφθηκε την Πέμπτη την εταιρεία τηλεπικοινωνιών Cosmote.

Όπως σημειώνει το δημοσιεύμα, η ΑΔΑΕ θέλησε να διενεργήσει έλεγχο μετά από αιτήματα που της είχαν υποβάλει οι κ.κ Κύρτσος και Τέλλογλου με σκοπό να μάθουν εάν αμφότεροι ήταν υπό παρακολούθηση από τις μυστικές υπηρεσίες.

Το Euractiv  υτποστηρίζει ότι ο έλεγχος της ΑΔΑΕ επιβεβαίωσε ότι και οι δύο άνδρες ήταν υπό παρακολούθηση από μυστικές υπηρεσίες, αλλά οι λόγοι δεν αποκαλύφθηκαν με την επίκληση λόγων «εθνικής ασφάλειας».

Ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του ζητά από τον πρωθυπουργό να απαντήσει ευθέως στον ελληνικό λαό ποιος είναι ο λόγος εθνικής ασφάλειας για τον οποίο η ΕΥΠ παρακολουθούσε έναν ακόμη ευρωβουλευτή και έναν ακόμη δημοσιογράφο.

«Γιατί και πόσες φορές η Εισαγγελέας της ΕΥΠ, κ. Βλάχου υπέγραψε τις διατάξεις παρακολούθησης; Πώς είναι δυνατόν η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου αντί να σπεύδει η ίδια για έρευνα στους παρόχους, να φέρεται να εμποδίζει την έρευνα από τη συνταγματικά αρμόδια Ανεξάρτητη Αρχή; Αναμένουμε απαντήσεις», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση μέσω του εκπροσώπου της Γιάννη Οικονόμου ξεκαθάρισε ότι οι αλήθεια θα λάμψει και θα αποδοθούν οι ευθύνες. «Η λεγόμενη “πολιτική διαχείριση” θεμάτων της δικαιοσύνης και η καθ’ οιονδήποτε τρόπο προσπάθεια παρέμβασης στο έργο της, είναι το πρώτο βήμα της εκτροπής και της παραθεσμικότητας, στις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πλούσιο παρελθόν.

Η Ελλάδα θα παραμείνει κράτος δικαίου, παρά τις απέλπιδες προσπάθειες των νοσταλγών του ολοκληρωτισμού», τόνισε ο Γιάννης Οικονόμου απαντώντας στην ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τέλος, σημείωσε ότι η Νέα Δημοκρατία στηρίζει και εμπιστεύεται την ελληνική δικαιοσύνη που έχει αναλάβει ήδη τη διερεύνηση για τα λογισμικά παρακολούθησης και ζητημάτων που άπτονται της λειτουργίας της ΕΥΠ.

«Η χώρα έχει θεσμούς, νόμους και κανόνες», καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

 

Η αποκάλυψη του Euroactiv για Κύρτσο-Τέλλογλου

 

Ο ευρωβουλευτής του Renew Europe Γιώργος Κύρτσος και ο ερευνητής δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου φέρονται να έπεσαν και αυτοί θύματα παρακολούθησης, όπως μεταδίδει το Euractiv, επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στο θέμα.

Πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα, ανέφεραν στο Euroactiv πως κλιμάκιο της Ελληνικής Αρχής για την Ασφάλεια των Επικοινωνιών και την Προστασία του Απορρήτου (ΑΔΑΕ) επισκέφθηκε την Πέμπτη (15 Δεκεμβρίου) γνωστή εταιρεία κινητής τηλεφωνίας. Η ΑΔΑΕ, θέλησε να διενεργήσει έλεγχο μετά από αιτήματα που υπέβαλαν στην Αρχή οι Κύρτσος και Τέλογλου, οι οποίοι ζήτησαν να μάθουν εάν βρίσκονταν υπό παρακολούθηση από τις μυστικές υπηρεσίες.

Η EURACTIV έμαθε ότι ο έλεγχος επιβεβαίωσε ότι και οι δύο άνδρες ήταν υπό παρακολούθηση από τις μυστικές υπηρεσίες, αλλά οι λόγοι δεν αποκαλύφθηκαν για λόγους «εθνικής ασφάλειας».

Εν τω μεταξύ, η Ανεξάρτητη Αρχή αντιμετώπισε δυσκολίες κατά τη διενέργεια του ελέγχου. «Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου της Ελλάδας φέρεται να προσπάθησε να εμποδίσει τον έλεγχο λέγοντας ότι ήταν παράνομος», σύμφωνα με τη EURACTIV.

Αρκετές πηγές επιβεβαίωσαν ότι ο νομικός σύμβουλος της εταιρείας, μετά από συνεννόηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο, επιχείρησε να σταματήσει τον έλεγχο αμφισβητώντας την αρμοδιότητα της αρχής. Οι εκπρόσωποι της ΑΔΑΕ αντέδρασαν επικαλούμενοι τη συνταγματική τους αρμοδιότητα και επέμειναν στον έλεγχο.

Επιπλέον, η εταιρεία τους ενημέρωσε ότι θα επικοινωνήσει με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο για οδηγίες. Οι εκπρόσωποι της ΑΔΑΕ ενημερώθηκαν τότε ότι η διαδικασία είναι παράνομη. Η εταιρεία, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, ζήτησε γραπτή γνωμοδότηση από τον εισαγγελέα, την οποία φέρεται να αρνήθηκε.

Παρά τις εκκλήσεις να δοθεί τέλος στον έλεγχο, οι εκπρόσωποι της ΑΔΑΕ επέμειναν, λέγοντας ότι είναι ανεξάρτητοι από τη δικαιοσύνη, και συνέχισαν να διενεργούν τον ελεγκτικό έλεγχο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και Euroactiv

Αποκαλύψεις για το ρόλο των μυστικών υπηρεσιών στο QatarGate: Τους παρακολουθούσαν επί μήνες Ιταλοί και Βέλγοι

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: