Άνω κάτω η ΕΕ μετά το ολλανδικό βέτο για ένταξη της Βουλγαρίας στη Σέγκεν: Περνάς με μίζα 50 ευρώ τα σύνορα;

FILE PHOTO : Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε EPA, BART MAAT




Ο πρόεδρος και οι υπηρεσιακοί υπουργοί της Βουλγαρίας αντεπιτέθηκαν στον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε για τα σχόλιά του σχετικά με τη διέλευση των βουλγαρικών συνόρων με δωροδοκία 50 ευρώ, ως μέρος των λόγων που τον οδήγησαν να μπλοκάρει την αίτηση της Βουλγαρίας να ενταχθεί στη ζώνη Σένγκεν της ΕΕ που δεν απαιτείται βίζα.

Η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Κροατία είναι όλες έτοιμες να ενταχθούν στον χώρο Σένγκεν, σύμφωνα με τις τελευταίες αποστολές εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αν και Ολλανδία και Αυστρία έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους. Ενώ οι Ολλανδοί αντιτίθενται σθεναρά στην ένταξη της Βουλγαρίας, η Αυστρία αντιτίθεται στην ένταξη τόσο της Βουλγαρίας όσο και της Ρουμανίας.

Ωστόσο, οι σχέσεις μεταξύ Ολλανδίας και Βουλγαρίας δέχθηκαν περαιτέρω πλήγμα μετά τους ισχυρισμούς του Ρούτε ότι η Βουλγαρία επιτρέπει τη διαφθορά στα σύνορά της.

«Πρόσφατα σκοτώθηκαν τρεις Βούλγαροι αστυνομικοί που προστάτευαν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Σήμερα, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε απαράδεκτα ότι κάποιος μπορεί να περάσει τα σύνορα αυτά με 50 ευρώ. Αντί να λαμβάνει την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, η Βουλγαρία λαμβάνει τον κυνισμό!», δήλωσε το βράδυ της Παρασκευής ο σημερινός ηγέτης της Βουλγαρίας, ο πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ.

Ο επικεφαλής εισαγγελέας της Βουλγαρίας Ιβάν Γκέσεφ συμμετείχε επίσης στο στιγματισμό του Ολλανδού ηγέτη.

«Σε σχέση με τη δήλωση του πρωθυπουργού του Βασιλείου της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, στα δημόσια μέσα ενημέρωσης NOS, ότι «θέλει να αποκλείσει την πιθανότητα παράνομης διέλευσης των συνόρων μεταξύ της Τουρκίας και της ζώνης Σένγκεν στη Βουλγαρία με ένα χαρτονόμισμα των 50 ευρώ, ως Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας δηλώνω ότι η εισαγγελία δεν έχει στοιχεία ή αποδείξεις για κάτι τέτοιο», ανέφερε το γραφείο του σε ανακοίνωσή, σημειώνοντας ότι οι Ολλανδοί θα πρέπει να παράσχουν στοιχεία για υποθέσεις δωροδοκίας, ώστε αυτές να διερευνηθούν και να προσαχθούν στο βουλγαρικό δικαστήριο.

«Η Βουλγαρία είναι μια χώρα που αποτελεί μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, ως τέτοια, σέβεται και προστατεύει τις ευρωπαϊκές αξίες», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η πιο έντονη αντίδραση προήλθε από τον Στέφαν Γιάνεβ, πρώην υπηρεσιακό πρωθυπουργό και νυν ηγέτη της βουλγαρικής Ανόδου. Έφτασε στο σημείο να καταθέσει στο κοινοβούλιο σχέδιο απόφασης που θα ανάγκαζε τον πρωθυπουργό να αντιταχθεί σε όλες τις ολλανδικές πρωτοβουλίες σε επίπεδο ΕΕ.

Οι υπηρετούντες υπουργοί Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Κρουμ Ζάρκοφ και Ιβάν Ντεμερτζίεφ επιτέθηκαν επίσης στον Rutte με πολύ έντονα σχόλια.

«Κάθε μέρα, οι βουλγαρικές δυνάμεις ασφαλείας προστατεύουν την ειρήνη όλων των Ευρωπαίων πολιτών, συμπεριλαμβανομένων των Ολλανδών, στο βαρύτερο χερσαίο εξωτερικό σύνορο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τα σώματά τους, παρά την αυξημένη μεταναστευτική πίεση – τετραπλάσια από πέρυσι. Οι προτάσεις ότι μπορείτε να περάσετε τα σύνορα με 50 ευρώ είναι εξαιρετικά προσβλητικές. Οι προσπάθειές μας δεν αξίζουν προσβολές!», σχολίασε ο Βούλγαρος υπουργός Εσωτερικών Ιβάν Ντεμερτζίεφ, ο οποίος επισκέφθηκε την Ολλανδία μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Νικολάι Μίλκοφ αυτή την εβδομάδα για να προσπαθήσουν να ανατρέψουν τη θέση της Χάγης.

«Ο Μαρκ Ρούτε δήλωσε ότι με 50 ευρώ μπορείτε να περάσετε τα σύνορα. Οι Βούλγαροι πέθαναν για να προστατεύσουν όχι μόνο εμάς αλλά και αυτούς. Ο Ρούτε πρέπει να είναι προσεκτικός», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κρουμ Ζάρκοφ.

Τα σχόλια έρχονται μετά από έκθεση που διαπίστωσε ότι μεγάλο μέρος του ολλανδικού κοινού δεν έχει πειστεί για την προοπτική της διεύρυνσης της ΕΕ. Εκτός του ότι ιστορικά θέτουν εμπόδια στους διάφορους ελπιδοφόρους για ένταξη, οι Ολλανδοί έχουν μια γενική έλλειψη θετικότητας όσον αφορά τη διεύρυνση.

Μια έρευνα της Συμβουλευτικής Ομάδας Πολιτικής για τα Βαλκάνια στην Ευρώπη (BiEPAG), του Ευρωπαϊκού Ταμείου για τα Βαλκάνια (EFB) και του d|part σημειώνει μια μικρή βελτίωση των αντιλήψεων, αν και τα στοιχεία εξακολουθούν να μην είναι καθησυχαστικά για όσους βρίσκονται στην αίθουσα αναμονής της ΕΕ.

Διαπιστώθηκε ότι λιγότεροι από τους μισούς ήταν θετικοί για τη διεύρυνση, ενώ οι υπόλοιποι είτε δεν είχαν γνώμη είτε ήταν αρνητικοί.

Περίπου το 45% πιστεύει ότι η διεύρυνση στην περιοχή θα είναι καλή ή πολύ καλή, ενώ το 55% πιστεύει ότι είναι αρνητική, πολύ αρνητική ή δεν είναι σίγουρο.

Ένα επιπλέον 49% πιστεύει ότι η διεύρυνση με τα Δυτικά Βαλκάνια θα μπορούσε να έχει αρνητικό ή ουδέτερο αντίκτυπο στη ζωή τους. Οι φόβοι και οι ανησυχίες περιλαμβάνουν το κράτος δικαίου, τα πολιτικά δικαιώματα και τη χρήση των χρημάτων των Ολλανδών φορολογουμένων.

Ωστόσο, αυτό θα μπορούσε να βελτιωθεί περαιτέρω με την καλύτερη συνεργασία με τους πολίτες σχετικά με τη λειτουργία της ΕΕ, δήλωσε ο Δρ Γιαν Έιχορν, διευθυντής ερευνών στο d|part και συν-συγγραφέας της μελέτης.

«Αντίθετα, οι ανησυχίες για τη διεύρυνση αντικατοπτρίζουν συχνά τις ανησυχίες για τον τρόπο λειτουργίας της ΕΕ γενικά. Έτσι, ξεκινώντας από την εμπλοκή των πολιτών με τα υφιστάμενα θεσμικά όργανα και τις διαδικασίες της ΕΕ είναι ο καλύτερος τρόπος για να οικοδομηθεί υποστήριξη για τη διεύρυνση».

Με πληροφορίες από euractiv.gr
Ελλάδα Αθήνα 

Φονική κατολίσθηση στην Κολομβία: Τουλάχιστον τρεις νεκροί, είκοσι παγιδευμένοι

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: