Τρανός χορός Κοζάνης και Συρράκο Τζουμέρκων: Στην παγκόσμια κληρονομιά της UNESCO τα πανηγύρια του Δεκαπενταύγουστου [videos]

FILE PHOTO: Χορός στο πανηγύρι του Συρράκου. Screenshot via YouTube




Ο Τρανός Χορός της Βλάστης Κοζάνης και το πανηγύρι του Συρράκου στα Ιωάννινα, δυο ιστορικοί παραδοσιακοί ελληνικοί χοροί του Δεκαπενταύγουστου, εντάχθηκαν στην ‘Αυλη Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά της UNESCO.

Ιστορικά, αυτές οι Ορθόδοξες γιορτές με καταγωγή από τη Βλάστη και το Συρράκο σηματοδοτούσαν την ετήσια επανένωση των ποιμενικών κοινοτήτων πριν οι κτηνοτρόφοι προβάτων ή βοοειδών μετακομίσουν στα χειμερινά τους βοσκοτόπια, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της UNESCO.

Ο Τρανός Χορός είναι το μεγαλύτερο κεφάλαιο για το χωριό Βλάστη, ένα ορεινό χωριό του νομού Κοζάνης. Η Βλάστη υπήρξε ένα από τα σημαντικά προπύργια του Ελληνισμού κι ένα από τα μεγαλύτερα κεφαλοχώρια της Δυτικής Μακεδονίας.

Το πανηγύρι πραγματοποιείται ανήμερα της Παναγίας (15 Αυγούστου), στην περιοχή “Λιβάδια” της Βλάστης.

Μετά από τον καθιερωμένο εκκλησιασμό την ημέρα εκείνη, μαζεύονται όλος ο κόσμος στα Λιβάδια για να παρακολουθήσουν ένα πάρα πολύ παλιό έθιμο του χωριού, όπου οι συμμετέχοντες σε αυτή την εκδήλωση, πιάνονται να χορέψουν και δημιουργούν ένα πραγματικά Τρανό όπως λένε κύκλο και αρχίζουν να τραγουδούν παραδοσιακά τραγούδια.

 

 

Το Συρράκο είναι χωριό του νομού Ιωαννίνων, που ανήκει διοικητικά στον δήμο Βορείων Τζουμέρκων. Είναι χτισμένο σε μία πλαγιά του όρους Λάκμος, σε υψόμετρο 1.150 μέτρων. Είναι ανακηρυγμένος παραδοσιακός οικισμός. Διατηρεί αναλλοίωτη την παραδοσιακή Ηπειρώτικη αρχιτεκτονική με τα λιθόκτιστα σπίτια, με στέγες από σχιστόλιθο.

Τον Δεκαπενταύγουστο οι απανταχού Συρρακιώτες ανταμώνουν στον τόπο καταγωγής τους και στήνουν το πανηγύρι στην πλατεία του χωρίου τους. Μια συνάντηση με τη μνήμη της κοινότητας που ανανεώνει στο παρόν τους δεσμούς των μελών της και σηματοδοτεί έναν δικό τους ετήσιο κύκλο.

 

 

 

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ – του ανταποκριτή Μ. Σπινθουράκη
Παρίσι, France

 

Στον κατάλογο της UNESCO το διάσημο ψωμί της Γαλλίας: Η μπαγκέτα ανάμεσα στα 600 στοιχεία της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: