Το πρώτο μετά θάνατον άγαλμα της Ελισάβετ αποκάλυψε ο Βασιλιάς Κάρολος στο Γιορκ [video]

Το πρώτο μεταθανάτιο άγαλμα της Βασίλισσας Ελισάβετ στον καθεδρικό ναό του Γιορκ. EPA, PETER POWELL




To πρώτο μεταθανάτιο άγαλμα της μητέρας του, Βασίλισσας Ελισάβετ Β΄, αποκάλυψε  ο Βασιλιάς Κάρολος Γ΄.

Το νέο γλυπτό στην πόλη Γιορκ αποκαλύφθηκε χθες Τετάρτη έξω από το York Minster, τον μεγαλύτερο γοτθικό καθεδρικό ναό στη Βρετανία, και αποτίει φόρο τιμής στις υπηρεσίες της αποβιώσασας τον περασμένο Σεπτέμβριο Βασίλισσας Ελισάβετ.

«Όταν αυτό το άγαλμα σχεδιάστηκε για πρώτη φορά πριν από πέντε χρόνια, κατά τη διάρκεια μιας άνευ προηγουμένου μακρόβιας βασιλείας, προοριζόταν να αποτελέσει γεγονός για τους εορτασμούς του πλατινένιου ιωβηλαίου της  αείμνηστης βασίλισσας», είπε ο Βασιλιάς Κάρολος  κατά την ομιλία του σε μια υπό βροχή τελετή αποκαλυπτηρίων, στην οποία αναγκάστηκε να κρατά μια μαύρη ομπρέλα.

“Η αείμνηστη Βασίλισσα ήταν πάντα σε εγρήγορση για την ευημερία του λαού της κατά τη διάρκεια της ζωής της. Τώρα, η εικόνα της θα παρακολουθεί την πλατεία της Βασίλισσας Ελισάβετ για τους επόμενους αιώνες”, πρόσθεσε, πριν κατεβάσει το μωβ ύφασμα που κάλυπτε το πανύψηλο άγαλμα που ατενίζει τη νέα πλατεία του  York από ψηλά, πάνω από μια από τις εισόδους του καθεδρικού ναού.

Η βασίλισσα πέθανε σε ηλικία 96 ετών στις 8 Σεπτεμβρίου, λίγους μήνες αφότου γιόρτασε τα 70 χρόνια της στον θρόνο.

Το άγαλμα, το οποίο σχεδιάστηκε και σκαλίστηκε από τον λιθοξόο του York Minster, Richard Bossons, έχει ύψος λίγο περισσότερο από ένα μέτρο και 90 εκατοστά  και ζυγίζει περίπου δυο τόνους.

Το γλυπτό από ασβεστόλιθο δείχνει την Βασίλισσα με το Κρατικό διάδημα George IV, να κρατά τη σφαίρα και το σκήπτρο — σύμβολα του ρόλου της ως επικεφαλής της εκκλησίας και του κράτους.

Με πληροφορίες από CNN

Επίθεση με αυγά κατά του βασιλιά Κάρολου: «Η χώρα χτίστηκε με το αίμα σκλάβων» κραύγαζε ο δράστης

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: