Θριαμβευτική επίσκεψη Ζελένσκι στη Χερσώνα: Είναι η αρχή του τέλους του πολέμου, είπε [videos]

Μαζί με τα στρατεύματα που ανακατέλαβαν την Χερσώνα, φωτογραφίζεται ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Φωτογραφία: Ουκρανική Προεδρία




Η απελευθέρωση της Χερσώνας σηματοδοτεί την «αρχή του τέλους» του πολέμου με τη Ρωσία, δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι καθώς πραγματοποίησε απροειδοποίητη και θριαμβευτική επίσκεψη στην μόλις απελευθερωθείσα πόλη. Η Ουκρανία «προχωρά» και είναι έτοιμη για ειρήνη, είπε απευθυνόμενος στα στρατεύματα.

Η Χερσώνα καταλήφθηκε τον Μάρτιο, εβδομάδες μετά την έναρξη της εισβολής. Η περιοχή ήταν τότε μία από τις τέσσερις που προσαρτήθηκαν παράνομα μετά από αυτοαποκαλούμενα δημοψηφίσματα τον Σεπτέμβριο.

Τις τελευταίες εβδομάδες η Ουκρανία έχει σημειώσει κέρδη στο νότιο τμήμα της χώρας, προχωρώντας προς τη Χερσώνα και θέτοντας τις ρωσικές δυνάμεις υπό αυξανόμενη πίεση.

Την περασμένη εβδομάδα, οι ρωσικές δυνάμεις αποσύρθηκαν και τα ουκρανικά στρατεύματα εισήλθαν στην πόλη την Παρασκευή.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του σήμερα Δευτέρα, ο Ζελένσκι έψαλε τον εθνικό ύμνο της Ουκρανίας καθώς η σημαία της χώρας υψώθηκε πάνω από το κεντρικό διοικητικό κτίριο.

Είπε στα στρατεύματα ότι η Ουκρανία είναι «έτοιμη για ειρήνη, ειρήνη για όλη τη χώρα μας», μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Ευχαρίστησε το ΝΑΤΟ και άλλους συμμάχους για την υποστήριξή τους, προσθέτοντας ότι τα πυραυλικά συστήματα πυροβολικού υψηλής κινητικότητας (Himars) από τις Ηνωμένες Πολιτείες είχαν κάνει μεγάλη διαφορά.

Με πληροφορίες από BBC

Στη Χερσώνα πανηγυρίζουν και διαπομπεύουν τους δωσίλογους του Πούτιν: Δεμένοι σε στύλους [βίντεο, εικόνες]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: