Τεράστιο «respect» από το ΒΒC στον Χατζισαφί της ΑΕΚ και όσα ανοιχτά είπε κατά του Ιράν




Πολύ ψηλά στην ηλεκτρονική του έκδοση φιλοξενεί το ΒΒC τις δηλώσεις του παίκτη της ΑΕΚ Εχσάν Χατζισαφί για την πολιτική κατάσταση στο Ιράν, δηλώσεις που έγιναν στη Ντόχα, πριν από τον (σημερινό) αγώνα της χώρας του με την Αγγλία για το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ.

Μάλιστα το BBC φιλοξένησε τις δηλώσεις Χατζισαφί και σε τηλεοπτικές ανταποκρίσεις του.

Σε σχόλιο – ανάλυση της Shaimaa Khalil υπό τον τίτλο «Εξαιρετικά σχόλια», το βρετανικό δίκτυο αναφέρει:

«Αυτά τα σχόλια είναι εξαιρετικά. Όχι τόσο εξαιτίας όσων είπε, αλλά κυρίως εξαιτίας του ποιός τα είπε και πού τα είπε.

Δεν είναι σύνηθες για έναν σημαντικό παίκτη να μιλά για οτιδήποτε «πολιτικό» σε ένα τουρνουά όπως αυτό. Αλλά το να δείχνει ότι τάσσεται στο πλευρό των Ιρανών διαδηλωτών και να αναγνωρίζει ότι οι άνθρωποι στο Ιράν είναι δυσαρεστημένοι είναι σημαντικό. Θυμηθείτε, [ο Χατζισαφί]  κάνει αυτά τα σχόλια στο Κατάρ, οικοδεσπότη του Παγκοσμίου Κυπέλλου και βασικό σύμμαχο του Ιράν.

Τις τελευταίες μέρες, έχω γνωρίσει αρκετές Ιρανές εδώ στη Ντόχα. Κάποιες ήταν άνετες να μιλήσουν ανοιχτά και με οργή ενάντια σε όσα συμβαίνουν στη χώρα τους, άλλες  ήταν πιο επιφυλακτικές. Ολες είπαν ότι δεν θα υποστήριζαν την ιρανική ομάδα επειδή τη συνδέουν με την ιρανική κυβέρνηση.

Αυτό που είπε ο Χατζησαφί σήμερα (σσ: χθες Κυριακή) θα μπορούσε να αλλάξει αυτή την αντίληψη. Δεν είναι σαφές ποιες θα είναι οι επιπτώσεις για εκείνον στο Ιράν – ίσως μπορεί να ισχυριστεί ότι εξέφραζε συμπάθεια στους αστυνομικούς και όχι στους διαδηλωτές που έχασαν τη ζωή τους.

Άλλωστε πρόκειται για μια χώρα όπου οι αρχές έχουν καταστείλει βίαια πολλούς από αυτούς που μιλούν ενάντια στην καταπίεση».

 

Προ του σχολίου βεβαίως το BBC παραθέτει τα όσα είπε ο Χατζισαφί, σημειώνοντας:

Ο αρχηγός του Ιράν Ehsan Hajsafi μίλησε ανοιχτά κατά της κατάστασης στην πατρίδα του πριν από τον εναρκτήριο αγώνα της χώρας του εναντίον της Αγγλίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους ενόψει του αγώνα της Δευτέρας, ο 32χρονος είπε ότι οι παίκτες «στηρίζουν» όσους έχασαν τη ζωή τους.

«Πρέπει να αποδεχτούμε ότι οι συνθήκες στη χώρα μας δεν είναι σωστές και ο λαός μας δεν είναι ευχαριστημένος», είπε.

«Πριν από οτιδήποτε άλλο, θα ήθελα να εκφράσω τα συλλυπητήριά μου σε όλες τις οικογένειες των πενθούντων στο Ιράν», δήλωσε ο αμυντικός Χατζισαφί, κατά την έναρξη της συνέντευξης Τύπου.

 

«Πρέπει να γνωρίζουν ότι είμαστε μαζί τους, τους στηρίζουμε και τους συμπονούμε».

«Δεν μπορούμε να αρνηθούμε τις συνθήκες, οι συνθήκες στη χώρα μου δεν είναι καλές και οι παίκτες το γνωρίζουν», πρόσθεσε ο μπακ της ΑΕΚ.

«Είμαστε εδώ, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να είμαστε η φωνή τους ή δεν πρέπει να τους σεβόμαστε.

«Ό,τι έχουμε είναι από αυτούς. Πρέπει να παλέψουμε, πρέπει να αποδώσουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε και να σκοράρουμε και να χαρίσουμε στον γενναίο λαό του Ιράν τα αποτελέσματα».

Στην πορεία για το τουρνουά υπήρξαν εκκλήσεις για αποβολή του Ιράν από το Παγκόσμιο Κύπελλο, με τους υπερασπιστές αυτής της πρότασης να επικαλούνται την στρατιωτική υποστήριξη της χώρας στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της μεταχείρισης των γυναικών.

Με πληροφορίες από BBC

Κυκλοφορεί το εξαιρετικό βιβλίο του πρέσβη ε.τ. Γιώργου Γεννηματά: “Ακόμη και με δανεικό στυλό γράφεται η Ιστορία”…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: