Τα Sukhoi του Πούτιν πέφτουν σαν τις μύγες: Γερασμένα, ταλαιπωρημένα και χωρίς ανταλλακτικά λόγω κυρώσεων

FILE PHOTO: Ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη Shukhoi. EPA/Miguel Gutierrez




Τουλάχιστον έξι ρωσικά στρατιωτικά αεροσκάφη έχουν συντριβεί από τον Σεπτέμβριο λόγω, όπως φαίνεται, εσωτερικών δυσλειτουργιών.

Θα μπορούσαν να υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους αυτές οι δυσλειτουργίες μπόρεσαν να εμφανιστούν σε μαχητικά αεροσκάφη της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας, αλλά μια ματιά στις πρόσφατες συντριβές και στο ιστορικό των αεροπορικών δυστυχημάτων του ρωσικού στρατού θα μπορούσε να ρίξει φως στο θέμα.

Το γεγονός ότι αυτό συμβαίνει επίσης εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου Ουκρανίας-Ρωσίας θα μπορούσε να προσφέρει περαιτέρω πληροφορίες για τη λειτουργία της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας. Τέσσερα από τα ρωσικά αεροσκάφη που συνετρίβησαν ήταν μαχητικά αεροσκάφη που χρησιμοποιήθηκαν στη συνεχιζόμενη εισβολή στην Ουκρανία.

Τα αεροσκάφη αυτά περιλαμβάνουν παλαιότερα αεροσκάφη MIG-31 και Su-25, τα οποία αναμένεται να αντιμετωπίζουν μηχανικά προβλήματα λόγω γήρανσης. Μια από τις πιο πολύνεκρες τραγωδίες, ωστόσο, ήταν όταν ένα μαχητικό βομβαρδιστικό Su-34 έπεσε σε ρωσική πολυκατοικία στο Γέισκ, ανατινάχθηκε και σκότωσε 15 ανθρώπους.

Αυτό που προκαλεί εντυπωση είναι ότι το συγκεκριμένο αεροσκάφος δεν ήταν παλαιάς τεχνολογίας όπως το Su-25, αλλά είχε ενταχθεί στη Ρωσική Πολεμική Αεροπορία μόλις το 2014. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις αεροσκαφών που έπεσαν τα οποία δεν χρησιμοποιήθηκαν στην Ουκρανία. Ένα από αυτά μάλιστα, ένα πολεμικό αεροσκάφος Su-30, συνετρίβη πάνω σε ένα σπίτι στο Ιρκούτσκ της Σιβηρίας.

Αλλά γιατί συμβαίνει αυτό;

Κάποιοι προσπάθησαν να ρίξουν την ευθύνη στον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά αυτό δεν εξηγεί τη συντριβή αεροσκαφών μακριά από τις γραμμές του μετώπου. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός Su-34 που έπεσε στην περιοχή του Γέισκ, όπου η επίσημη εκδοχή ήταν ότι υπήρξε διαρροή καυσίμων.

Εμπειρογνώμωνες ανέφεραν ότι τα πυρομαχικά που μετέφερε το αεροπλάνο εξερράγησαν κατά τη διάρκεια της πτήσης. Άλλοι ειδικοί έχουν τοποθετηθεί σχετικά με το συγκεκριμένο περιστατικό, με τους περισσότερους να υποδεικνύουν την ευθύνη σε δυσλειτουργία του κινητήρα που προκάλεσε την ανάφλεξη της παροχής καυσίμων.

Ένας τέτοιος εμπειρογνώμονας, ο Andres Gannon του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων, δήλωσε στο BBC ότι από τις δύο λάμψεις φωτός που φαίνονται στα βίντεο της συντριβής, η πρώτη θα ήταν η ανάφλεξη της παροχής καυσίμων και η δεύτερη ήταν όταν οι πιλότοι εκτινάχθηκαν.

Ένας άλλος πιθανός λόγος αναλύθηκε από τον μηχανικό της RAND Corporation Michael Bohnert. Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η πιο πιθανή εκδοχή για τις πτώσεις των αεροσακφών είναι ότι οι σαρωτικές κυρώσεις της Δύσης έχουν καταστήσει δύσκολη την απόκτηση εργαλείων και υλικών που απαιτούνται για τη συντήρησή τους.

Υπάρχει προηγούμενο και για αυτό. Πολυάριθμες αναφορές τόσο από τη Δύση όσο και από τις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες έχουν επισημάνει ότι οι δυτικές κυρώσεις περιόρισαν σημαντικά την κατασκευαστική ικανότητα της Ρωσίας, μειώνοντας τον εφοδιασμό της με άρματα μάχης, πυραύλους και άλλο εξοπλισμό.

Μακρά ιστορία αεροπορικών δυστυχημάτων  

Αξίζει να επισημανθεί, ωστόσο, ότι η Ρωσία έχει μακρά ιστορία συντριβών στρατιωτικών αεροσκαφών. Το καλοκαίρι του 2015, τα ρωσικά αεροσκάφη υπέστησαν μια σειρά από συντριβές, πέντε από αυτές μόνο τον Ιούνιο και τον Ιούλιο. Παρεμπιπτόντως, αυτό συνέβη και κατά τη διάρκεια μιας προηγούμενης στρατιωτικής κρίσης με την Ουκρανία. Εκείνη την εποχή, ένας πιθανός λόγος για αυτή τη σειρά συντριβών θεωρήθηκε ότι ήταν η υπερβολική χρήση.

Όπως ανέφερε τότε το Defense News επικαλούμενο ανώνυμη ρωσική πηγή, οι συγκεκριμένοι λόγοι για τις συντριβές αυτές ήταν η έλλειψη εξειδικευμένων πιλότων και, το σημαντικότερο, η υπερβολική χρήση παλαιών αεροσκαφών. Ο γερασμένος εξοπλισμός δεν είναι το μόνο πρόβλημα εδώ, καθώς αυτό είναι κάτι σύνηθες σε πολλούς στρατούς, αλλά όπως επεσήμανε ο αναλυτής της Teal Group, Richard Aboulafia, στο Defense News, η Ρωσία δεν είχε ποτέ ιδιαίτερο πλεονέκτημα όσον αφορά τη συντήρηση.

Οπως επεσήμαναν άλλοι αναλυτές, αυτά τα ρωσικά αεροσκάφη χρησιμοποιήθηκαν πολύ περισσότερο από το κανονικό λόγω της σύγκρουσης με την Ουκρανία εκείνη την εποχή.

Σύμφωνα με τον ανώτερο συνεργάτη του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών Πολ Σβαρτς, υπάρχει “σαφής σύνδεση μεταξύ του αυξημένου ρυθμού των στρατιωτικών επιχειρήσεων που αναλήφθηκαν τον τελευταίο ενάμιση χρόνο και της αυξημένης συχνότητας ατυχημάτων για στρατιωτικά αεροσκάφη”, ανέφερε τότε το Defense News. Με απλά λόγια, η Ρωσία είχε χρησιμοποιήσει τα στρατιωτικά της αεροσκάφη πάρα πολύ σε σύντομο χρονικό διάστημα, και αυτό φαίνεται ότι συνέβαλε στα δυστυχήματα.

Ο ακριβής ρυθμός της τρέχουσας χρήσης αεροσκαφών της Ρωσίας σε σύγκριση με το 2015 δεν είναι σαφής, αν και, δεδομένης της συνεχιζόμενης στρατιωτικής σύγκρουσης από την εισβολή της στην Ουκρανία, είναι πιθανότατα υψηλότερος από το κανονικό.

Αυτό, επίσης, θα μπορούσε να έχει καθοριστικό ρόλο στη συνεχιζόμενη σειρά συντριβών ρωσικών αεροσκαφών.

ΠΗΓΗ: jpost.com

Κίεβο κατά Μόσχας για τη μείωση στις εξαγωγές των Ουκρανικών σιτηρών: Κάτω από 3 εκατομμύρια τόνοι βγήκαν από τη χώρα το μήνα Νοέμβριο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: