Στο… μικροσκόπιο της Ουάσιγκτον οι ακροδεξιοί βουλευτές του Ισραήλ: Περιμένουμε να δούμε τη συμπεριφορά τους και θα κρίνουμε, δήλωσε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ

FILE PHOTO: Ο ακροδεξιός βουλευτής και αρχηγός του κόμματος “Εβραϊκή Δύναμη” Itamar Ben Gabir EPA, ABIR SULTAN




Οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν να δουν τι λένε οι ακροδεξιοί πολιτικοί του Ισραήλ και “πώς ενεργούν”, προτού πάρουν θέση για την επικείμενη κυβέρνησή του, δήλωσε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ.

Ο βετεράνος Ισραηλινός ηγέτης Μπενιαμίν Νετανιάχου εξασφάλισε την επάνοδό του στην εξουσία αφότου ο συνασπισμός του που αποτελείται από ακροδεξιά και θρησκευτικά κόμματα κέρδισε μια στέρεη πλειοψηφία στις πέμπτες βουλευτικές εκλογές σε λιγότερο από τέσσερα χρόνια.

“Είναι μια χώρα που είναι δημοκρατία, με μια εκλεγμένη ηγεσία και σκοπεύω να εργαστώ μαζί της”, δήλωσε ο πρεσβευτής Τομ Νάιντς σε συνέντευξη στη δημόσια ραδιοφωνία Kan που μεταδόθηκε σήμερα.

“Τούτου λεχθέντος, πρέπει να υπερασπιστούμε εκείνα τα οποία πιστεύουμε. Αυτό είναι οι αμερικανικές αξίες.”

Σε διαβουλεύσεις για την επόμενη κυβέρνηση που είχε χθες, Τετάρτη, ο Ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζογκ προειδοποίησε πως “όλος ο κόσμος ανησυχεί” για το ενδεχόμενο να συμπεριληφθεί ο ακροδεξιός Ιταμάρ Μπεν- Γκβιρ στον νέο κυβερνητικό συνασπισμό.

Ο Μπεν-Γκιβρ –που θέλει να γίνει υπουργός αρμόδιος για την αστυνομία–, καταδικάστηκε το 2007 για υποκίνηση ρατσιστικού μίσους εναντίον των Αράβων και για τη στήριξή του προς την ακροδεξιά οργάνωση Kach που συμπεριλαμβάνεται στη “μαύρη λίστα” του Ισραήλ και των ΗΠΑ.

Έποικος που ζει στη Δυτική Όχθη, την οποία κατέλαβε το Ισραήλ το 1967, ο Μπεν-Γκιβρ θέλει τη διάλυση της Παλαιστινιακής Αρχής, η οποία έχει περιορισμένη εξουσία σε τμήματα της περιοχής βάσει των προσωρινών συμφωνιών ειρήνης. Αυτό θα δοκίμαζε την πολιτική των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή.

Ο Μπεν-Γκιβρ, που είναι επικεφαλής του κόμματος Εβραϊκή Δύναμη, στηρίζει επίσης τη διεξαγωγή της εβραϊκής προσευχής σε έναν ιερό τόπο στην Ιερουσαλήμ, μια θέση που προκαλεί εντάσεις στην περιοχή.

Μέχρι τώρα οι ΗΠΑ έχουν αποφύγει να εκφράσουν κρίσεις εν αναμονή του σχηματισμού του νέου συνασπισμού, μια θέση που επανέλαβε σήμερα ο Νάιντς, τονίζοντας τους “αδιάρρηκτους δεσμούς” ανάμεσα στις δύο χώρες.

“Όταν μάθω και μάθουμε ποιος έχει ποιες θέσεις και τις θέσεις που λαμβάνει, τότε θα αποφασίσω τι συζητήσεις θα λάβουν χώρα”, είπε.

Με πληροφορίες από Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ιερουσαλήμ, Ισραήλ

Απεργία στο παρισινό μετρό με αίτημα τις αυξήσεις μισθών: Προβλήματα στις μετακινήσεις στη Γαλλική πρωτεύουσα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: