Συγκλόνισαν οι παίκτες του Ιράν: Παρέμειναν σιωπηλοί στον εθνικό τους ύμνo [video]

Ιρανή με δάκρυα στα μάτια, ακούει τον εθνικό ύμνο της χώρας της στο γήπεδο του Κατάρ πριν τον αγώνα της εθνικής Ιράν με την εθνική Αγγλίας. Photo via Twitter/Borzou Daragahi




Σε μια άκρως συμβολική κίνηση προχώρησαν οι παίκτες του Ιράν στο πρώτο ματς του Μουντιάλ 2022 κατά την ανάκρουση του εθνικού τους ύμνου.

Οι παίκτες της εθνικής Ιράν δεν τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο της χώρας τους πριν από την έναρξη της αναμέτρησης αλλά έμειναν σιωπηλοί και αγκαλιασμένοι, μία κίνηση που ερμηνεύεται ως ένδειξη υποστήριξης στους διαδηλωτές που εδώ και δύο μήνες διαμαρτύρονται κατά της αυταρχικής κυβέρνησης της χώρας.

Την ίδια ώρα, ακούγονταν έντονες αποδοκιμασίες από μεγάλη μερίδα φιλάθλων, ενώ έλειψαν και στιγμιότυπα όπως αυτό της φωτογραφίας με μια γυναίκα που συνελήφθη από τον φακό να χειροκροτεί δακρυσμένη.

Κάποιοι άλλοι επέλεξαν να φωνάξουν περιπαικτικά κατά τη διάρκεια του ύμνου ενώ κάποιοι άλλοι κρατούσαν πινακίδες που έγραφαν «Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία».

Ο προπονητής του Ιράν Κάρλος Κεϊρόζ είχε δηλώσει ότι οι παίκτες του ήταν «ελεύθεροι να διαμαρτυρηθούν» .

Οι Ιρανοί οπαδοί ακούγονταν επίσης να φωνάζουν «Ali Karimi» στο πρώτο ημίχρονο, στηρίζοντας έναν πρώην Ιρανό ποδοσφαιριστή που ειναι και από τους πιο σκληρούς επικριτές της Ισλαμικής Δημοκρατίας και από τα δημοφιλέστερα πρόσωπα του κινήματος διαμαρτυρίας.

Οι θαυμαστές ακούγονταν επίσης να φωνάζουν «Be-Sharaf», που σημαίνει άτιμος στα περσικά. Αυτό είναι ένα επίθετο που έχουν χρησιμοποιήσει οι διαδηλωτές εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας στο Ιράν.




Μιλώντας πριν από τον αγώνα, ο αρχηγός του Ιράν, Ehsan Hajsafi, είπε ότι οι παίκτες «στηρίζουν» αυτούς που έχουν πεθάνει.

Ο Κεϊρόζ είπε ότι οι παίκτες του ήταν «ελεύθεροι να διαμαρτυρηθούν» για τα δικαιώματα των γυναικών στην πατρίδα τους, εφόσον «συμμορφώνονται με τους κανονισμούς του Παγκοσμίου Κυπέλλου και είναι στο πνεύμα του παιχνιδιού».

Σημειωτέον ότι οι παίκτες του Ιράν είχαν καλύψει το εθνόσημο της ομάδας τους σε δύο διεθνείς αγώνες προετοιμασίας τον Σεπτέμβριο.

Ο Κεϊρόζ είπε ακόμη ότι η πολιτική αναταραχή στο ιράν έχει πλήξει την ομάδα του.

«Δεν φαντάζεται κανείς καν στα παρασκήνια τι ζουν αυτά τα παιδιά τις τελευταίες μέρες, μόνο και μόνο επειδή θέλουν να εκφραστούν ως ποδοσφαιριστές».

Μιλώντας για το περιστατικό στο ημίχρονο, ο παρουσιαστής του BBC Match of the Day, Γκάρι Λίνεκερ, είπε: «Ήταν μια δυνατή μια πολύ, πολύ σημαντική χειρονομία. Το ποδόσφαιρο προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τη δύναμή του για τα καλά».

Σε σχόλιό της η ανταπορκρίτρια του BBCm Shaimaa Khalil, αναφέρει:

«Ήταν αδύνατο να ξεφύγουμε από τις συμβολικές χειρονομίες στο παιχνίδι. Όλοι οι παίκτες του Ιράν αρνήθηκαν να τραγουδήσουν τον εθνικό ύμνο καθώς ακουγόταν στο διεθνές στάδιο Khalifa. Ένας οπαδός με τον οποίο μίλησα δάκρυσε καθώς άκουσε τον ύμνο στην κερκίδα. «Για τους ανθρώπους μου…» μου είπε με τη φωνή του να σπάει. «Σκοτώνουν τους ανθρώπους μου».

Αργότερα όμως, οι επευφημίες για την ιρανική πλευρά ήταν δυνατές. Το “Ιράν. Ιράν” ακούστηκε με τον ρυθμό ενός τυμπάνου, στολισμένο με τα χρώματα, το όνομα και τον χάρτη της χώρας ζωγραφισμένα πάνω του.

Γυναίκες, με τα μαλλιά τους τυλιγμένα με τη σημαία του Ιράν, ούρλιαζαν κάθε φορά που η ομάδα τους πλησίαζε στο δίχτυ. Ήταν ένα ζωντανό ποδοσφαιρικό παιχνίδι, αλλά ήταν πολύ περισσότερο από αυτό.

Μέσα στη θάλασσα των σημαιών του Ιράν και της Αγγλίας, μια γυναίκα ξεχώρισε με μια μικρή αφίσα που έγραφε «Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία» σε ένδειξη αλληλεγγύης με τους διαδηλωτές στην πατρίδα της. Δεν ήθελε να δείξει το πρόσωπό της ή να μοιραστεί το όνομά της, αλλά ήθελε να μεταδοθεί το μήνυμά της.

Καθώς περνούσα από τις εξέδρες, ένας άλλος Ιρανός οπαδός μου ψιθύρισε: “Παρακαλώ πείτε την ιστορία μας. Χωρίς φωτογραφίες, παρακαλώ. Θέλω να επιστρέψω στη χώρα μια μέρα και δεν θέλω προβλήματα.”

Με πληροφορίες από BBC

Τεράστιο «respect» από το ΒΒC στον Χατζισαφί της ΑΕΚ και όσα ανοιχτά είπε κατά του Ιράν

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: