Σε ολισθηρή πορεία η οικονομία της Τουρκίας ό,τι και να λέει ο Ερντογάν: Η ανθεκτικότητά της συνιστά μεγάλο πονοκέφαλο

FILE PHOTO: A man wearing face mask exchanges money at an exchange office in Istanbul. EPA, ERDEM SAHIN




Στην Τουρκία ο πληθωρισμός είναι στα ύψη, η τουρκική λίρα καταρρέει, υπάρχουν αυξανόμενα σημάδια φτωχοποίησης του πληθυσμού, ενώ ταυτόχρονα το ΑΕΠ και η ανάπτυξη αυξάνονται, μεταδίδει ο ανταποκριτής της εφημερίδας Le Monde, στην Κωνσταντινούπολη, Nicolas Bourcier.

Σχολιάζει ότι σύμφωνα με τους ειδικούς, η ανθεκτικότητα της τουρκικής οικονομίας συνιστά πονοκέφαλο. [..]

Τίτλος: En Turquie, l’économie sur une pente dangereuse – Στην Τουρκία η οικονομία βρίσκεται σε επικίνδυνη κλίση

Συγκεκριμένα, η τουρκική λίρα έχει χάσει περισσότερο από 28% έναντι του δολαρίου από την 1η Ιανουαρίου. Το εμπορικό ισοζύγιο διευρύνθηκε κατά 430% τον Οκτώβριο. Σύμφωνα με το Τουρκικό Στατιστικό Ινστιτούτο, ο πληθωρισμός έφθασε στο 85,5% σε ετήσια βάση.

Αυτό σημαίνει αύξηση των τιμών κατά 117% για τις μεταφορές, 99% για τα τρόφιμα και 85% για τη στέγαση. Σύμφωνα με τη Συνομοσπονδία Συνδικάτων της Τουρκίας (DISK), οι αυξήσεις αυτές επιβαρύνουν τα χαμηλότερα αμειβόμενα και πιο ευάλωτα νοικοκυριά κατά 126% έως 146%.

Πρόκειται για μια μεγάλη πρόκληση αν αναλογιστεί κανείς ότι περισσότεροι από τους μισούς Τούρκους εργαζόμενους λαμβάνουν τον κατώτατο μισθό, δηλαδή 5.500 TL, δηλαδή λιγότερο από 300 ευρώ το μήνα, σχολιάζει ο Bourcier.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι εδώ και αρκετές εβδομάδες, η πρόσβαση σε πιστώσεις έχει περιοριστεί. Η διαρθρωτική αδυναμία της λίρας εξαντλεί τους βιομηχάνους, οι οποίοι εκφράζουν όλο και πιο έντονα τη δυσαρέσκειά τους.

Στο στόχαστρο μπαίνει επίσης η συγκέντρωση εξουσίας σε οικονομικούς τομείς. [..] Η καταστροφική διαχείριση του νομίσματος έχει θέσει το νόμισμα “σε κατάσταση μόνιμης κρίσης” υποστηρίζει ο Timothy Ash, ειδικός στις αναδυόμενες αγορές στην BlueBay Asset Management στο Λονδίνο.

ΠΗΓΗ: Le MondeNicolas Bourcier – En Turquiel’économie sur une pente dangereuse

Ευάλωτη παραμένει η παγκόσμια αγορά αυτοκινήτων ακολουθώντας πτωτική πορεία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: