«Σαν ζόμπι» οι Ρώσοι στα σφαγεία του χιονισμένου μετώπου: Εικόνες Α΄ Παγκοσμίου στα χαρακώματα [videos]

FILE PHOTO: Πορεία μέσα στα χιονισμένα μέτωπα για τους Ουκρανούς μαχητές. Screenshot via YouTube




Οι Oυκρανοί στρατιώτες πολεμούν με παγωμένα πόδια, ενώ η βροχή και το χιόνι έχουν μετατρέψει τους δρόμους σε λάσπη και οι διαρκείς διακοπές ρεύματος έχουν κάνει πολλούς να αναρωτιούνται πώς θα καταφέρουν να αντέξουν το επερχόμενο ψύχος καθώς ο χειμώνας κατεβαίνει προς την πρώτη γραμμή στην ανατολική Ουκρανία.

Όμως, παρά το κρύο και τις άθλιες συνθήκες στο Ντονμπάς στα ανατολικά της Ουκρανίας, οι Ρώσοι απλώς συνεχίζουν να έρχονται, σύμφωνα με τις ουκρανικές δυνάμεις στην πρώτη γραμμή.

  • «Είναι σαν ζόμπι. Τους πυροβολείς και έρχονται συνεχώς περισσότεροι», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας 30χρονος Ουκρανός στρατιώτης, με το κωδικό όνομα “Κιτ” που, όπως είπε, σημαίνει “φάλαινα”.

Οι μάχες στο μέτωπο γίνονται όλο και πιο κρύες και υγρές καθώς τα πρώτα χιόνια έχουν πασπαλίσει την περιοχή και έχουν λιώσει, ενώ σχεδόν καθημερινά η περιοχή ματιγώνεται από ριπές παγωμένης βροχής.

«Υποφέρω από τη βροχή. Ζούμε κυριολεκτικά σε ένα βάλτο. Χθες πήγα στο νοσοκομείο και έμοιαζα με μεγάλο σωρό λάσπης». είπε ο “Κιτ”.

Άλλοι στρατιώτες είπαν στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι πολλοί στρατιώτες άρχισαν να υποφέρουν από το λεγόμενο “πόδι χαρακώματος” ή χιονίστρες,  μια πάθηση  που φέρνει πρήξιμο και μούδιασμα των ποδιών – κάτι που ταλαιπωρούσε μεγάλο αριθμό στρατιωτών στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Το πεζικό είναι η καρδιά κάθε στρατού και υποφέρει πολύ», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τάλερ, το παρατσούκλι ενός 24χρονου που μάχεται με μια μονάδα ειδικών δυνάμεων στο Ντονμπάς, μετά από πρόσφατη εκπαίδευση.

«Οι μπότες τους είναι πάντα βρεγμένες. Κοιμούνται σποραδικά. Μερικές φορές έχουν πρόβλημα με τις προμήθειες τροφίμων», πρόσθεσε.

– Το ηθικό «εξαιρετικά υψηλό»-

Ωστόσο, παρά τον σκληρό ουκρανικό χειμώνα και το χιόνι, μόνο μέσα στις τελευταίες 24 ώρες οι ουκρανικές δυνάμεις απώθησαν τις ρωσικές επιθέσεις σε τουλάχιστον 11 οικισμούς.

Το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε σήμερα ότι υπάρχουν υψηλά ποσοστά απωλειών μεταξύ των επίστρατων Ρώσων εφέδρων λόγω μετωπικών επιθέσεων κοντά στο Μπαχμούτ, στην περιφέρεια του Ντόνετσκ, και των συστημάτων εκσκαφής τάφρων υπό πυρά πυροβολικού κοντά στο Σβάτοβε, στην περιφέρεια Λουχάνσκ.

Για να βοηθήσουν την απειλητική έλευση του χειμώνα, εθελοντές κοντά στο μέτωπο έχουν οργανώσει εκτεταμένες αποθήκες γεμάτες με δωρεές προμηθειών που παρέχονται σε κοντινές μονάδες.

Σε ένα κέντρο διανομής στην πόλη Σλόβιανσκ, ο Σλάβα Κοβαλένκο είπε ότι μοιράζει χιλιάδες κιλά αγαθών την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένων ρούχων, βασικών φαρμάκων, κεριών και κονσερβοποιημένων τροφίμων.

«Τα ζεστά ρούχα έχουν μεγάλη ζήτηση, μακριά εσώρουχα, φάρμακα για τη γρίπη, φαρμακευτικό τσάι, παυσίπονη αλοιφή. Όλοι έρχονται εδώ ζητώντας τα», είπε ο Κοβαλένκο.

Και όσο πέφτουν οι θερμοκρασίες, οι μάχες στο Ντονμπάς παραμένουν αδυσώπητες.

Την Πέμπτη, στα περίχωρα του Μπαχμούτ, ο ήλιος κατάφερε να διαπεράσει τον συννεφιασμένο ουρανό, καθώς σειρές από συστοιχίες ουκρανικού πυροβολικού, οχήματα μάχης πεζικού και τανκς διασκορπίζονταν στην κυλιόμενη στέπα κοντά στην πρώτη γραμμή.

Ο ήχος της μάχης ήταν εκκωφαντικός καθώς ένας έφεδρος μαχητής πεζικού με το διακριτικό “Ράμπο” έριξε το βλέμμα στη σύγκρουση από μια θέση στην κορυφή του λόφου.

«Ετοιμαζόμαστε για αντεπίθεση», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο, καθώς τραβάει μια ρουφηξιά από ΄το ηλεκτρονικό του τσιγάρο.

Μετά την υποχώρηση του ρωσικού στρατού από τη  Χερσώνα νωρίτερα αυτόν τον μήνα, το Ντονμπάς έχει γίνει το κύριο θέατρο μάχης στην Ουκρανία, με τις γραμμές του μετώπου πλέον να έχουν συντομευτεί και η πυκνότητα των δυνάμεων να αυξάνεται.

«Το ηθικό μας είναι εξαιρετικά υψηλό», είπε ένας άλλος στρατιώτης με το παρατσούκλι IT Guy.

«Σε αυτή την περιοχή, αυξήσαμε τον αριθμό των στρατευμάτων μας και αυξήσαμε τις επιθετικές μας κινήσεις».

– «Θα παγώσουμε» –

Με αυξανόμενες απώλειες στο πεδίο της μάχης, το Κρεμλίνο έχει διπλασιάσει τις επιθέσεις στην υποδομή της Ουκρανίας, στέλνοντας κύματα drones και πυραύλων κρουζ με στόχο σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και εγκαταστάσεις βασικών υπηρεσιών κοινής ωφελείας.

Οι διακοπές ρεύματος είναι πλέον συχνές καθώς το ηλεκτρικό ρεύμα γίνεται με δελτίο, αναγκάζοντας τα νοσοκομεία της περιοχής να βασίζονται περισσότερο σε γεννήτριες για να κρατούν τα φώτα αναμμένα καθώς περιθάλπουν στρατιώτες και πολίτες που τραυματίζονται κοντά στην πρώτη γραμμή.

«Ο τρόπος με τον οποίο πολεμούν και στοχεύουν τις αστικές υποδομές, δεν μπορεί να προκαλέσει τίποτε άλλο παρά οργή», δήλωσε ο Ολέξι Γιακοβλένκο,  ο επικεφαλής διευθυντής σε νοσοκομείο στο Kramatorsk.

Αλλά ακόμα και όταν τα μπλακ άουτ γίνονται πιο συχνά, ο Γιακοβλένκο δηλώνει ότι η αποφασιστικότητά του παραμένει ακλόνητη.

  • «Αν περιμένουν από εμάς να πέσουμε στα γόνατά μας και να συρθούμε κοντά τους, δεν θα συμβεί», είπε ο Γιακοβλένκο στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Για τους αμάχους ο ερχόμενος χειμώνας υπόσχεται περισσότερο πόνο αφού οι κοινότητές τους έμειναν σε μεγάλο βαθμό ερείπια μετά την καλοκαιρινή περίοδο μαχών.

Στο Λίμαν, οι λίγοι εναπομείναντες κάτοικοι της πόλης βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην βοήθεια των ομάδων ανθρωπιστικής βοήθειας, για τρόφιμα, προϊόντα πρώτης ανάγκης και καυσόξυλα για τη θέρμανση των σπιτιών τους.

Ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο είναι ως επί το πλείστον ανύπαρκτα στις πολυκατοικίες τους από την άνοιξη, με το ρεύμα έρχεται μια στις τόσες.

Οι περισσότεροι είναι πολύ φτωχοί και ηλικιωμένοι για να μετακομίσουν μόνοι τους αλλού.

«Δεν ξέρω πώς θα τα βγάλουμε πέρα ​​τον χειμώνα», είπε η Τατιάνα Κουτέποβα, 62 ετών, κάτοικος του Λίμαν.

«Ίσως παγώσουμε και μας πάνε στη Maslyakivka, το νεκροταφείο μας».

 

Με πληροφορίες από Kyiv Post

Ποιος έχασε την ντροπή να την βρει ο Πούτιν: Θέατρο με τσάι και συμπάθεια… για τις μανάδες των στρατιωτών στην Ουκρανία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: