Πρώτος μακράν και στη δημοσκόπηση του Αντέννα Κύπρου ο Χριστοδουλίδης: Ο Μαυρογιάννης κερδίζει τον Αβέρωφ στο δεύτερο γύρο!

Ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης. Φωτογραφία από το Επιτελείο του




Τις τάσεις του εκλογικού σώματος και της κοινωνίας ενόψει των Προεδρικών εκλογών καταγράφει η πρώτη μεγάλη δημοσκόπηση του τηλεοπτικού καναλιού ΑΝΤ1 Κύπρου.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε από την εταιρεία CYMAR με τη μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου με δείγμα 1004 ατόμων από αστικές και αγροτικές περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά την περίοδο 17 – 27 Οκτωβρίου 2022.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης, ο Νίκος Χριστοδουλίδης διατηρεί ισχυρό προβάδισμα έναντι των δύο βασικών του ανθυποψηφίων, ενώ αναδεικνύεται νικητής ανεξαρτήτως αντιπάλου στο δεύτερο γύρο.

Η μάχη μεταξύ Αβέρωφ Νεοφύτου και Ανδρέα Μαυρογιάννη για το ποιος θα βρεθεί στο 2ο γύρο ευνοεί οριακά τον πρώτο. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης και τα ποσοστά συσπείρωσης ανάμεσα στους ψηφοφόρους του κάθε κόμματος.

  • Η πρωτιά Χριστοδουλίδη και σενάρια δεύτερου γύρου

Αν οι Προεδρικές εκλογές διεξάγονταν την ερχόμενη Κυριακή, το 34% των ερωτηθέντων θα ψήφιζε το Νίκο Χριστοδουλίδη για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Αβέρωφ Νεοφύτου το 16% και το 14% τον Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Οι υπόλοιποι υποψήφιοι συγκεντρώνουν κατά σειρά Αχιλλέας Δημητριάδης 5%, Χρίστος Χρίστου 4%, Γιώργος Κολοκασίδης 2%, Κωνσταντίνος Χριστοφίδης 1% και οι υπόλοιποι 2%.

δημοσκόπηση 20
  • Τα σενάρια του 2ου γύρου

Επικράτηση του Νίκου Χριστοδουλίδη ανεξαρτήτως αντιπάλου στον 2ο γύρου δείχνει η δημοσκόπηση του ΑΝΤ1. Στο σενάριο στον 2ο γύρο να βρεθούν οι Νίκος Χριστοδουλίδης και Αβέρωφ Νεοφύτου, ο πρώτος συγκεντρώνει 52% και ο δεύτερος 23%.

Στο σενάριο οι φιναλίστ να είναι ο Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Ανδρέας Μαυρογιάννης συγκεντρώνουν 55% και 25% αντίστοιχα.

Τέλος στο απομακρυσμένο σενάριο να μείνει εκτός δευτέρου γύρου ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης καταλαμβάνει 39% και ο Αβέρωφ Νεοφύτου 33%.

δημοσκόπηση 25
δημοσκόπηση 27
δημοσκόπηση 29

Χαμηλά ποσοστά συσπείρωσης όλων των κομμάτων

Ενδιαφέρονται στοιχεία προκύπτουν στη δημοσκόπηση και σε ό,τι αφορά στις συσπειρώσεις όλων των κομμάτων. Το ποσοστό της συσπείρωσης του ΔΗΣΥ με την υποψηφιότητα του Αβέρωφ Νεοφύτου φτάνει το 44%. Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης συσπειρώνει τους ψηφοφόρους του ΑΚΕΛ σε ποσοστό 52%.

Αντίθετα, η υποψηφιότητα Νίκου Χριστοδουλίδη καταγράφει συσπείρωση 61% για τους ψηφοφόρους του ΔΗΚΟ και τους ψηφοφόρους της ΕΔΕΚ και  47% για τους ψηφοφόρους της ΔΗΠΑ.

δημοσκόπηση 23

 

Η εικόνα των υποψηφίων

Όσον αφορά στην εικόνα των υποψηφίων σε όλα τα ερωτήματα ο Νίκος Χριστοδουλίδης συγκεντρώνει την πλειοψηφία των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση. Οι δύο βασικοί ανθυποψήφιοί του Αβέρωφ Νεοφύτου και Ανδρέας Μαυρογιάννης έχουν τους δικούς τους  «υποστηρικτές» σε μεμονωμένα χαρακτηριστικά.

δημοσκόπηση 19

 

Η πλειοψηφία θα προσέλθει στην κάλπη

Η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων υποστηρίζει ότι θα προσέλθουν στην κάλπη στις εκλογές. Ενδεικτικά, στο ερώτημα πόσο σίγουρος/η είστε ότι θα ψηφίσετε στις Προεδρικές, το 78% απάντησε «ναι» και το 13% απάντησε «μάλλον ναι». Δηλαδή το 91% των ερωτηθέντων θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

δημοσκόπηση 11

 

Τι θα μετρήσει στην ψήφο

Οι θέσεις για τη διακυβέρνηση του τόπου και η γενικότερη εικόνα για το χαρακτήρα και τις ικανότητες των υποψηφίων, αποτελούν τα δύο βασικότερα κριτήρια για τη ψήφο των ψηφοφόρων στις εκλογές.

δημοσκόπηση 15

Σημαντικές οι εκλογές για το 73%

Λίγο περισσότεροι από τους μισούς (53%) ερωτηθέντες εξέφρασαν την άποψη ότι οι επερχόμενες Προεδρικές εκλογές είναι πολύ σημαντικές και 20% χαρακτηρίζουν κάπως σημαντικές τις εκλογές

δημοσκόπηση 9

Είναι έτοιμος, λέει ο Νίκος Χριστοδουλίδης, να αναλάβει τη διακυβέρνηση του τόπου και να ηγηθεί μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: