Είναι έτοιμος, λέει ο Νίκος Χριστοδουλίδης, να αναλάβει τη διακυβέρνηση του τόπου και να ηγηθεί μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου (Α), χαιρετά τον ανεξάρτητο υποψήφιο Νίκο Χριστοδουλίδη. Φωτογραφία via Omega TV




Ο υποψήφιος Προέδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης ανακοίνωσε ποια συγκεκριμένα μέτρα θα λάβει άμεσα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης.

Τόνισε ακόμα ότι: “Αντίπαλοί μου δεν είναι οι ανθυποψήφιοί μου αλλά τα προβλήματα του κυπριακού λαού – Είμαι σίγουρος ότι με τον ξεκάθαρο σχεδιασμό που έχουμε θα ανταποκριθούμε στις προσδοκίες του”.

Ο κ. Χριστοδουλίδης δήλωσε έτοιμος να ηγηθεί μίας κυβέρνησης εθνικής ενότητας η οποία θα αντιμετωπίσει τα μεγάλα θέματα που απασχολούν την κυπριακή κοινωνία, κατά τη διάρκεια του πρώτου διακαναλικού debate με τους ανθυποψηφίους του, Αβέρωφ Νεοφύτου και Ανδρέα Μαυρογιάννη το οποίο μεταδόθηκε ταυτόχρονα από τα κανάλια ΟΜΕGA, SIGMA, ALPHA και ΑΝΤ1.

«Είμαι έτοιμος να αναλάβω τη διακυβέρνηση του τόπου και να ηγηθώ μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας στην οποία θα υπάρχουν ικανά στελέχη από όλους τους κομματικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένου και του Δημοκρατικού Συναγερμού. Αυτή τη στιγμή εκείνο που η κοινωνία μας ζητά είναι μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας, τα προβλήματα και οι προκλήσεις δεν έχουν ούτε ιδεολογικό ούτε κομματικό χαρακτήρα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα τόνισε πως: «διαχρονικά στις προεδρικές εκλογές, είναι μέσα από συνεργασίες που εκλέγεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπως έγινε το 2013 με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, όπως έγινε στο παρελθόν με πολλούς άλλους Προέδρους».

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης υπογράμμισε πως ήταν ο πρώτος υποψήφιος Πρόεδρος που δημοσιοποίησε τις θέσεις του ενώ ανέλυσε τη διαδικασία διαλόγου που ανέπτυξε με τα κόμματα που αποφάσισαν να στηρίξουν την υποψηφιότητά του: «Το πρόγραμμά μου έχει αρχίσει να δημοσιοποιείται εδώ και καιρό. Ήμουν ο πρώτος που ξεκίνησα τη δημοσιοποίηση του. Πρώτα και πάνω από όλα, πήγα στην κοινωνία, παρουσιάζοντας το ιδεολογικοπολιτικό μου πλαίσιο και ακούγοντας τους πολίτες. Όταν ολοκλήρωσα αυτή τη διαδικασία, συνομίλησα με τα κόμματα. Μου έδωσαν τις προτάσεις τους, κάποιες από αυτές υπήρχαν στο πρόγραμμά μου, κάποιες ήταν θετικές και τις υιοθέτησα, κάποιες άλλες με τις οποίες διαφωνώ δεν τις έχω υιοθετήσει».

Αναφερόμενος στην αντιμετώπιση της ακρίβειας, ο Νίκος Χριστοδουλίδης εξήγγειλε συγκεκριμένα μέτρα τα οποία θα εφαρμοστούν άμεσα:

• Αύξηση 5% στις συντάξεις των χαμηλοσυνταξιούχων,
• μείωση 5% στην καταβολή των κοινωνικών ασφαλίσεων σε αυτούς που δεν είναι σε φορολογική κατηγορία,
• αύξηση του αφορολόγητου εισοδήματος από 19.500 σε 24.500 ευρώ.

Για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, αφού ανέφερε ότι κομβικό ρόλο έχει η εξοικονόμηση ενέργειας, η αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου και η στροφή σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σημείωσε πως: «οι διαδικασίες που ακολουθούνται από τα ορθά προγράμματα της κυβέρνησης πρέπει να απλοποιηθούν ακόμη περισσότερο αλλά και να διευρυνθούν για κάποιες ευάλωτες ομάδες. Δεν πρέπει να χαθεί ούτε ένα ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Μπορεί το κράτος να δώσει άμεσα το 80% των χρημάτων για την αντιμετώπιση του ενεργειακού και τον Φεβρουάριο, όταν κάνει τους συνολικούς υπολογισμούς, να καταβάλει το υπόλοιπο ποσό. Υπάρχουν συγκεκριμένα μέτρα τα οποία θα πρέπει να προωθηθούν άμεσα».

Ειδική αναφορά έκανε ο υποψήφιος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας στη μεσαία τάξη και τη νέα γενιά: «Ο κυπριακός λαός θα κρίνει ποιος μπορεί να πάει τη χώρα μπροστά. Έχω μιλήσει για ανανέωση ιδεών και νοοτροπιών. Εστιάζω στα προβλήματα που έχουν σήμερα δύο ομάδες συμπατριωτών μας, η μεσαία τάξη και η νέα γενιά. Η μεσαία τάξη ήταν διαχρονικά η ραχοκοκαλιά της κυπριακής οικονομίας και κοινωνίας, το 90% αυτού του λαού ανήκε στη μεσαία τάξη η οποία σήμερα πιέζεται λόγω των συνεχόμενων κρίσεων οι οποίες είναι αποτέλεσμα εξωγενών παραγόντων. Είναι η πρώτη φορά μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο που η νέα γενιά στον τόπο μας ενδεχομένως να έχει λιγότερες ευκαιρίες από αυτές που είχαν οι γονείς τους».

«Εμπιστεύομαι απόλυτα το κριτήριο του κυπριακού λαού», σημείωσε ο Νίκος Χριστοδουλίδης ο οποίος στην καταληκτική του τοποθέτηση τόνισε πως δεν θεωρεί αντιπάλους του τους ανθυποψηφίους του, καθώς: «αντίπαλοι μας είναι τα προβλήματα του κυπριακού λαού και οι προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε την επόμενη πενταετία. Και είμαι σίγουρος ότι μέσα από τον ξεκάθαρο σχεδιασμό που έχουμε θα καταφέρουμε να ανταποκριθούμε στα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία των πολιτών».

Χαμός στο διακαναλικό debate για τις προεδρικές εκλογές της Κύπρου: Αλήθειες, ψέματα, κτυπήματα κάτω από τη μέση… (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: