Πολεμική κατάσταση στο Κατάρ για δημοσιογράφους και φιλάθλους του Ισραήλ: Οι συμφωνίες ηγετών δεν πέρασαν στους λαούς

FILE PHOTO: Στιγμιότυπο από την αναμέτρηση Αγγλίας- Ιράν στο Μουντιάλ του Κατάρ. EPA/Ronald Wittek




«Η θάλασσα είναι πάντα ίδια, το ίδιο και οι Άραβρες» , είπε ο πρώην πρωθυπουργός Γιτζάκ Σαμίρ το 1996, αφού οι Συμφωνίες του Όσλο, που είχαν σκοπό να φέρουν την ειρήνη με τους γείτονές μας, έληξαν με ένα κύμα παλαιστινιακής τρομοκρατίας σε ολόκληρο το Ισραήλ. Η «θάλασσα» ήταν μια αναφορά σε ένα άλλοτε κοινό τροπάριο Αράβων ηγετών που καλούσαν να οδηγήσουν τους Εβραίους σφετεριστές στη Μεσόγειο.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα που υπογράφει η LAHAV HARKOV στην Jerusalem Post

Είκοσι έξι χρόνια αργότερα, μια ομάδα Ισραηλινών δημοσιογράφων μαθαίνει το ίδιο πράγμα στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ, παρά τη ριζική αλλαγή των Συμφωνιών του Αβραάμ με τέσσερα αραβικά κράτη το 2020.

Φυσικά, δεν είναι σωστό να μπαίνουν όλοι οι Άραβες στην ίδια κατηγορία, όπως τους έβαλε ο Σαμίρ. Ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν Άραβες ηγέτες και πολίτες της χώρας τους που διέλυσαν την πεποίθηση που έχουν αρκετοί Ισραηλινοί, ότι το Ισραήλ έχει γίνει κατά κάποιο τρόπο αγαπητό στη Μέση Ανατολή, ενώ αυτό απλά δεν συμβαίνει.

Οι ηγέτες των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Μπαχρέιν, του Μαρόκου και του Σουδάν (μια πιο περίπλοκη περίπτωση λόγω του εμφυλίου πολέμου) και πριν από αυτούς, της Αιγύπτου και της Ιορδανίας, είχαν θάρρος και προθυμία να σκεφτούν έξω από το πλαίσιο στο οποίο η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης συνεχίζει να προσπαθήσει να κλείσει τον Αραβικό Σύνδεσμο.

Τα συγκεκριμένα κίνητρα διέφεραν και μερικές φορές χρειάζονταν μια παρέμβαση εξ Αμερικής, αλλά καταλάβαιναν ότι η επίσημη κατάσταση πολέμου με το Ισραήλ δεν ωφέλησε τις χώρες τους, ούτε πίεσε το Ισραήλ για ειρήνη με τους Παλαιστίνιους.

Ο δημοσιογράφος Ραζ Σέχνικ ανέβασε στο Twitter ένα βίντεο που μοιάζει με αυτά των συναδέλφων του.

Πλησιάζει έναν άνδρα με παλαιστινιακή σημαία που αρνείται να του μιλήσει και λέει «Δεν υπάρχει Ισραήλ, είναι απλώς η Παλαιστίνη», και το συναίσθημα επαναλαμβάνεται από τις γυναίκες των κεφιγιέ.

Όταν μια ομάδα οπαδών του Μαρόκου καταλαβαίνει ότι είναι από το Ισραήλ, απομακρύνονται.

«Ισραήλ, όχι! Παλαιστίνιοι», φώναξαν οι οπαδοί του Μαρόκου, από απόσταση.

«Ήμουν πάντα κεντρώος, φιλελεύθερος και ανοιχτός με θέληση για ειρήνη πριν από όλα», έγραψε ο Σέχνικ στο Twitter. «Πάντα πίστευα ότι το πρόβλημα ήταν οι κυβερνήσεις…Αλλά στο Κατάρ, είδα πόσο μίσος υπήρχε μεταξύ των ανθρώπων στους δρόμους, πόσο ενδιαφέρονται να μας διαγράψουν από τη γη, πώς ό,τι συνδέεται με το Ισραήλ προκαλεί μίσος σε αυτούς».

Ο ρεπόρτερ για τις Παλαιστινιακές Υποθέσεις του Channel 12 Ohad Hemo, ο οποίος ταξιδεύει τακτικά στη Δυτική Όχθη για να πάρει τις απόψεις των Παλαιστινίων στο δρόμο, πολλοί από τους οποίους είναι εχθρικοί, φαινόταν ακόμα λίγο απογοητευμένος από την αντιμετώπιση που είχε στην Ντόχα.

Όπως είπε ο ίδιος, οι Συμφωνίες του Αβραάμ ήταν συμφωνία κυβέρνησης με κυβέρνηση, όχι λαού με λαό. Και, πρέπει να σημειωθεί, ότι αυτές οι κυβερνήσεις είναι αυταρχικές σε κάποιο βαθμο-όχι ότι υπάρχουν πραγματικά άλλες επιλογές στη Μέση Ανατολή- επομένως η προθυμία τους να κάνουν ειρήνη δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα την προθυμία των ανθρώπων υπό την κυριαρχία τους.

Ο λαός δεν βλέπει θετικά τις Συμφωνίες του Αβραάμ

Το Ινστιτούτο της Ουάσιγκτον για την Πολιτική της Εγγύς Ανατολής δημοσίευσε μια δημοσκόπηση τον Ιούλιο, την οποία παρουσίασε ως εξής:

«Το κύμα των αραβικών χωρών που εξομαλύνουν επίσημα τις σχέσεις με το Ισραήλ τα τελευταία χρόνια έρχεται σε αντίθεση με την αυξανόμενη έλλειψη δημόσιας υποστήριξης για τις Συμφωνίες του Αβραάμ στην Κόλπος.”

Η ειρήνη με το Ισραήλ ήταν πιο δημοφιλής στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν, με το 25% και το 20% του κοινού να έχουν θετικές απόψεις για τις Συμφωνίες του Αβραάμ. Οι Σαουδάραβες κλείνουν πίσω στο 19%.

Στην Αίγυπτο ο αριθμός ήταν 13% και στην Ιορδανία 12%, στο Κουβέιτ 14%. Είναι ενδιαφέρον ότι οι Παλαιστίνιοι είχαν πολύ πιο θετικές απόψεις για τις Συμφωνίες του Αβραάμ, με το 34% να τις υποστηρίζει στη Γάζα, το 25% στη Δυτική Όχθη και το 48% στην ανατολική Ιερουσαλήμ.

Περίπου ο μισός πληθυσμός του Κόλπου που συμμετείχε σε δημοσκόπηση ήταν αντίθετος με τις επιχειρηματικές και αθλητικές σχέσεις με τους Ισραηλινούς, ακόμη και χωρίς πλήρη εξομάλυνση. Οι άνθρωποι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση σε χώρες με μακροχρόνιες σχέσεις με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Ιορδανία, αντιτάχθηκαν στη συντριπτική τους πλειοψηφία – 85% και 87%, αντίστοιχα.

Το Κατάρ δεν συμπεριλήφθηκε στην τελευταία δημοσκόπηση, αν και το άρθρο που τη συνοδεύει σημειώνει ότι τον Νοέμβριο του 2020, περίπου το 40% των Κατάρ που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση υποστήριξαν τις Συμφωνίες και μια δημοσκόπηση του Νοεμβρίου 2021 έδειξε ότι είναι περίπου ισόποσα στο ζήτημα των επιχειρηματικών και αθλητικών δεσμών. με το Ισραήλ.

Η δημοσκόπηση του Arab Barometer, που διεξήχθη το 2021-2022 και κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο, διαπίστωσε ότι οι μόνες χώρες στις οποίες περισσότερο από το 20% των ανθρώπων υποστήριξαν την ομαλοποίηση μεταξύ Ισραήλ και αραβικών κρατών ήταν το Σουδάν (39%) και το Μαρόκο (31%).

Στην Ιορδανία και την Αίγυπτο, η υποστήριξη ήταν μόλις 6%. Δεν συμπεριλήφθηκαν άλλες χώρες με ειρηνευτικές συμφωνίες με το Ισραήλ ούτε με κράτη του Κόλπου.

Αυτό δεν είναι ένα χτύπημα στις Συμφωνίες του Αβραάμ ή ακόμη και στην ειρήνη με την Ιορδανία και την Αίγυπτο.

Είναι όλα σημαντικά και όλα έφεραν θετικά αποτελέσματα για το Ισραήλ και για αυτές τις χώρες.

Αλλά είναι επίσης μια κλήση αφύπνισης για τους περιορισμούς αυτών των συμφωνιών. Δεκαετίες αντι-ισραηλινής προπαγάνδας δεν εξαφανίζονται μόνο με την άνθηση ενός στυλό.

Οι κάτοικοι όλων των προαναφερθέντων χωρών εξακολουθούν να είναι εκτεθειμένοι σε πολλά από αυτά στα μέσα ενημέρωσης τους, και ειδικά στο Al Jazeera, τον αντι-Ισραήλ, αντισημιτικό lodestar του αραβικού κόσμου, που εδρεύει και χρηματοδοτείται από το Κατάρ που διοργανώνει το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Οι Συμφωνίες του Αβραάμ πρέπει να δώσουν στους Ισραηλινούς ελπίδες για ένα καλύτερο μέλλον και μεγαλύτερη ενσωμάτωση στη Μέση Ανατολή, αλλά δεν πρέπει να είναι αφελείς. Η θάλασσα είναι η ίδια θάλασσα και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Άραβες είναι κυρίως οι ίδιοι Άραβες.

ΠΗΓΗ: jpost.com

Πολυάριθμες συλλήψεις στην Τουρκία σε διαδήλωση για την βία κατά των γυναικών: 300 γυναικοκτονίες μέσα στο 2022

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: