Ποιος κτύπησε στην Κωνσταντινούπολη; H Τουρκία να επιτρέψει διεθνή έρευνα για τον εντοπισμό των υπεύθυνων της “τρομοκρατικής” επίθεσης

FILE PHOTO: epa10305026 People lay flowers at the area of a deadly explosion the previous day on Istiklal Street in Istanbul, Turkey, 14 November 2022. EPA, ERDEM SAHIN




O ιστότοπος ‘1945’ δημοσιεύει άρθρο του Michael Rubin με τίτλο Turkey Should Welcome International Investigators after Terror Attack αναφέροντας ότι η Τουρκία πρέπει να επιτρέψει διεθνή έρευνα για τον εντοπισμό των υπεύθυνων της τρομοκρατικής επίθεσης στην Κωνσταντινούπολη.

Οποιοσδήποτε και αν βρίσκεται πίσω από την τρομοκρατική επίθεση στην Πόλη, δεν νομιμοποιεί τον σκοπό του και πρέπει να εντοπιστεί και να λογοδοτήσει. Το ερώτημα πλέον είναι ο τρόπος που πρέπει να εντοπιστεί ο υπεύθυνος αυτής της τρομοκρατικής επίθεσης, αναφέρει εισαγωγικά ο αρθρογράφος.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν (Εrdogan) συχνά καταγγέλλει τους αντιπάλους του για τρομοκρατία με ελάχιστες ή καθόλου απαντήσεις. Για παράδειγμα, το 2013 χαρακτήρισε τρομοκράτες τους διαδηλωτές που διαφωνούσαν στα σχέδια του για οικοδόμηση μέρους του πάρκου Gezi.

Δύο χρόνια αργότερα, το Ισλαμικό Κράτος δολοφόνησε περισσότερους από 100 ανθρώπους στο κέντρο της Άγκυρας και τότε ο Erdogan προσπάθησε να ενοχοποιήσει τους Κούρδους, πριν υπάρξουν ενδείξεις που καθιστούσαν υπεύθυνο το Ισλαμικό Κράτος.

Επίσης, όταν ο Erdogan και ο άλλοτε σύμμαχός του Φετουλάχ Γκιουλέν (Fethullah Gülen) διέκοψαν τις σχέσεις του πριν μια δεκαετία, οι άνθρωποι του Gulen εντός των δυνάμεων ασφαλείας άρχισαν να διαρρέουν αποδείξεις για την διαφθορά του Erdogan. Μεταξύ αυτών, απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες του Erdogan και του γιού του Bilal για τους τρόπους που θα μπορούσαν να κρύψουν ρευστό χρήμα. Τότε ο Erdogan χαρακτήρισε τρομοκράτες τους οπαδούς του Gulen, ενώ στην συνέχεια τους κατηγόρησε ως υποστηρικτές του αποτυχημένου πραξικοπήματος του 2016.

Σήμερα, με τον πληθωρισμό στην Τουρκία να ανέρχεται στο 85% και την τουρκική λίρα σε ελεύθερη πτώση, ο Erdogan χρειάζεται απεγνωσμένα έναν αντιπερισπασμό. Ίσως ρίξει την ευθύνη στους οπαδούς του Gulen, όπως έκανε όταν ένας δικός του φανατικός οπαδός δολοφόνησε τον Ρώσο Πρέσβη. Ίσως πάλι ενοχοποιήσει τους Κούρδους της Συρίας ως τρομοκράτες, συνδέοντας τον βομβιστή με αυτούς.

Αναπόφευκτα ο Erdogan θα ρίξει σε κάποιον την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση. Ωστόσο, αν πραγματικά επιθυμεί την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας, θα πρέπει να επιτρέψει την ανεξάρτητη έρευνα της επίθεσης. Με λίγα λόγια, ο Erdogan και το τουρκικό Υπουργείο Εσωτερικών δεν απολαμβάνουν της ίδιας αξιοπιστίας με το ΝΑΤΟ ή την ΕΕ. Αν λοιπόν ο Erdogan δεν έχει να κρύψει κάτι, τότε δεν θα πρέπει να χάσει την ευκαιρία να επιβεβαιώσουν εξωτερικοί παρατηρητές τα αποτελέσματα της έρευνάς του.

Είναι ουσιώδες να καταδικάσουμε την τρομοκρατική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη, καθώς οι τούρκοι αξίζουν να έχουν την ίδια ασφάλεια που απολαμβάνουν πολίτες άλλων χωρών και να κυκλοφορούν χωρίς φόβο βίας και δολοφονιών. Οι Τούρκοι και η διεθνής κοινότητα πρέπει να φέρουν ενώπιον της Δικαιοσύνης τους υπαίτιους της τρομοκρατικής επίθεσης, οπουδήποτε και αν αυτοί ζουν, στις ερήμους της Συρίας, τις παράγκες της Πόλης, στα βουνά του Ιράκ ή στο Προεδρικό Μέγαρο στην Άγκυρα, καταλήγει ο αρθρογράφος.

*O Michael Rubin έχει διδακτορικό Ιστορίας του Παν/ου Yale και ερευνητής του American Enterprise Institute για θέματα Τουρκίας, Ιράν, και Μέσης Ανατολής. Ως πρώην αξιωματούχος του Πενταγώνου έχει ζήσει στο Ιράν, στο Ιράκ, την Υεμένη αλλά και με τους Ταλιμπάν.

ΠΗΓΗ: ιστότοπος ‘1945’ – άρθρο του Michael Rubin

Η Αθήνα θα πάρει τα F-35, ο Ερντογάν όχι: Συγκρίσεις και μελλοντικές προοπτικές για την Πολεμική Αεροπορία Ελλάδας και Τουρκίας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: