Πέμπτος δισεκατομμυριούχος αποποιείται την Ρωσική υπηκοότητα: Ο Τινκόφ κατηγορεί τον Πούτιν για φασιστικό πόλεμο στην Ουκρανία

FILE PHOTO: Ο Τινκόφ είναι ένας επιχειρηματίας που συμπεριελήφθη στον κατάλογο των πλουσιότερων ανθρώπων της Ρωσίας αφού εισήχθη στο χρηματιστήριο η τράπεζά του Tinkoff bank, που έγινε ένα από τα μεγαλύτερα πιστωτικά ιδρύματα της Ρωσίας. Screenshot via YouTube




O πέμπτος στη σειρά Ρώσος δισεκατομμυριούχος, ο τραπεζίτης Όλεγκ Τινκόφ,  παραιτήθηκε από τη ρωσική του υπηκοότητα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και καταδίκασε τον «φασισμό του Πούτιν».

Ο Τίνκοφ είναι ο ιδρυτής της ηλεκτρονικής τράπεζας Tinkoff Bank, έναν από τους μεγαλύτερους δανειστές της Ρωσίας, με περίπου 20 εκατομμύρια πελάτες.

Σε ανάρτησή του στο Instagram, έγραψε: «Δεν μπορώ και δεν θα συνδεθώ με μια φασιστική χώρα που ξεκίνησε πόλεμο με τον ειρηνικό γείτονά της».

Λίγοι Ρώσοι μεγιστάνες έχουν επικρίνει δημόσια τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ωστόσο, ελάχιστες μέρες πριν τον Τινκόφ, ήταν ο 37χρονος  Νικ Στορόνσκι, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της βρετανικής ψηφιακής τράπεζας Revolut είχε επίσης αποποιηθεί την ρωσική του υπηκοότητα.

Μια ανεξάρτητη ρωσική πηγή ειδήσεων, η Sota Vision, δημοσίευσε στο Twitter μια φωτογραφία του πιστοποιητικού του Τινκόφ που δείχνει ότι ληγμένη την ρωσική του υπηκοότητα, καθώς και το κατηγορητήριό του στο Instagram κατά της Ρωσίας του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ωστόσο, η ανάρτηση φαίνεται πλέον να έχει αφαιρεθεί από τον λογαριασμό του.
Ο τραπεζίτης είπε:

«Είναι ντροπή για μένα να συνεχίσω να έχω αυτό το διαβατήριο».

Αναφέρεται ότι ζει στο Λονδίνο, αλλά υπόκειται σε κυρώσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως πολλά άλλα μέλη της ρωσικής επιχειρηματικής ελίτ.

«Ελπίζω ότι περισσότεροι εξέχοντες Ρώσοι επιχειρηματίες θα με ακολουθήσουν, ώστε να αποδυναμωθεί το καθεστώς του Πούτιν και η οικονομία του και οδηγηθεί τελικά σε ήττα», είπε ο Τικόνοφ.

Με πληροφορίες από BBC

Τέταρτος δισεκατομμυριούχος απαρνείται την ρωσική υπηκοότητα: Για την εισβολή Πούτιν στην Ουκρανία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: