Πάνε να μπλέξουν την ωραία (αλλά όχι άμυαλη) Αννίτα στις προεδρικές εκλογές της Κύπρου: Έχουμε διαγωνισμό δημοφιλίας, τελικά;

Η Πρόεδρος της Βουλής της Κύπρου, Αννίτα Δημητρίου σε ομιλία της στη Λευκωσία. Φωτογραφία via Twitter, Annita Demetriou, @AnnitaDemetriou




Του ΑΡΙΣΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ, Φιλελεύθερος

Δηλαδή, για να καταλάβω, ψάχνουμε κάποιον ικανό να μας κυβερνήσει ή ψάχνουμε κάποιον με δημοφιλία για να πάει στο Survivor; Διότι, μας μπέρδεψε αυτή η ιστορία με την Πρόεδρο της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου.

Παρουσιάστηκε ως δημοφιλής από την εφημερίδα Πολίτης, και ως εκεί μπορείς να λες: ο καθένας με τον νουν του και τις σκοπιμότητες του. Αλλά, απ΄ εκεί και πέρα ξεκίνησε ανάμεσα στους πολίτες μια συζήτηση με ένταση και έκταση που δεν έχει νόημα. Ένας παραλογισμός, που δεν δείχνει τίποτε άλλο παρά μόνο πως ούτε ως δημοσιογράφοι, ούτε ως κοινωνία ξέρουμε πού παν τα τέσσερα μας.

Κατ΄ αρχήν, η εφημερίδα είχε μια επιφοίτηση να προβάλει την Αννίτα Δημητρίου ως το αντίπαλο δέος στον Νίκο Χριστοδουλίδη. Όχι ως ικανότερη να κυβερνήσει, ούτε πιο έμπειρη, ούτε με περισσότερες γνώσεις στα οικονομικά ή στο Κυπριακό ή στα ευρωπαϊκά ή οπουδήποτε αλλού.

  • Μόνο ότι έχει περισσότερη δημοφιλία από τον Αβέρωφ Νεοφύτου, που του στέλνουν το μήνυμα να αποσυρθεί για να βγει μπροστά η Αννίτα να νικήσει τον Χριστοδουλίδη και να διαφυλάξει τον ΔΗΣΥ από τη διάσπαση.

Δηλαδή, αυτό που αναζητούν δεν είναι τον ικανότερο να κυβερνήσει τον τόπο, να λύσει το Κυπριακό, να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες της οικονομικής κρίσης. Αλλά, τον πιο δημοφιλή που έχει πιθανότητες να νικήσει τον Νίκο Χριστοδουλίδη.

Δεν ξέρω τι τους έκανε ο Χριστοδουλίδης και δεν έχει σημασία. Αλλά, οι πολίτες που άρπαξαν την μπάλα που τους πέταξαν και άρχισαν να το συζητούν με σοβαρότητα και να φανατίζονται και να βρίζονται, άλλοι υπέρ της Αννίτας και άλλοι εναντίον της, είναι πολίτες που θέλουν κάποιον να κυβερνήσει και να δώσει ελπίδα στον τόπο ή απλώς κάνουμε εκλογές για τα χάζια;

Ήταν τόσο καιρό υπό συζήτηση η δημοφιλία του κ. Χριστοδουλίδη, άλλοι τη χαρακτήριζαν φαινόμενο, άλλοι έβρισκαν αφορμή να λένε ότι έχει τη δημοφιλία αλλά δεν έχει την ικανότητα να κυβερνήσει. Και εν πάση περιπτώσει, ακόμα και όσοι δεν τον στήριξαν αλλά σεβάστηκαν τη δημοφιλία του, είχαν ακριβώς αυτή την αμφιβολία:

Αν εκτός από το ότι είναι ένα συμπαθές πρόσωπο, ένα «καλό παιδί», έχει και τα προσόντα για να είναι ο Πρόεδρος. Τώρα, όμως, φτάσαμε στο άλλο άκρο. Να ψάχνουμε ποιος είναι ο άλλος ή η άλλη, που κερδίζει δημοφιλία για να τον νικήσει. Και μάλιστα, τρεις μήνες πριν τις εκλογές.

Γι΄ αυτό ρώτησα εξ αρχής: Είναι Πρόεδρο που θέλουμε ή κάποιο αστέρι να πάει σε τηλεπαιχνίδι να σαρώσει τα βραβεία; Όχι, δεν υπονοώ ότι είναι αυτού του επιπέδου η κ. Δημητρίου, αλλά κατηγορώ όσους το παρουσιάζουν έτσι.

Αυτός που πρέπει να προσβληθεί από τα βλακώδη σενάρια είναι ο Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος κλείνει έναν χρόνο προεκλογικής και δίνει την πιο σημαντική πολιτική του μάχη, για να βλέπει ακόμα και τους «δικούς του» να του τραβούν το χαλί.

Όπως αντέδρασε για όσα είπε ο Νίκος Αναστασιάδης, πρέπει να αντιδράσει και για την Αννίτα Δημητρίου. Η οποία ρωτήθηκε από τον Πολίτη και είπε:

  • «Ανήκω πολιτικά στον χώρο του ΔΗΣΥ, ο οποίος δημοκρατικά και συλλογικά έχει πάρει την απόφαση του για τον υποψήφιο που υποστηρίζει, τον πρόεδρο του Αβέρωφ Νεοφύτου, την οποία σέβομαι και στηρίζω απόλυτα ως την ιδανικότερη επιλογή».

Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει, τράβα με κι ας κλαίω. Δεν είπε καθαρά και ξάστερα ότι τα σενάρια σας είναι φαντασιοπληξίες, ότι δεν υπάρχει Σχέδιο Β, ότι δεν πρόκειται να αποσυρθεί ο Αβέρωφ και να πάρω τη θέση του. Αφήνει τη φαντασία να καλπάζει. Σέβομαι την απόφαση του ΔΗΣΥ και την στηρίζω απόλυτα. Ε, κι ο Αναστασιάδης τη σέβεται και τη στηρίζει αλλά κάνει κι αστεϊσμούς…

Χωρίς αστεία, λοιπόν, ας εξηγήσουν οι σεναριογράφοι εκτός από τη δημοφιλία, ποια είναι τα κριτήρια που καθιστούν την Αννίτα Δημητρίου ικανή να κυβερνήσει τον τόπο, να επιλέξει υπουργούς, να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση και να πάει να διαπραγματευτεί το Κυπριακό;

Μόλις έκλεισε ένα χρόνο Πρόεδρος της Βουλής, σε έναν ρόλο πολύ απαιτητικό στον οποίο ανταποκρίνεται με αξιοπρέπεια και σοβαρότητα, αλλά με καθήκοντα εν πολλοίς συντονιστικά.

Επειδή θυμώνει του Θεμιστοκλέους όταν διακόπτει τις συνεδριάσεις ή επειδή έκανε και μέλος του κοινοτικού συμβουλίου στους Τρούλλους πριν γίνει βουλευτής, απέκτησε και τα προσόντα για την προεδρία της Δημοκρατίας;

Εντάξει, χτίζει το προεδρικό προφίλ της, αλλά κινδυνεύει να αφήσει άλλους να της το κάψουν νωρίς – νωρίς.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Αιχμάλωτο κράτος και ιστορίες του σκότους: Η διερεύνηση πολιτικών δολοφονιών παραμένει ταμπού στην Κύπρο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: