Ολλανδία, Καναδάς και Ισημερινός ζητούν διεθνές δικαστήριο κατά της διαφθοράς: Για ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους

FILE PHOTO:Διαδηλωτής μπροστά από το Παλάτι της Ειρήνης στη Χάγη. Μετά από αίτημα του Ουκρανού Προέδρου Volodimir Zelensky, το Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης (ICJ) εξετάζει το ενδεχόμενο να δικάσει τον πόλεμο στην Ουκρανία. Το ICJ σε ένα δελτίο τύπου της 01 Μαρτίου ανακοίνωσε τη διεξαγωγή δημόσιες ακροάσεις στις 7 και 8 Μαρτίου 2022 σχετικά με τους «Ισχυρισμούς για γενοκτονία βάσει της σύμβασης για την πρόληψη και την τιμωρία του εγκλήματος της γενοκτονίας (Ουκρανία κατά Ρωσικής Ομοσπονδίας)» και το «Αίτημα για την ένδειξη των προσωρινών μέτρων». EPA/REMKO DE WAAL




Οι κυβερνήσεις τριών χωρών -Ολλανδίας, Καναδά και Ισημερινού- τάχθηκαν σήμερα (Τρίτη, 29 Νοεμβρίου) υπέρ της δημιουργίας ενός διεθνούς δικαστηρίου κατά της διαφθοράς, υπογραμμίζοντας πως θα ενίσχυε τον αγώνα κατά των «κλεπτοκρατών» που ασκούν εξουσία.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των τριών χωρών εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην εκστρατεία για τη δημιουργία ενός διεθνούς δικαστηρίου κατά της διαφθοράς, του οποίου η λειτουργία θα μπορούσε να είναι παρόμοια με αυτή του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

«Ένα τέτοιο δικαστήριο θα παρείχε στη διεθνή κοινότητα ένα επιπλέον εργαλείο για την επιβολή υφιστάμενων νόμων κατά της διαφθοράς», έγραψε στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας Βόπκε Χούκστρα, μετά τις συνομιλίες που είχε με τους ομολόγους του στη Χάγη, μια πόλη που φιλοξενεί διεθνή δικαστήρια.

Περίπου δύο τρισεκατομμύρια δολάρια από δαπάνες προμηθειών χάνονται παγκοσμίως κάθε χρόνο λόγω της διαφθοράς, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ.

Ο αμερικανός δικαστής Μαρκ Γουλφ, ο οποίος ηγείται της εκστρατείας, ανέφερε ότι ένα τέτοιο δικαστήριο «θα επικεντρωνόταν στους ανώτερους (κυβερνητικούς) αξιωματούχους και όσους δωροδοκούν».

«Η κουλτούρα της εξάλειψης της διαφθοράς ξεκινά από την κορυφή», τόνισε στη διάρκεια συζήτησης στρογγυλής τραπέζης που διοργανώθηκε στο περιθώριο της υπουργικής συνάντησης.

181 χώρες-μέλη του ΟΗΕ έχουν υπογράψει τη Σύμβαση κατά της Διαφθοράς με στόχο την πάταξη του φαινομένου παγκοσμίως.

«Ωστόσο, οι κλεπτοκράτες χαίρουν ατιμωρησίας επειδή ελέγχουν την απονομή δικαιοσύνης στις χώρες τις οποίες κυβερνούν», είπε ο Γουλφ και συμπλήρωσε ότι σε ένα τέτοιο δικαστήριο «θαρραλέοι καταμηνυτές ατασθαλιών θα μπορούσαν να καταθέσουν αποδείξεις εάν δεν μπορούν να το κάνουν στις χώρες όπου ζουν».

Πάντως, οι υπέρμαχοι της δημιουργίας ενός διεθνούς δικαστηρίου κατά της διαφθοράς παραδέχονται ότι υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος για να γίνει πραγματικότητα, ενώ θεωρούν ότι θα βρεθεί αντιμέτωπο με προκλήσεις ανάλογες με αυτές που αντιμετωπίζει το ΔΠΔ.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο άρχισε να λειτουργεί το 2002 με σκοπό να επιβάλει ποινές για ορισμένες από τις χειρότερες θηριωδίες που έχουν διαπραχθεί στον κόσμο. Ωστόσο, εξαρτάται από τα κράτη-μέλη του για τη σύλληψη των κατηγορουμένων.

Με πληροφορίες από AFP, μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ

Χάγη, Ολλανδία

Η Κίνα ανακοινώνει πως απώθησε καταδρομικό των ΗΠΑ: «Παρεισέφρησε παράνομα» σε ύδατα στη Νότια Σινική Θάλασσα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: