Ο Νίκος Ανδρουλάκης ζήτησε πανευρωπαϊκά μέτρα για τον έλεγχο της χρήσης του spyware: Τι είπε ο Σπύρος Σιδέρης σε συνέδριο

Ο δημοσιογράφος Σπύρος Σιδέρης που ήταν στη λίστα των παρακολουθήσεων. Φωτογραφία Αρχείου




Σε συνέδριο στη Βουλγαρία για το κακόβουλο λογισμικό και τις επιπτώσεις στη δημοκρατία οι συμμετέχοντες ευρωβουλευτές εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι οι υποκλοπές με λογισμικό τύπου Pegasus κλιμακώνονται, αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) είναι απίθανο να επιβάλει κανόνες καθώς ο τελικός λόγος ανήκει στα κράτη μέλη που αντιπαθούν μια τέτοια εποπτεία (28/11).

Ο αρχισυντάκτης του Euractiv Ελλάδος, Σπύρος Σιδέρης, το όνομα του οποίου εμφανίστηκε σε λίστες παρακολούθησης από το Predator, απηύθυνε έκκληση προς τους πολιτικούς – να μην συμβιβαστούν στο θέμα της προστασίας των προσωπικών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Μην υπερασπίζεστε ηγέτες ή κυβερνήσεις για κομματικό κέρδος. Έχετε καθήκον απέναντι στους πολίτες που εκπροσωπείτε και σε αυτούς που σας ψηφίζουν. Η δημοκρατία και το κράτος δικαίου πρέπει να είναι το λάβαρο σας», είπε στην ομιλία του ο Σιδέρης.

Μίλησε για την προσωπική του εμπειρία και πως αυτό επηρεάζει σοβαρά την προσωπική ζωή και τη συναισθηματική κατάσταση. Η παρακολούθηση δημιουργεί ιδιαίτερα μεγάλα προβλήματα για τους δημοσιογράφους επειδή οι πηγές πληροφοριών τους παύουν να τους εμπιστεύονται, πρόσθεσε.

Ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης, ζήτησε πανευρωπαϊκά μέτρα για τον έλεγχο της χρήσης spyware.

«Παρόλο που η κυβέρνηση έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί ότι αγόρασε αυτό το λογισμικό, δεν έχει κάνει τίποτα για να αποδείξει σε ποιον ανήκει αυτό το υπερόπλο κατασκοπείας. Ωστόσο, οι ερευνητές δημοσιογράφοι έχουν αποδείξει ότι το λογισμικό αποκτήθηκε από την ΕΥΠ Πληροφοριών», είπε ο Έλληνας ευρωβουλευτής.

Πρόσθεσε ότι είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι οκτώ μήνες μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου, ήταν ακόμα ασαφές ποιος οργάνωσε την υποκλοπή.

ΠΗΓΗ: Euractiv – ExpertsEU regulation of spy software neededbut unlikely

Η DW γράφει ότι η Ελλάδα δυσκολεύει το έργο των ξένων δημοσιογράφων: Πέθανε προσφυγοπούλα στον Έβρο; Το Spiegel αποσύρει το άρθρο, γράφει…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: