Η DW γράφει ότι η Ελλάδα δυσκολεύει το έργο των ξένων δημοσιογράφων: Πέθανε προσφυγοπούλα στον Έβρο; Το Spiegel αποσύρει το άρθρο, γράφει…

FILE PHOTO: Eιδικά εξοπλισμένα οχήματα τίθενται στην υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ. για την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων στις Φέρες Έβρου. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΛΕΞΟΥΔΗΣ




Η υπόθεση με τους 38 πρόσφυγες που είχαν εγκλωβιστεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα διήρκεσε αρκετές εβδομάδες. Μέσω μηνυμάτων στο WhatsΑpp οι πρόσφυγες ζητούσαν βοήθεια για ένα κοριτσάκι που φέρεται να το τσίμπησε σκορπιός και βρισκόταν σε κρίσιμη κατάσταση.

Τα παραπάνω αναφέρει το ρεπορτάζ του ανταποκριτή στην Ελλάδα Florian Schmitz της ιστοσελίδας της DW News. Τιτλος του κειμένου: Did a refugee girl died on the Evros? Spiegel withdraws article – (Πέθανε προσφυγοπούλα στον Έβρο; Το Spiegel αποσύρει το άρθρο).

Σημειώνει των μεταξύ άλλων:

Λίγες ημέρες αργότερα ανακοίνωσαν ότι το κορίτσι πέθανε και ότι το έθαψαν στο νησί. Το περιστατικό προσέλκυσε την προσοχή της διεθνούς κοινής γνώμης, ενώ το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάλεσε τις ελληνικές Αρχές με προσωρινή διαταγή του να δεχτούν τους ανθρώπους.

Οι ελληνικές Αρχές αρχικά δεν αντέδρασαν καθόλου, στη συνέχεια ειπώθηκε ότι δεν ήταν δυνατό να εντοπιστεί η ομάδα των προσφύγων. Η Αθήνα αργότερα δήλωσε ότι οι άνθρωποι βρίσκονταν στην τουρκική πλευρά των συνόρων και ότι οι ελληνικές Αρχές δεν μπορούσαν να επέμβουν.

Χρειάστηκε να περάσουν εβδομάδες για να διασωθεί η ομάδα των προσφύγων από την Ελληνική Αστυνομία και να μεταφερθεί σε κατάλυμα για πρόσφυγες.

Ο Υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης δήλωσε τότε στον Τύπο ότι οι άνθρωποι ήταν καλά στην υγεία τους. Ταυτόχρονα, εξέφρασε δημοσίως τη λύπη του για το θάνατο του κοριτσιού. Και αυτό παρά το γεγονός ότι είχαν εκφραστεί αμφιβολίες για το περιστατικό. Από νωρίς διαδίδονταν φήμες στα ελληνικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ) ότι το παιδί δεν είχε πεθάνει καθόλου -ή ότι δεν υπήρξε ποτέ.

Το περιοδικό SPIEGEL δεν ήταν το μόνο ΜΜΕ που έκανε ρεπορτάζ για το περιστατικό στον Έβρο. Άλλα διεθνή και ελληνικά ΜΜΕ έγραψαν γι’ αυτό, συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής ειδησεογραφικής ιστοσελίδας της Εφημερίδας των Συντακτών (EFSYN), του τηλεοπτικού σταθμού από το Κατάρ Al Jazeera και του βρετανικού καναλιού Channel 4. Τα ρεπορτάζ από αυτά τα Μέσα είναι ακόμα και τώρα διαθέσιμα στο Διαδίκτυο.

Στα γερμανικά ΜΜΕ, η απόφαση του SPIEGEL να αποσύρει τα δημοσιεύματα συγκρίνεται με την υπόθεση γύρω από τον πρώην δημοσιογράφο του περιοδικού Claas Relotius. Μεγάλα κομμάτια των ρεπορτάζ του αποδείχθηκαν προϊόν φαντασίας και έβλαψαν για μεγάλο διάστημα τη φήμη του ειδησεογραφικού περιοδικού.

Όμως, το ρεπορτάζ του SPIEGEL για τον Έβρο απέχει πολύ από την καθαρή μυθοπλασία. Αυτό δεν λαμβάνεται σχεδόν καθόλου υπόψη στη συζήτηση στη Γερμανία. Είναι κυρίως λαϊκιστικού χαρακτήρα ιστοσελίδες, όπως το Tichys Einblick ή το Medienwatch και ταμπλόιντ όπως η BILD που παρουσίασαν τον Έλληνα ανταποκριτή του SPIEGEL, Γιώργο Χρηστίδη, ως το νέο Relotius.

Κι όλα αυτά, μολονότι δεν μπορεί να αμφισβητηθεί πως ανάμεσα στους 38 διασωθέντες πρόσφυγες ήταν και ένα ζευγάρι με πολλά παιδιά που κατέθεσε ότι αναγκάστηκε να θάψει την κόρη του στο νησί και επιπλέον ζήτησε να γίνει η εκταφή της σορού. Όμως και ο ισχυρισμός κάποια στιγμή της ελληνικής κυβέρνησης ότι το νησί ανήκει στην Τουρκία διαψεύστηκε.

Ανεξάρτητοι ερευνητές κατόρθωσαν να αποδείξουν ότι τα σύνορα διατρέχουν το νησί και ότι το μεγαλύτερο μέρος του ανήκει στην Ελλάδα. Η Αθήνα δεν το διαψεύδει, αλλά συνεχίζει να ισχυρίζεται ότι οι πρόσφυγες βρέθηκαν σε κατάσταση ανάγκης στην τουρκική πλευρά των συνόρων.

Η υπόθεση είναι περίπλοκη και εγείρει πολλά ερωτηματικά, μεταξύ άλλων και σε σχέση με την ελευθερία των ΜΜΕ στην Ελλάδα. Η χώρα κατατάσσεται στην 108η θέση στον Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου που καταρτίζεται από τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα (ROG) και αυτή τη στιγμή καταλαμβάνει την τελευταία θέση στην Ευρώπη. Οι ROG και το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου επισημαίνουν ότι η Αθήνα ασκεί σημαντική πίεση στους δημοσιογράφους, ειδικά όταν πρόκειται για ζητήματα Μετανάστευσης.

«Οι ελληνικές Αρχές έχουν οργανώσει κυνήγι μαγισσών όχι μόνο εναντίον των ίδιων των προσφύγων, αλλά και εναντίον των ΜΚΟ που τους βοηθούν και των δημοσιογράφων που ασχολούνται με το θέμα», δηλώνει η Marina Rafenberg, ανταποκρίτρια της Le Monde στην Αθήνα.

Το έργο των δημοσιογράφων γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο στην Ελλάδα, επισημαίνει η δημοσιογράφος. Η ανεξάρτητη μετάδοση ειδήσεων είναι σχεδόν αδύνατη, ειδικά στον Έβρο, καθώς τα σύνορα αποτελούν απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή.

Πραγματικά, σύμφωνα με οργανώσεις Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ΜΜΕ, αποτελεί πλέον κοινή πρακτική στα σύνορα κατά μήκος του Έβρου η απόρριψη της εισόδου σε ελληνικό έδαφος όσων αναζητούν προστασία.

Αυτό όμως παραβιάζει το Εθνικό και το Διεθνές δίκαιο. Παρά τα συντριπτικά στοιχεία εναντίον τους, οι ελληνικές Αρχές συνεχίζουν να διαβεβαιώνουν ότι συμμορφώνονται στους νόμους σε σχέση με τη διαχείριση της Μετανάστευσης.

Παρ’ όλη όμως τη διεθνή κριτική, αρνούνται επιτρέψουν σε ανεξάρτητους οργανισμούς την δυνατότητα να επιτηρήσουν τη δράση τους. Για την Rafenberg πρόκειται για πολιτικό παιχνίδι:

«Το ζήτημα δεν είναι μόνο η Μετανάστευση προς την Ελλάδα. Η Αθήνα κατηγορεί την Άγκυρα ότι εργαλειοποιεί τους πρόσφυγες για να αποδυναμώσει την Ελλάδα. Όποιος ομιλεί δημοσίως για Pushbacks, χαρακτηρίζεται ως πράκτορας των Τούρκων».

Περιστατικά όπως αυτό στον Έβρο σπάνια καταγράφονται από τα ελληνικά ΜΜΕ. Επανειλημμένα άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους επιχειρώντας να διασχίσουν το συνοριακό ποτάμι ή έχουν παραμείνει εγκλωβισμένοι μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας επί ημέρες και εβδομάδες.

Η υπόθεση των 38 Σύρων είχε οδηγήσει σε συζητήσεις και στην Ελλάδα. Έκτοτε, το κλίμα ήταν τεταμένο, υποστηρίζει η Rafenberg: «Τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ στην Ελλάδα επιχειρούν να δυσφημήσουν το έργο ξένων δημοσιογράφων».

Σύμφωνα με την ίδια, ορισμένοι συνάδελφοί της έχουν λάβει τηλεφωνήματα από την κυβέρνηση, στα οποία τους έχει ειπωθεί ότι υπάρχει δυσαρέσκεια με τη δουλειά τους, ενώ έχουν απειληθεί με την κατάθεση παραπόνων στα ΜΜΕ, στα οποία εργάζονται.

Απορίας άξιο παραμένει γιατί το SPIEGEL απέσυρε και τα τέσσερα άρθρα για το περιστατικό στον Έβρο και δεν επεσήμανε απλώς τις περαιτέρω εξελίξεις στην υπόθεση της μικρής. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν στοιχεία από ελληνικής πλευράς ότι το παιδί δεν πέθανε ή ότι δεν υπήρχε. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι γονείς του κοριτσιού συνεχίζουν να επιμένουν ότι η κόρη τους έχασε τη ζωή της στον Έβρο.

Είναι επίσης βέβαιο ότι οι γονείς είχαν επί εβδομάδες εγκλωβιστεί σε ένα νησί στο παραμεθόριο ποτάμι με τα άλλα παιδιά τους και τα άλλα μέλη της ομάδας των προσφύγων. Ωστόσο, όσο η Αθήνα εμποδίζει τη διεθνή και ανεξάρτητη διαλεύκανση του περιστατικού, δεν θα υπάρχουν οριστικές απαντήσεις στα πολλά ανοιχτά ερωτήματα.

ΠΗΓΗ: Florian Schmitz της ιστοσελίδας DW News

Πώς προέκυψε η ιστορία για την υποτιθέμενη νεκρή Μαρία; Η FAZ αποθεώνει την έρευνα της Βασιλικής Σιούτη για την υπόθεση “Έβρος 38”

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: