Ο Καγκελάριος Σολτς υποδέχτηκε στο Βερολίνο τους ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων και είχε έτοιμη μια προειδοποίηση προς συγκεκριμένη χώρα!

Γενική άποψη της αίθουσας, κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής Western Balkans Summit 2022, στο Βερολίνο, με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2022. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




Αυτές τις ημέρες ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς (Olaf Scholz) καλείται να κινηθεί στη μεγάλη πολιτική σκηνή. Χθες το απόγευμα αναχώρησε για το Πεκίνο, προκειμένου να γίνει ο πρώτος επικεφαλής κυβέρνησης της Δύσης που θα ταξιδέψει στην Κίνα από το ξέσπασμα της πανδημίας.

Εχθές το πρωί, ωστόσο, η κύρια εστίαση στην Καγκελαρία ήταν τα πανεπιστημιακά διπλώματα και τα επαγγελματικά προσόντα. Γύρω από τον Καγκελάριο συγκεντρώθηκαν οι αρχηγοί των κυβερνήσεων των έξι κρατών των Δυτικών Βαλκανίων.

Στο πλαίσιο μακρών διαπραγματεύσεων με σημαντική διαμεσολάβηση της Γερμανίας επετεύχθη συναίνεση για τρεις «Συμφωνίες Κινητικότητας», οι οποίες υπογράφτηκαν εχθές στο Βερολίνο. Εκτός από την αναγνώριση των προσόντων, μία συμφωνία προβλέπει τα ελεύθερα ταξίδια στην περιοχή με την επίδειξη μόνον ταυτότητας.

Αυτό ακούγεται ασήμαντο, αλλά η παγκόσμια Πολιτική περιστρέφεται πάρα πολύ γύρω από τη Ρωσία και όχι σημαντικά λιγότερο γύρω από την Κίνα.

Τα παραπάνω γράφει στην εφημερίδα Sueddeutsche ο συντάκτης Κοινοβουλευτικών Θεμάτων Daniel Brössler. Αναφέρει, μεταξύ άλλων:

Οι Συμφωνίες επισφραγίστηκαν σε ένα περιβάλλον αυξημένης πίεσης, δήλωσε ο Scholz στην αρχή της Συνόδου Κορυφής για τα Δυτικά Βαλκάνια. «Ο βίαιος επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας μας αναγκάζει να ενωθούμε και να υπερασπιστούμε με ένταση την ελευθερία της Ευρώπης», είπε ο Καγκελάριος, κάτι που τουλάχιστον ορισμένοι από τους καλεσμένους του θα μπορούσαν να λάβουν ως προτροπή.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για την Ana Brnabić, την Πρωθυπουργό της Σερβίας. Αν και η χώρα της είναι υποψήφια για ένταξη εδώ και 10 χρόνια και είναι στενά συνδεδεμένη στο οικονομικό πεδίο με την ΕΕ, επιδιώκει διαρκώς να διατηρεί στενές σχέσεις με τη Ρωσία και τον επικεφαλής του Κρεμλίνου Wladimir Putin. Η Σερβία δεν συμμετέχει στις κυρώσεις λόγω της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία –στάση για την οποία ανταμείβεται με σχετικά φθηνή Ενέργεια. Πρόσφατα, μάλιστα, Ρωσία και Σερβία συμφώνησαν να εμβαθύνουν τη συνεργασία τους.

Ωστόσο, αυτή η πολιτική του εκκρεμούς, η οποία ασκείται εδώ και χρόνια από τον Σέρβο Πρόεδρο Aleksandar Vučić, έχει φτάσει πλέον στα όριά της.

Η Καγκελαρία είχε στείλει προειδοποίηση ενόψει της χθεσινής συνάντησης, εκφράζοντας «έκπληξη και απογοήτευση» από την τελευταία σερβο-ρωσική συμφωνία. «Αποτελεί παραφωνία σε ένα τοπίο, στο οποίο η Ρωσία έχει εξαπολύσει επιθετικό πόλεμο εναντίον μιας γειτονικής της χώρας και υφίσταται τις κυρώσεις της ΕΕ», παραπονέθηκε εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.

Ως έμπειρος πολιτικός, ο Vučić ασφαλώς και αναγνωρίζει ότι «σε τελική ανάλυση υπάρχουν ασυμβίβαστα». Αν κινηθεί προς την κατεύθυνση της Ευρώπης, ο Vučić μπορεί να βασιστεί στο ότι θα λάβει υποστήριξη. «Αν αποφασίσει να ακολουθήσει τον άλλο δρόμο», ήταν η προειδοποίηση, «αυτό θα έχει τις αντίθετες συνέπειες».

Το μαστίγιο και το καρότο είναι οι δύο πλευρές της πολιτικής για τα Δυτικά Βαλκάνια που ο Scholz έχει κληρονομήσει από την προκάτοχό του Angela Merkel. Ο Scholz βίωσε τον Ιούνιο τις δυσκολίες.

Μιλώντας στην Πρίστινα, χαρακτήρισε αδιανόητο «δύο χώρες που δεν αναγνωρίζουν η μία την άλλη να γίνουν μέλη της ΕΕ». Σε έναν από τους επόμενους σταθμούς του, το Βελιγράδι, δέχθηκε αυστηρή επίπληξη για τις δηλώσεις αυτές. «Δεν είχαμε ξανακούσει μέχρι τώρα κάτι τέτοιο», τον επέπληξε ο Vučić, «δεν είχαμε μέχρι τώρα ακούσει ποτέ από κανέναν στην Ευρώπη ότι απαιτείται αμοιβαία αναγνώριση».

Με την τότε περιοδεία του στα Δυτικά Βαλκάνια, ο Scholz θέλησε κατά κύριο λόγο να δώσει μία απάντηση στην απογοήτευση που προκαλεί η καθυστέρηση της Διεύρυνσης της ΕΕ. Μετά από 20 χρόνια υποσχέσεων «θα πρέπει να ακολουθήσουν πράξεις», υποσχέθηκε ο Scholz, κάτι που επανέλαβε και κατά τη Διάσκεψη του Βερολίνου για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Υπάρχει άλλωστε η ανησυχία ότι η περιοχή θα μπορούσε να διολισθήσει ξανά σε ένοπλες συγκρούσεις με την συνέργεια της Ρωσίας. Επιπλέον, η Κίνα επεκτείνει την επιρροή της στην περιοχή -είτε κατασκευάζοντας αυτοκινητόδρομο στο Μαυροβούνιο είτε προμηθεύοντας με όπλα τη Σερβία.

«Τα έξι κράτη των Δυτικών Βαλκανίων ανήκουν στην ΕΕ. Είστε μέρος της Ευρώπης και μέρος της ευρωπαϊκής οικογένειας. Γι’ αυτό και δεσμεύομαι να διευρύνω την ΕΕ, ώστε να συμπεριλάβει και τα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων», τόνισε ο Scholz μετά από διαβουλεύσεις με τους αρχηγούς κυβερνήσεων από την Αλβανία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Κόσοβο, τη Βόρεια Μακεδονία, το Μαυροβούνιο και τη Σερβία.

Παράλληλα, τόνισε εκ νέου ότι αυτό «έχει καταστεί ακόμη πιο σημαντικό δεδομένου και του βάναυσου επιθετικού πολέμου κατά της Ουκρανίας».

Ωστόσο, είναι απαραίτητες οι μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ και στην περιοχή, όπου θα πρέπει ακόμα να αλλάξουν πολλά σε σχέση με το Κράτος Δικαίου και τα περιβαλλοντικά πρότυπα. Θα πρέπει επίσης να διευθετηθούν «τα ζητήματα που προκαλούν συγκρούσεις μεταξύ των έξι χωρών και υποβόσκουν εδώ και πάρα πολύ καιρό». 

«Ένα κλειδί» για την επιτάχυνση της Διεύρυνσης θα είναι και η συνεργασία μεταξύ των βαλκανικών κρατών. Οι τρεις Συμφωνίες Κινητικότητας δείχνουν τώρα ότι τα κράτη «εννοούν στα σοβαρά ότι επιδιώκουν να κινηθούν προς την ΕΕ στο πλαίσιο της περιφερειακής συνεργασίας».

Ωστόσο, ο Καγκελάριος απέφυγε να απαντήσει στο ερώτημα, πότε μπορούν τα κράτη να αναμένουν την ένταξή τους στην ΕΕ. «Αυτό θα πρέπει να επιτευχθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα».

Τίτλος: «Ο Scholz καλεί σε ενότητα τα Δυτικά Βαλκάνια»
Υπότιτλος: «Ο Καγκελάριος υποδέχτηκε τους έξι επικεφαλής των κυβερνήσεων της περιοχής στο Βερολίνο –και είχε έτοιμη μια προειδοποίηση προς συγκεκριμένη χώρα»

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα Sueddeutsche – Daniel Brössler

Εάν ο κ. Μενέντεζ παραμείνει πρόεδρος της Επιτροπής ο Ερντογάν θα βλέπει τα F-16, με ζωγραφισμένη την ημισέληνο, μόνο στον ύπνο του… (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: