Ο Guardian εξηγεί γιατί οι τουρκικές αεροπορικές επιδρομές σηματοδοτούν μια νέα φάση στον πόλεμο στη Συρία

epa10318719 Syrian Kurdish people mourn during the funeral procession of Turkish airstrike victims at Dayrik town close to the tri-border between Syria, Iraq, and Turkey in al-Hasakah governorate, northeastern Syria, on 21 November 2022. EPA, AHMED MARDNLI




Η Τουρκία, το Ισραήλ και η Ρωσία έχουν εξαπολύσει επιδρομές στη βόρεια Συρία τις τελευταίες ημέρες επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις  ότι πρόκειται για έναν μακροχρόνιο πόλεμο με τη δυνατότητα περαιτέρω κλιμάκωσης ανά πάσα στιγμή σε τουλάχιστον τρία μέτωπα, υποστηρίζει σε ανάλυσή της η εφημερίδα Guardian, (κείμενο Martin Chulov)

Ωστόσο, προσθέτει η εφημερίδα, ακόμη και όταν η προσοχή επικεντρώνεται στην κλιμακούμενη σύγκρουση στην Ουκρανία, η ημιτελής υπόθεση του συριακού πολέμου ρίχνει ένα ολοένα και μεγαλύτερο βαρίδι στην ευρύτερη  περιοχή που μοιάζει με πυριτιδαποθήκη.

Επισημαίνεται ειδικότερα ότι στη βορειοανατολική Συρία οι τουρκικές αεροπορικές επιδρομές ήταν εκτεταμένες και θεωρήθηκαν ως προάγγελος μιας χερσαίας εισβολής, η οποία θα μπορούσε να προσπαθήσει να συνδέσει το Jrabalus που ελέγχεται από την Τουρκία στα σύνορα με την πόλη Τελ Αμπιάντ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, αυτό που υπήρξε το τέλος για πολλούς που είχαν γίνει μάρτυρες των πρώτων ημερών της εξέγερσης κατά του Άσαντ το 2011, σηματοδοτεί  μια νέα εποχή για τα κύρια ενδιαφερόμενα μέρη της σύγκρουσης: την Τουρκία, η οποία υποστήριξε ενεργά τις ομάδες της αντιπολίτευσης, τη  Ρωσία, η οποία οδήγησε τον Άσαντ σε μια Πύρρειο νίκη και το Ισραήλ, που έκτοτε παίζει τη γάτα με το ποντίκι με το Ιράν εντός της Συρίας.

«Ο πόλεμος στη Συρία κινδυνεύει να γίνει μια ξεχασμένη σύγκρουση», δήλωσε η Lina Khatib, διευθύντρια του προγράμματος Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής στο think tank Chatham House.

«Αλλά οι συνεχιζόμενες αεροπορικές επιδρομές από την Τουρκία, τη Ρωσία και το Ισραήλ δείχνουν ότι τα περιφερειακά συμφέροντα παραμένουν σε κίνδυνο, με καθεμία από τις τρεις χώρες να στοχεύει τους αντιπάλους της για να τους εμποδίσει να εδραιώσουν την επιρροή τους στη ΣυρίαΑυτό χρησιμεύει ως υπενθύμιση ότι η συριακή σύγκρουση δεν είναι ούτε μια μεμονωμένη σύγκρουση ούτε ένας εμφύλιος πόλεμος του οποίου οι ενδιαφερόμενοι είναι αποκλειστικά Σύριοι”.

“Τα περιφερειακά και διεθνή συμφέροντα έπαιζαν πάντα ρόλο και οι επαναλαμβανόμενοι βομβαρδισμοί της Τουρκίας, της Ρωσίας και του Ισραήλ στοχεύουν στην προστασία αυτών ακριβώς των συμφερόντων», υπογραμμίζει η υπεύθυνη του προγράμματος για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική του Chatham House σύμφωνα με το δημοσίευμα.

ΠΗΓΗ: GuardianMartin Chulov – How airstrikes by Turkey, Russia and Israel are part of new era in Syrian war

Το Κατάρ σχεδίαζε τη συνάντηση Ερντογάν-αλ Σίσι από το καλοκαίρι: Αρχικά ο Σουλτάνος “δεν ήταν πολύ συμπαθής στην ιδεά”…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: