Νεκρός πρώην πράκτορας και παραγκωνισμένος κολλητός Πούτιν απ’ τα χρόνια της KGB: 14 οι μυστήριοι θάνατοι στον κύκλο του Κρεμλίνου [videos]

Εντυπωσιακοί και μυστηριώδεις θάνατοι επιφανών Ρώσων με σχέσεις με το Κρεμλίνο, μετά την εισβολή Πούτιν στην Ουκρανία. Screenshot via YouTube




Ένας στενός συνεργάτης, πράκτορας της KGB και μέντορας του Βλαντιμίρ Πούτιν , ο οποίος ωστόσο είχε υποβαθμιστεί όταν τόλμησε να ασκήσει δημόσια κριτική στον ηγέτη του Κρεμλίνου, πέθανε από μια άγνωστη «σοβαρή ασθένεια».

Ο Βίκτορ Τσερκέσοφ, 72 ετών, άλλοτε υπεύθυνος για τη συντριβή των Σοβιετικών αντιφρονούντων, έπαιξε καθοριστικό ρόλο για την άνοδο του Ρώσου προέδρου, αλλά οι δυο τους  αργότερα είχαν τεταμένες σχέσεις.

Όταν ο Πούτιν ήταν επικεφαλής της μυστικής υπηρεσίας FSB [της διαδόχου της KGB] πριν γίνει πρωθυπουργός, ο Τσερκέσοφ τοποθετήθηκε ως ο έμπιστος αναπληρωτής του.

Νωρίτερα ήταν υπεύθυνος ασφαλείας στην Αγία Πετρούπολη, την εποχή που έγινε η «εγκληματική πρωτεύουσα» της Ρωσίας με ρεκόρ αμέτρητων ανεξιχνίαστων δολοφονιών με συμβόλαια θανάτου. Τότε ο Πούτιν ήταν αντιδήμαρχος.

Αλλά οι σχέσεις μεταξύ του Τσερκέσοφ και του Πούτιν έγιναν τεταμένες αφού ο άλλοτε μέντορας είπε δημοσίως το 2017 ότι οι μυστικές υπηρεσίες διαφθείρονται υπό τον Πούτιν.

Και τώρα, ο Τσερκέσοφ βρέθηκε νεκρός στην Αγία Πετρούπολη από «σοβαρή ασθένεια», χωρίς να δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες από τις ρωσικές αρχές.

Ο θάνατος του Τσερκέσοφ είναι ο τελευταίος σε μια σειρά μυστήριων θανάτων ανώτατων Ρώσων αξιωματούχων που έχουν πεθάνει υπό ύποπτες συνθήκες τους τελευταίους μήνες.

  • Ο Τσερκέσοφ είχε γράψει το 2007 ότι ανώτεροι αξιωματικοί της FSB πλουτίζονταν ως «έμποροι» αντί να είναι «πολεμιστές» υπό τις διαταγές του Πούτιν.

Εκείνη την εποχή, αγανακτισμένος ο Πούτιν εγκάλεσε τον Τσερκέσοφ για το άρθρο του και άφησε να εννοηθεί ότι ο επί χρόνια σύμμαχός του δεν ήταν καθόλου καθαρός.

«Θεωρώ ότι δεν είναι σωστό να μεταδίδονται τέτοια προβλήματα στα μέσα ενημέρωσης», είπε ο Πούτιν.

«Και αν κάποιος ενεργεί με αυτόν τον τρόπο, κάνει τέτοιους ισχυρισμούς για πόλεμο των ειδικών υπηρεσιών, ο ίδιος πρέπει πρώτα να είναι άψογος», είχε πει ο Πούτιν.

Ο Τσερκέσοφ απολύθηκε στον απόηχο της κριτικής του στις μυστικές υπηρεσίες υπό τον Πούτιν.

Εκείνη την εποχή, ένας πρώην πράκτορας που εργαζόταν για τον Τσερκέσοφ – τότε Διευθυντής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ελέγχου Ναρκωτικών – πέθανε μυστηριωδώς από «δηλητηρίαση».

Κάποιοι ερμηνεύουν και τον θάνατο του Τσερκέσοφ όσο και τις  δηλητηριάσεις ως απότοκα του βάναυσου πολέμου ισχύος που σοβεί στον κύκλο των “κολλητών” του Πούτιν.

Ο Τσερκέσοφ – που από μια πηγή θεωρείται ότι «γνώριζε πού θάβονται τα πτώματα επί πολλά χρόνια» – έγινε επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Προμήθειας Όπλων, Στρατιωτικών, Ειδικού Εξοπλισμού και Υλικών για μια θητεία δύο ετών.

Αργότερα εξελέγη βουλευτής, αλλά δεν θεωρήθηκε ποτέ ξανά ότι ανήκει στον στενό κύκλο του Πούτιν, παρόλο που οι δυο τους ήταν  κολλητοί από το πανεπιστήμιο.

  • Ωστόσο, χαρακτηρίστηκε ως «ένας από τους λίγους ανθρώπους με τους οποίους ο Πούτιν είναι ειλικρινής».

Ο Τσερκέσοφ ήταν αναπληρωτής επικεφαλής της FSB την εποχή των εκρήξεων σε πολυκατοικίες τον Σεπτέμβριο του 1999 στις ρωσικές πόλεις Μπουινάκσκ, Μόσχα και Βολγκοντόνσκ, στις οποίες έχασαν τη ζωή τους 300 άνθρωποι.

Τότε, η FSB κατηγόρησε απέδωσε τις  επιθέσεις σε Τσετσένους τρομοκράτες, αλλά ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι ισχυρίστηκαν ότι οι μυστικές υπηρεσίες ήταν πίσω από τις επιθέσεις στο πλαίσιο ενός πολιτικού τεχνάσματος – προβοκάτσιας ώστε να βοηθηθεί ο Πούτιν.

Και πράγματι. Ο Πούτιν -τότε πρωθυπουργός- χρησιμοποίησε την «τρομοκρατική απειλή» για να διεξαγάγει πόλεμο κατά της Τσετσενίας ο οποίος τον βοήθησε να εξασφαλίσει την προεδρία για πρώτη φορά το 2000.

Σε αντίθεση με πολλούς άλλους παλιούς συντρόφους του Πούτιν, ο Τσερκέσοφ δεν θεωρήθηκε ότι εξαργυρώνει επιδεικτικά τις διασυνδέσεις του και δεν καταγραφόταν ως δισεκατομμυριούχος.

Οι μυστήριοι θάνατοι δεν έχουν τέλος

Ο Τσερκέσοφ, του οποίου η δεύτερη σύζυγος Νατάλια Τσαπλίνα διευθύνει ένα πρακτορείο ειδήσεων με στενούς δεσμούς με τις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας, συγκαταλέγεται πλέον σε μια σειρά Ρώσων υψηλού προφίλ που σκοτώθηκαν σε ύποπτες συνθήκες μετά την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία. 

Ο τελευταίος που πέθανε ήταν ο Ραβίλ Μαγκάνοφ, 67 ετών, πρόεδρος του ρωσικού πετρελαϊκού γίγαντα Lukoil που επέκρινε την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία.

Ο Μαγκάνοφ βρέθηκε νεκρός υπό ύποπτες συνθήκες αφού έπεσε από το παράθυρο του έκτου ορόφου Κεντρικού Νοσοκομείου στη Μόσχα τον Σεπτέμβριο.

Τα ρωσικά κρατικά μέσα έσπευσαν να πουν ότι ο θάνατός του ήταν αυτοκτονία, αλλά πηγές ασφαλείας ανέφεραν ότι δεν υπήρχε σημείωμα αυτοκτονίας και δεν υπήρχαν κάμερες κλειστού κυκλώματος στο τμήμα του κτιρίου όπου έπεσε ο Μαγκάνοφ.

Η Lukoil, της οποίας ο Maganov ήταν πρόεδρος, ήταν μια από τις λίγες μεγάλες ρωσικές εταιρείες που ζήτησαν τον τερματισμό των μαχών στην Ουκρανία μετά την εισβολή της Μόσχας. Σε μια δήλωση τις ημέρες μετά την εισβολή, το διοικητικό συμβούλιο της Lukoil ζήτησε «άμεσο» τερματισμό των μαχών, εκφράζοντας τη συμπαράστασή του σε όσους επλήγησαν από την «τραγωδία».

Μια άλλη υψηλού προφίλ περίπτωση ήταν αυτή του Νικολάι Πετρούνιν, 47 ετών, που ονομάστηκε “Το παιδί θαύμα του αερίου”,  ο οποίος φέρεται να πέθανε από επιπλοκές του Covid στα μέσα Οκτωβρίου, αφού βρισκόταν σε κώμα για ένα μήνα.

Οι επιχειρήσεις του κατασκεύασαν αγωγούς φυσικού αερίου για μεγάλους ρωσικούς φορείς εκμετάλλευσης ενέργειας και είχε δεσμούς με το μεγαθήριο φυσικού αερίου του Κρεμλίνου, την Gazprom και τη Rosneft.

Ο Πάβελ Πτσέλνικοφ, 52 ετών, διευθυντής δημοσίων σχέσεων για τους Ρωσικούς Σιδηροδρόμους, βρέθηκε νεκρός από πυροβολισμό στο σπίτι του στην πολυτελή συνοικία  Kolomenskaya Embankment στις 28 Σεπτεμβρίου.

Τον Ιούλιο, ο Γιούρι Βορόνοφ, 61 ετών, επικεφαλής εταιρείας μεταφορών και logistics για μια εταιρεία που συνδέεται με την Gazprom, βρέθηκε νεκρός στην πισίνα του, με έναν  φίλο του που είναι κορυφαίος ποινικολόγος να μιλάει για “αποκρουστικά παιχνίδια”.

Δύο ακόμη θάνατοι στελεχών που συνδέονται με την Gazprom αναφέρθηκαν σε πολυτελείς κατοικίες  κοντά στην Αγία Πετρούπολη, προκαλώντας εκ νέου υποψίες ότι οι υποτιθέμενες αυτοκτονίες ήταν δολοφονίες.

Ο Αλεξάντερ Τιουλάκοφ,  61 ετών, ανώτερος αξιωματούχος οικονομικών και ασφάλειας της Gazprom σε επίπεδο αναπληρωτή γενικού διευθυντή, βρέθηκε νεκρός την ημέρα μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο. Μια θηλιά βρέθηκε περασμένη στο λαιμό του.  Ωστόσο, πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας  λένε ότι είχε χτυπηθεί άσχημα λίγο πριν «αφαιρέσει ο ίδιος τη ζωή του»….

Στην ίδια περιοχή της Αγίας Πετρούπολης, τρεις εβδομάδες νωρίτερα, ο Λεονίντ Σούλμαν, 60 ετών, επικεφαλής μεταφορών στην Gazprom Invest, βρέθηκε νεκρός με πολλαπλά τραύματα από μαχαίρι σε μια λίμνη αίματος στο πάτωμα του μπάνιου του.

Ο δισεκατομμυριούχος Αλεξάντερ Σουμπότιν,  43 ετών, επίσης συνδεδεμένος με τον  ενεργειακό κολοσσό Lukoil όπου ήταν κορυφαίος μάνατζερ, βρέθηκε νεκρός τον Μάιο αφού «έλαβε συμβουλές από σαμάνους».

Μια θεωρία είναι ότι ο Σουμπότιν- ο οποίος ήταν επίσης ιδιοκτήτης μιας ναυτιλιακής εταιρείας – δηλητηριάστηκε από δηλητήριο φρύνων το οποίο του προκάλεσε καρδιακή προσβολή.

Τον Απρίλιο, ο πάμπλουτος Βλαντισλάβ Αβάγιεφ,51 ετών, πρώην αξιωματούχος του Κρεμλίνου, φάνηκε να αυτοκτόνησε αφού πρώτα σκότωσε τη σύζυγό του Γελένα, 47 ετών, και την κόρη του, 13 ετών. Είχε δεσμούς υψηλού επιπέδου με τον κορυφαίο ρωσικό χρηματοπιστωτικό οργανισμό Gazprombank. Φίλοι αμφισβήτησαν τις αναφορές που τον ήθελαν να ζηλεύει τη γυναίκα του επειδή εκείνη είχε παραδεχθεί ότι ήταν  έγκυος από τον οδηγό τους.

Υπάρχουν ισχυρισμοί ότι είχε πρόσβαση στα οικονομικά μυστικά της ελίτ του Κρεμλίνου.

Αρκετές μέρες αργότερα, ο πολυεκατομμυριούχος Σεργκέι Προτοσένια,  55 ετών, βρέθηκε απαγχονισμένος στην Ισπανία, έχοντας πριν σκοτώσει τη σύζυγό του Ναταλία, 53 ετών, και την έφηβη κόρη τους, Μαρία, με τσεκούρι.

Ήταν πρώην αντιπρόεδρος της Novatek, μιας εταιρείας επίσης στενά συνδεδεμένης με το Κρεμλίνο.

Υπήρξαν επίσης ερωτήματα σχετικά με τον θάνατο του Ιβάν Πεχόριν, 39 ετώνανθρώπου του Πούτιν που δραστηριοποιούνταν στην ανάπτυξη των τεράστιων πόρων της ρωσικής Αρκτικής, ο οποίος πέθανε όταν «έπεσε στη θάλασσα» από μια βάρκα που έπλεε στα ανοικτά των ακτών του Ειρηνικού. Ο Ιβάν Πεχόριν είχε πρόσφατα παρευρεθεί σε ένα μεγάλο συνέδριο που διοργανώθηκε από τον Πούτιν στο Βλαδιβοστόκ. Ηταν διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Άπω Ανατολής και Αρκτικής Ανάπτυξης του Πούτιν.

Και σε άλλη περίπτωση, ένας πολυεκατομμυριούχος κινητής τηλεφωνίας και η σύζυγός του βρέθηκαν μαχαιρωμένοι μέχρι θανάτου, με την επίσημη εκδοχή των γεγονότων να προκαλεί ερωτηματικά. Ο Γεβγκένι Παλάντ, 47 ετών, και η σύζυγός του Όλγα, 50 ετών, γεννημένη στην Ουκρανία, βρέθηκαν με πολλαπλά τραύματα από μαχαίρι από την 20χρονη κόρη τους Πολίνα.

Η πρώτη ενημέρωση στα ΜΜΕ  υποστήριξε ότι η γυναίκα αυτοκτόνησε, αφού ο Πάλαντ της είπε ότι την εγκαταλείπει. Ωστόσο, αυτό αμφισβητήθηκε έντονα από τον καλύτερο φίλο του ζευγαριού.

 

 

 

 

Με πληροφορίες από The Daily Mail

Στόχος η φυσική εξόντωση του Πούτιν: Σύναξη Ρώσων αντικαθεστωτικών στην Πολωνία * Εμφύλιος και τέλος Τσαουσέσκου για τον “τρομοκράτη του Κρεμλίνου” [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: