Μητσοτάκης στο LSE: Το Spiegel δεν είχε τα κότσια να απολογηθεί – Εφικτή η αυτοδυναμία με 37% – 38% [video]

Στιγμιότυπο από τη συζήτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον καθηγητή Κέβιν Φέδερστόουν




Εφικτό χαρακτήρισε το σενάριο της αυτοδυναμίας -στις δεύτερες εκλογές που θα διεξαχθούν με ενισχυμένη αναλογική- με ένα ποσοστό της τάξης του 37% έως 38%, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια συζήτησης που είχε με τον καθηγητή και επικεφαλής του Ελληνικού Παρατηρητηρίου του LSE, Κέβιν Φέδερστοουν, στο Λονδίνο.

Ο πρωθυπουργός απαξίωσε πλήρως τις κατηγορίες περί ανελευθερίας του ελληνικού Τύπου, ενώ απέρριψε τις απόπειρες να δυσφημισθεί διεθνώς η Ελλάδα για τη στάση της στο προσφυγικό, σχολιάζοντας την πρόσφατη περίπτωση του Spiegel.

Επίσης, σε αναφορά για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, ο πρωθυπουργός μίλησε για μία λύση win-win που μπορεί να βρεθεί, αποκαλύπτοντας ότι μπορεί να υπάρξει επανένωση των Γλυπτών, ικανοποιώντας και το Βρετανικό Μουσείο και τις αιτιάσεις που αυτό εκφράζει. «Είναι πιθανό να εξευρεθεί μία αμοιβαία επωφελής λύση, μπορεί να γίνει η επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα και ταυτόχρονα να ληφθούν υπ όψιν οι προβληματισμοί του Βρετανικού Μουσείου. Αντιλαμβάνομαι πως υπάρχει momentum, συνειδητά μιλώ για επανένωση των Γλυπτών και όχι για επιστροφή», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον αναθεωρητισμό της Τουρκίας, φέρνοντας μεταξύ άλων ως παράδειγμα την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε ισλαμικό τέμενος και κάνοντας λόγο για εργαλειοποίηση της θρησκείας.

«Οι απειλές από την Τουρκία και η αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, είναι απαράδεκτες. Έχουμε καταστήσει σαφές πως είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο, αλλά δεν θα δεχθούμε παραβίαση της εθνικής μας κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, ούτε θα δεχθούμε τετελεσμένα», διεμήνυσε ο πρωθυπουργός, ερωτηθείς από τον Kevin Featherstone για τη στάση της Τουρκίας έναντι της χώρας μας. Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως είναι σημαντικό πως η Ελλάδα έπεισε τους συμμάχους μας στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ ότι δεν διακυβεύεται μόνον η θωράκιση της ελληνικής κυριαρχίας, αλλά η συνολική σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και επέμεινε πως «η μόνη διαφορά μας με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και η οποία μπορεί να επιλυθεί επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου, αρκεί να επιδείξει η Τουρκία καλή θέληση. Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε ευθέως την Τουρκία ότι εργαλειοποιεί το Μεταναστευτικό εξωθώντας, όπως είπε χαρακτηριστικά απελπισμένους ανθρώπους προς τα ελληνοτουρκικά σύνορα. «Δυστυχώς το πρόβλημα συνεχίζεται έως σήμερα, έχουμε καλέσει την Τουρκία να επιστρέψει στο πνεύμα της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας του 2016» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ερωτηθείς για το προσφυγικό και το πώς ορίζει o ίδιος τα pushbacks, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η Ελλάδα «έχει το δικαίωμα να σταματά τους παράτυπους μετανάστες», ενημερώνοντας την Τουρκία να τους παίρνει πίσω, σημειώνοντας ωστόσο ότι αν κινδυνεύει η ζωή τους, «προχωράμε σε διάσωση κι αν κάνουν αίτημα ασύλου και το δικαιούνται, τους το δίνουμε».

Ο πρωθυπουργός διέψευσε ακόμη μια φορά ότι η Ελλάδα κάνει push backs στο Αιγαίο αναφέρθηκε στη δημιουργία σύγχρονων κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης στα νησιά του Αιγαίου και επιτέθηκε σε μερίδα ξένων ΜΜΕ τα οποία τόνισε δεν είναι αντικειμενικά επικαλούμενος το περιστατικό του Αυγούστου με τους 38 μετανάστες στον Έβρο όπου τελικά, όπως είπε, δεν υπήρχε νεκρό κοριτσάκι παρά τις περί του αντιθέτου αναφορές.

«Αντιμετωπίσαμε ένα μπαράζ δημοσιευμάτων για τους (38) πρόσφυγες στον Έβρο το καλοκαίρι. Τους ψάχναμε, δεν τους βρίσκαμε. Μετά από 10 μέρες τους βρήκαμε, δεν ήταν ποτέ σε ελληνικό έδαφος και δεν υπήρχε νεκρό παιδί. Για δύο εβδομάδες δεχθήκαμε πολλή αρνητική δημοσιότητα», αναφέροντας μάλιστα το γερμανικό περιοδικό Spiegel, «που το έκανε μεγάλο θέμα». Σημείωσε ότι, «όταν πήραν όλα τα στοιχεία, κατέβασαν το θέμα, αλλά δεν είχαν το θάρρος να ζητήσουν συγγνώμη».

Και συμπλήρωσε ότι «όταν κατέβηκε το θέμα, κανείς δεν το πρόσεξε, αλλά η ζημιά είχε γίνει».

Σε ερώτηση για το ζήτημα των παρακολουθήσεων ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως παρότι νόμιμη η επισύνδεση στο κινητό του ευρωβουλευτή τότε Νίκου Ανδρουλάκη δεν θα έπρεπε να είχε συμβεί εξ ου και παραιτήθηκαν στελέχη της κυβέρνησης, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ Μητσοτάκης έκανε την διάκριση ανάμεσα στις νόμιμες επισυνδέσεις και την λειτουργία των κακόβουλων και παράνομων λογισμικών και τόνισε ότι με το νομοσχέδιο που εισάγει η κυβέρνηση προστίθενται φίλτρα όπως η έγκριση από τον πρόεδρο της Βουλής.

«Θα είμαστε η πρώτη χώρα που θα απαγορεύσει την χρήση και εμπορία παράνομων λογισμικών» σημείωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης τονίζοντας πως «είμαστε σχεδόν βέβαιοι ότι παράνομο λογισμικό λειτουργούσε στην χώρα πριν έρθει η ΝΔ στην εξουσία».

Σε θερμό κλίμα η συνάντηση Μητσοτάκη – Βασιλιά Κάρολου στο κάστρο του Ουίνδσορ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: