Με ό,τι κι αν μοιάζει, δεν είναι: Φράχτη ύψους 2,5 και βάθους 3 μέτρων φτιάχνει η Πολωνία στα σύνορα με το ρωσικό Καλίνινγκραντ

Άποψη του συρματοπλέγματος κατά μήκος των πολωνικών συνόρων με τον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ, κοντά στο χωριό Lenkupie, βορειοανατολική Πολωνία, 07 Νοεμβρίου 2022. EPA, ARTUR RESZKO POLAND OUT




Ο Πολωνός υπουργός Άμυνας Mariusz Blaszczak, ανακοίνωσε στις 2 Νοεμβρίου την απόφαση να ξεκινήσει η άμεση κατασκευή του φράχτη ύψους 2,5 μέτρων και βάθους τριών μέτρων, καθώς αυξάνονται οι φόβοι ότι ο ρωσικός θύλακας του Καλίνινγκραν μπορεί να αρχίσει να διοχετεύει μετανάστες πέρα ​​από τα σύνορα, προς την Πολωνία.

Ο υπουργός είπε ότι η κίνηση αυτή για την ενίσχυση της εθνικής ασφάλειας «με το σφράγισμα των συνόρων» προκλήθηκε από την έναρξη των πτήσεων προς το Καλίνινγκραντ από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Η Πολωνία σχεδιάζει να ολοκληρώσει την κατασκευή του φράχτη σε ένα μήνα.

Το ρωσικό Καλίνινγκραντ είναι “σφηνωμένο” ανάμεσα στην Πολωνία και την Λιθουανία είναι πόλη-λιμάνι και διοικητικό κέντρο της Περιφέρειας Καλίνινγκραντ, του ρωσικού θύλακα που βρίσκεται μεταξύ της Πολωνίας και της Λιθουανίας, στη Βαλτική Θάλασσα.

Η σημασία του Καλίνινγκραντ για την Ρωσία εν μέσω του πολέμου με την Ουκρανία γίνεται σαφής καθώς η περιοχή αυτή συνορεύει με εδάφη μελών του NATO και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ είναι γεωγραφικά αποκομμένη από την υπόλοιπη Ρωσία.

“Τα Πολωνο-Ρωσικά σύνορα είναι σταθερά και ήρεμα. Δεν υπήρξε παράνομη διέλευση των συνόρων”, δήλωσε η Άννα Μιχάλσκα, εκπρόσωπος της Συνοριακής Φρουράς.

 

Τι συνέβη στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας πέρυσι;

Ο υπουργός Άμυνας της Πολωνίας είπε ότι το φράγμα του Καλίνινγκραντ θα είναι παρόμοιο με αυτό που κατασκεύασε η Βαρσοβία κατά μήκος των συνόρων Πολωνίας-Λευκορωσίας μετά από μια μεγάλη αντιπαράθεση με το Μινσκ πέρυσι.

Χιλιάδες μετανάστες από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή παγιδεύτηκαν στα σύνορα της Λευκορωσίας καθώς προσπαθούσαν να περάσουν στα εδάφη της ΕΕ.

Η ΕΕ και το μέλος της η Πολωνία κατηγόρησαν το Μινσκ, στενό σύμμαχο της Ρωσίας, ότι χρησιμοποιεί τους μετανάστες ως μέρος ενός «υβριδικού πολέμου» στο μπλοκ σε μια προσπάθεια να το αποσταθεροποιήσει.

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: