Mάχη των υποψηφίων για τον Αρχιεπισκοπικό θρόνο Κύπρου: Με όπλα και κάτω από το τραπέζι -Παιχνίδι με δημοσκοπήσεις

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης εκφωνεί επικήδειο λόγο στην κηδεία του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου Β’. photo Εκκλησία της Κύπρου




Μόλις επτά μέρες πριν την υποβολή των υποψηφιοτήτων για τον αρχιεπισκοπικό θρόνο οι υποψήφιοι μετρούν τα κουκιά τους διαρρέοντας παράλληλα πληροφορίες για αντιπερισπασμό σε σχέση με αντίπαλα στρατόπεδα.

Εξάλλου, όπως έγραψε και χθες ο «Φ», Συνοδικός και συγκεκριμένα ο Καρπασίας Χριστοφόρος εισηγήθηκε, μέσω τρίτων, στους Μητροπολίτες Πάφου και Κωνσταντίας και Αμμοχώστου να αποχωρήσουν από την κούρσα της διαδοχής και να στηρίξουν τον ίδιο.

Ο Επίσκοπος Καρπασίας δήλωσε χθες στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση ότι δεν έχει αναλάβει οποιαδήποτε σχετική πρωτοβουλία αλλά ο «Φ» επιμένει στην ακρίβεια του δημοσιεύματός του και μάλιστα αποκαλύπτει πως οι προσπάθειες του Επισκόπου έφτασαν μέχρι και την Ελλάδα, όπου μέσω καναλιών με τα οποία σχετίζεται, επιχείρησε ανεπιτυχώς να χρησιμοποιήσει την ελληνική κυβέρνηση και την Εκκλησία της Ελλάδας.

Στο μεταξύ, στο παιγνίδι ρίχτηκαν και δημοσκοπήσεις κάποιες εκ των οποίων θεωρούνται «πειραγμένες» με σκοπό να επηρεάσουν ψηφοφόρους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», κάποια επιτελεία επικαλούνται δημοσκοπήσεις οι οποίες δεν είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες, με στόχο να παρουσιάσουν ανθυποψηφίους τους ως πολύ χαμηλά στις προτιμήσεις των πολιτών, των οποίων η ψήφος θα αναδείξει τους τρεις επικρατέστερους υποψηφίους για τον θρόνο, το λεγόμενο τριπρόσωπο. Σκοπός της προσπάθειας αυτής είναι να θεωρηθεί «χαμένη» η ψήφος προς τους υποψηφίους αυτούς, οπόταν εμμέσως οι πολίτες σπρώχνονται προς άλλους υποψηφίους.

Πάντως, δημοσκόπηση διενεργήθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», και από κύκλους στην Αθήνα με σκοπό να αποτυπώσει τα δεδομένα τη συγκεκριμένη στιγμή, τις τάσεις που δημιουργούνται αλλά ταυτοχρόνως με σχετική ερώτηση επιχειρήθηκε να καταγραφεί και το «ποιον Συνοδικό δεν θα ψήφιζαν με τίποτε οι ερωτώμενοι». Η ερώτηση αυτή απέβλεπε στο να διαπιστωθεί ποιος υποψήφιος συγκεντρώνει τα λιγότερα αρνητικά ποσοστά. Αυτό με τη σειρά του οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο υποψήφιος που συγκεντρώνει τα χαμηλότερα αρνητικά ποσοστά, είναι δυνατόν να αποτελέσει πόλο έλξης ψηφοφόρων διαφόρων τάσεων. Με άλλα λόγια, αν ένας υποψήφιος διαφαίνεται ότι συγκεντρώνει 15% των ψήφων αλλά ποσοστό 60% δηλώνει ότι δεν θα τον ψήφιζε με τίποτε, ενώ την ίδια ώρα άλλος υποψήφιος φαίνεται να συγκεντρώνει 12%-13% αλλά το ποσοστό που δηλώνει ότι δεν θα τον ψήφιζε με τίποτε περιορίζεται στο 20-30%, τότε δυνατόν αυτοί που κρύβονται πίσω από τη δημοσκόπηση, να προτιμήσουν τον δεύτερο.

Παράγοντες τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα αλλά και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, έχουν προτίμηση στο ποιος θα εκλεγεί αλλά αυτό που μετρά περισσότερο γι’ αυτούς είναι να μην εκλεγεί Αρχιεπίσκοπος, ο οποίος, θεωρητικά, είναι φιλορώσος (και προς τούτο ασκούνται πιέσεις από ρωσικής πλευράς). Με βάση τη λογική αυτή και παρά την προτίμηση σε συγκεκριμένο υποψήφιο, δεν θα ενοχλούσε η ανάδειξη άλλου υποψηφίου του οποίου οι θέσεις είναι ξεκάθαρες στο Ουκρανικό και του οποίου η γενική προσέγγιση σε βασικά ζητήματα δεν απέχει πολύ από τη δική τους.

Με πληροφορίες από philenews.com
Κύπρος Λευκωσία 

Ο Μητροπολίτης Μόρφου θέλει να γίνει Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: Σχέδιο να αλώσουν την Εκκλησία της Κύπρου ο Πούτιν και ο Κύριλλος

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: