Κύπρος – Αίγυπτος: Προσήλωση στην αμυντική συνεγασία των δύο χωρών

O Κύπριος ΥΠΑΜ με τον ακόλουθο Αμυνας της Αιγύπτου. Photo via twitter




Την προσήλωση στην ενίσχυση της συνεργασίας Κύπρου-Αιγύπτου στον τομέα της Άμυνας τόνισαν ο Υπουργός Άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης και ο Ακόλουθος Άμυνας της Αιγύπτου Col. Sherif Salama, στο πλαίσιο της εκδήλωσης για τον εορτασμό της Ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων της Αιγύπτου και των 49 χρόνων από τη νίκη της 6ης του Οκτώβρη.

Ο Ακόλουθος Άμυνας της Αιγύπτου μίλησε αρχικά για τη σημασία της εθνικής γιορτής της 6ης Οκτωβρίου, «με την οποία επανακτήθηκε το αιγυπτιακό κύρος και η κατάσταση ματαίωσης τελείωσε με την απελευθέρωση της κατεχόμενης περιοχής του Σινά». Τόνισε ότι «η ειρήνη δεν θα ήταν πιθανή χωρίς τη δύναμη του αιγυπτιακού στρατού και την ειλικρινή βοήθεια από τα γειτονικά μας αραβικά κράτη και συμμάχους, που προσέφεραν το σθένος τους και τη συνεχή εποικοδομητική υποστήριξη».

 

Ακολούθως ανέφερε ότι η Αίγυπτος αντιμετώπισε μια δύσκολη περίοδο για δύο χρόνια μεταξύ 2011 και 2012 που οδήγησε στην επανάσταση της 30ης Ιουνίου 2013 και η οποία θεωρείται ακόμη ένα τεράστιο επίτευγμα από τον Αιγυπτιακό λαό με την προστασία του στρατού. Εξήγησε ότι αμέσως μετά επανάσταση, μια συνολική ανάπτυξη ξεκίνησε σε όλες τις περιοχές, μαζί με αμοιβαίο σεβασμό στα δικαιώματα των γειτονικών χωρών σε πλήρη συμφωνία με τις διεθνείς συνθήκες.

Υπογράμμισε ότι η ευημερία της Αιγύπτου απεικονίζεται στον μεγάλο αριθμό των οικονομικών έργων, που επαναφέρουν την Αίγυπτο πίσω στην ηγετική της θέση στην περιοχή με τη βοήθεια των σπουδαίων Αράβων και των γειτονικών συμμάχων.

Παράλληλα αναφέρθηκε και στους στόχους που επιτεύχθηκαν από κοινού με την Κύπρο προς υποστήριξη των κοινών συμφερόντων ως αποτέλεσμα εντατικής δουλειάς σε όλους τους τομείς γενικότερα και ειδικότερα στη στρατιωτική συνεργασία. Όπως ανέφερε, η συνεργασία των δύο χωρών βασίζεται σε γερά θεμέλια που δημιουργήθηκαν μετά από μακροχρόνια φιλία μεταξύ των δύο χωρών, προς όφελος της ειρήνης και αντιμετώπισης της βίας και του εξτρεμισμού που παρατηρηθήκαν πρόσφατα στην περιοχή. Επιπλέον, πρόσθεσε ότι η συνεργασία βασίζεται σε ειλικρινή κατανόηση μεταξύ των πολιτικών ηγετών των δύο χωρών.

Καταληκτικά εξέφρασε ευγνωμοσύνη του και εκτίμηση μου προς τον Κύπριο Υπουργό Άμυνας, Χαράλαμπο Πετρίδη, για την πλήρη διαφάνεια και αποφασιστικότητα προς επίτευξη των κοινών αμοιβαίων στόχων μέσα από την τιμητική διαδικασία συνεργασίας των 2 χωρών.

Aπό πλευράς του ο Υπουργός Άμυνας, Χαράλαμπος Πετρίδης ανέφερε ότι «είχα το προνόμιο να ζήσω από πρώτο χέρι την ομορφιά αυτού του αρχαίου έθνους και τη ζεστασιά και τη γενναιοδωρία του αιγυπτιακού λαού. Ως εκ τούτου, είμαι ευγνώμων και είναι τιμή μου για την ευγενική πρόσκληση να παρευρεθώ σε αυτόν τον εορτασμό και με τιμά η ευκαιρία να σας απευθυνθώ απόψε».

Πρόσθεσε «εκ μέρους της Κυβέρνησης και του λαού της Κυπριακής Δημοκρατίας, εκφράζω θερμά συγχαρητήρια στην Κυβέρνηση και τον λαό της Αιγύπτου, με την ευκαιρία της Ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων της Αιγύπτου».

Υποστήριξε ότι «είναι μια ευκαιρία να επιβεβαιώσουμε εκ νέου τη στρατηγική αμυντική μας συνεργασία καθώς και τους ισχυρούς δεσμούς φιλίας μεταξύ των ανθρώπων, που έχουν ενώσει τις δύο χώρες μας εδώ και αιώνες», τονίζοντας ότι «αυτοί οι δεσμοί έχουν τις ρίζες τους στην κοινή μας δέσμευση για αμοιβαίο σεβασμό, συμφέροντα και στις κοινές μας φιλοδοξίες για ασφάλεια και ευημερία».

Υπογράμμισε ότι «η φιλία μας είναι το θεμέλιο για την αντιμετώπιση των πολλών περιφερειακών και παγκόσμιων προκλήσεων και την αξιοποίηση των ευκαιριών του 21ου αιώνα».

Παράλληλα επεσήμανε ότι οι υπάρχουσες παγκόσμιες και περιφερειακές γεωπολιτικές συνθήκες, οι προκλήσεις και οι απειλές που αντιμετωπίζουμε όλοι, επιβάλλουν την ανάγκη για ευέλικτες, σύγχρονες και άρτια εκπαιδευμένες Ένοπλες Δυνάμεις με αποτρεπτικό αποτέλεσμα, τονίζοντας ότι «είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια κάθε έθνους και για τη διασφάλιση μακροχρόνιας ειρήνης και σταθερότητας».

Με πληροφορίες από Φιλελεύθερος

Αυτές είναι οι θέσεις του Νίκου Χριστοδουλίδη για την ισότητα των φύλων

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: