Και όμως: Σε ανοικτή γραμμή Λευκός Οίκος-Κρεμλίνο για να αποφευχθεί το “λάθος”, χρήση πυρηνικών, διεύρυνση πολέμου

FILE PHOTO Ο Αμερικανός Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν EPA/Yuri Gripas / POOL




Ο Αμερικανός σύμβουλος εθνικής ασφάλειας, Τζέικ Σάλιβαν, είχε εμπιστευτικές ανταλλαγές με τον Γιούρι Ουτσάκοφ, διπλωματικό σύμβουλο του Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Νικολάι Πατρούτσεφ, γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας.

Ο πόλεμος μαίνεται, αλλά οι δίαυλοι επικοινωνίας παραμένουν ανοιχτοί. Σύμφωνα με την Wall Street Journal, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζέικ Σάλιβαν, συζήτησε κρυφά τους τελευταίους μήνες με στενούς συνεργάτες του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Στο μενού αυτών των εμπιστευτικών συνομιλιών: η απειλή της χρήσης πυρηνικών όπλων και οι κίνδυνοι διεύρυνσης του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά όχι διαπραγματεύσεις με στόχο τον τερματισμό της σύγκρουσης.

Σύμφωνα με τους αμερικανούς δημοσιογράφους ο Τζέικ Σάλιβαν ήταν ιδιαίτερα σε επαφή με τον Γιούρι Ουτσάκοφ, διπλωματικό σύμβουλο του Βλαντιμίρ Πούτιν, και τον Νικολάι Πατρούσεφ, γραμματέα του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας και απόλυτα έμπιστο του Ρώσου προέδρου. Υψηλόβαθμες δυτικές πηγές ανέφεραν στην εφημερίδα ότι οι δύο πλευρές είχαν συζητήσει, μεταξύ άλλων, τρόπους προστασίας από τον κίνδυνο πυρηνικής κλιμάκωσης.

Η διατήρηση επαφής είναι «προς το συμφέρον» των Ηνωμένων Πολιτειών

Έκτοτε, ο Λευκός Οίκος ούτε επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε αυτές τις πληροφορίες. «Οι άνθρωποι έχουν πολλή φαντασία», είπε η εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας Αντριέν Γουάτσον. Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ κατηγόρησε τις δυτικές εφημερίδες ότι «δημοσιεύουν πολλά  ψέματα». Η τελευταία επίσημη ανταλλαγή απόψεων μεταξύ του Τζέικ Σάλιβαν και ενός ανώτερου Ρώσου αξιωματούχου, στην προκειμένη περίπτωση του Νικολάι Πατρούσεφ, χρονολογείται από τον Μάρτιο.

Οι διάφορες πηγές που επικαλείται η Wall Street Journal σε καμία περίπτωση δεν έχουν διευκρινίσει την ποσότητα των ανταλλαγών και τις ημερομηνίες τους, ούτε διευκρίνισε εάν αυτές οι ανταλλαγές ήταν παραγωγικές. Όμως ο Τζέικ Σάλιβαν είναι διάσημος για την επιθυμία του να διατηρήσει την επικοινωνία με τη Ρωσία, σε αντίθεση με άλλους Αμερικανούς αξιωματούχους, που πιστεύουν ότι οι συνομιλίες έχουν λίγες πιθανότητες επιτυχίας. Αντιδρώντας σε πληροφορίες της Wall Street Journal, ο Αμερικανός σύμβουλος, κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στη Νέα Υόρκη, δήλωσε επίσης ότι ήταν «προς το συμφέρον» των Ηνωμένων Πολιτειών να διατηρήσουν επαφή με το Κρεμλίνο, , χωρίς περισσότερες λεπτομέρειες.

Αρκετοί Αμερικανοί πρώην αξιωματούχοι έχουν συνταχθεί με την αμερικανική εφημερίδα προς αυτή την κατεύθυνση  «Νομίζω ότι είναι πάντα σημαντικό, ειδικά για τις χώρες με πυρηνικά όπλα, να διατηρούν ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας για να κατανοήσουν καλύτερα τις θέσεις κάθε πλευράς και έτσι να αποφευχθεί η πιθανότητα αντιπαράθεσης ή τυχαίου πολέμου», υπογράμμισε ιδιαίτερα ο Ivo Daalder. πρώην πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών η μοναδική μη-ανώνυμη πηγή. Και πρόσθεσε: «Οι σύμβουλοι εθνικής ασφάλειας είναι οι μεσάζοντες, οι πλησιέστεροι, στο Οβάλ Γραφείο, ενώ αποφεύγουν να εμπλέξουν άμεσα τον πρόεδρο στις συζητήσεις».

Με πληροφορίες από lefigaro.fr 
Ελλάδα Αθήνα 

Ισχυρότερη από ποτέ η συμμαχία ΗΠΑ-Ισραήλ, είπε ο Μπάιντεν στον Νετανιάχου

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: