Κατάρ 2022: Το πιο ακριβό Παγκόσμιο Κύπελλο που σκοτώνει το ποδόσφαιρο… Όλα στο βωμό του χρήματος….

epa10337651 US fan Nolan Luevano (C) reacts as the USA defeats Iran in the FIFA World Cup 2022 group B soccer match between Iran and the USA, at Toma’s Watch Bar in Los Angeles, California, USA, 29 November 2022. EPA, CAROLINE BREHMAN




Toυ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΥ (ΝΤΙΝΟΥ) ΑΥΓΟΥΣΤΗ *

Το Παγκόσμιο Κύπελλο το οποίο διεξάγεται κατ΄ απόκλιση από την παράδοση για πρώτη φορά, με απόφαση της FIFA, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, προεκταμένου να αποφευχθεί το καυτό καλοκαίρι του Κατάρ, είναι το πιο ακριβό που έγινε ποτέ.

Στα 12 χρόνια που μεσολάβησαν από την ημέρα που η μικρή αυτή χώρα του περσικού Κόλπου (με τα 11.637 τ.χλμ, τους 2.657.333 κατοίκους και τον υπέρογκο πλούτο), ανέλαβε τη διοργάνωση του κορυφαίου ποδοσφαιρικού γεγονότος έχει δαπανήσει 300 δισεκατομμύρια δολάρια (σχεδόν δύο φορές το Α.Ε.Π. της Ελλάδας και 15 της Κύπρου). Κάποιοι υποστηρίζουν ότι τα χρήματα που δαπανήθηκαν είναι πολύ περισσότερα.

Η πρωτεύουσα Ντόχα έχει κυριολεκτικά μεταμορφωθεί: νέα στάδια και ξενοδοχεία που χτίστηκαν για να φιλοξενήσουν περισσότερους από ένα εκατομμύριο φιλάθλους. Συνολικά, το τουρνουά αναμένεται να αποφέρει έσοδα ρεκόρ για τους διοργανωτές της FIFA και να ξεπεράσει τα περίπου 5,4 δισεκατομμύρια δολάρια που απέφερε το Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας το 2018 για την παγκόσμια ποδοσφαιρική αρχή.

  • Όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg σε εκτενές του αφιέρωμα, το φετινό Μουντιάλ είναι το πρώτο που διεξάγεται στη Μέση Ανατολή (σε μια περίοδο που σίγουρα αναστατώνει τα προγράμματα των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων) και αποτελεί από πολλές απόψεις το αποκορύφωμα των μεγάλων φιλοδοξιών της ευρύτερης περιοχής στον κόσμο του αθλητισμού.

Είναι κι άλλα παράξενα και πρωτότυπα που συμβαίνουν στη χώρα του Κατάρ. Οι αρχές του Εμιράτου λειτουργούν κάτω από συνθήκες δικτατορίας. Επιβάλλουν απαγορεύσεις που αν εφάρμοζε κάποια ευρωπαϊκή χώρα θα γινόταν ο κακός χαμός!

Οι απαιτήσεις όσον αφορά την κατασκευή δημόσιων έργων δημιούργησαν σκληρές συνθήκες διαβίωσης και εργασίας για χιλιάδες ανθρώπους, με πολλούς να αφήνουν την τελευταία τους πνοή. Το δημοσίευμα του “Guardian” στις 23 Φεβρουαρίου 2021 αποκάλυπτε ότι από το 2010 και έπειτα έχασαν τη ζωή τους 6.500 εργαζόμενοι από φτωχές χώρες, από την Ινδία μέχρι το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές.

Η Διεθνής Αμνηστία και οργανισμοί για την προάσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων ζήτησαν 440 εκατομμύρια για να αποζημιωθούν οι μετανάστες-εργάτες και να χρηματοδοτηθούν δράσεις για την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων στο μέλλον.

Στα χρόνια που θα ακολουθούσαν μετά την ημέρα (2 Δεκεμβρίου 2010) που το Κατάρ κέρδισε την ψηφοφορία για τη διεξαγωγή του Κυπέλλου, 16 από τα 22 μέλη της αρμόδιας επιτροπής που θα ψήφιζε και που ήταν τότε παρόντα θα συνδέονταν με υπόνοιες ή θα ερευνώνταν για κάποια μορφή πιθανής διαφθοράς ή κακών πρακτικών.

  • Ο θρύλος του ποδοσφαίρου Ερίκ Καντονά ήρθε για μία ακόμη φορά στο προσκήνιο όταν ανέφερε σχετικά με το Μουντιάλ: «Όλα γίνονται για τα λεφτά.

Ο τρόπος που συμπεριφέρθηκαν και συμπεριφέρονται στους ανθρώπους που συμμετείχαν στην κατασκευή των γηπέδων είναι φρικτός. Τόσοι άνθρωποι σκοτώθηκαν. Και εμείς θα πάμε να γιορτάσουμε το Παγκόσμιο Κύπελλο. Εγώ δεν θα το παρακολουθήσω. Καταλαβαίνω ότι το ποδόσφαιρο είναι και μπίζνες, αλλά πιστεύω ότι στο συγκεκριμένο μέρος δεν θα έπρεπε να δοθεί αυτή η ευκαιρία».

Συμπέρασμα: Το Κατάρ 2022, το πιο ακριβό Παγκόσμιο Κύπελλο που έγινε ποτέ συνοδεύτηκε από διαμάχες από την αρχή. Και θα ακολουθήσουν σίγουρα και άλλες πολλές όταν θα πέσει η αυλαία. Μα δεν μιλήσαμε καθόλου για ποδόσφαιρο! Μόλις προχθές έμαθα ότι μόνο μια από τις επαύλεις του Λιονέλ Μέσι στο Μαϊάμι έχει επιφάνεια 5.500 τετρ. μέτρα! Ίσα με το χωριό μου σχεδόν! Και το προσωπικό του αεροπλάνο στοιχίζει μερικά εκατομμύρια! Μετά από αυτό τί διάθεση να υπάρχει να μιλήσουμε για ποδόσφαιρο! Το οποίο δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι είναι ο βασιλιάς των σπορ και ομορφαίνει τη ζωή μας. Ποδόσφαιρο και γα τη φανέλα όμως, όχι μόνο για τα εκατομμύρια. Όχι το ποδόσφαιρο των κόκκινων φακέλων, του στοιχήματος και των στημένων παιχνιδιών, που τον κατέστησαν παντελώς αναξιόπιστο!

Άσχετο: Ας σταματήσουν επιτέλους οι δίκες από την τηλεόραση κι ας αφεθεί η δικαιοσύνη απερίσπαστη να κάνει το χρέος της. Στην «Κιβωτό του Κόσμου» αναφέρομαι. Αυτή δεν είναι τηλεόραση. Δικαστήριο και μάλιστα της κακιάς ώρας είναι.

Δρ. Αυγουστίνος (Ντίνος) Αυγουστή
Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Από το Μονάγρι Λεμεσού
[email protected]

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Η “Κιβωτός του Κόσμου” ενώπιον ενός αδυσώπητου κατακλυσμού: Αν ξεραθεί αυτή η όαση πού αλλού θα εναποθέσουμε τις ελπίδες μας;

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: