Η “Κιβωτός του Κόσμου” ενώπιον ενός αδυσώπητου κατακλυσμού: Αν ξεραθεί αυτή η όαση πού αλλού θα εναποθέσουμε τις ελπίδες μας;

FILE PHOTO: O πάτερ Αντώνιος (Δ) ξεναγεί την υφυπουργό Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου (Α) και το γενικό γραμματέα Γιώργο Σταμάτη (2Α) στο κτήριο της “Κιβωτού του Κόσμου” στην οδό Σαρπηδώνος, στον Κολωνό. ΑΠΕ-ΜΠΕ, Αλέξανδρος Μπελτές




Toυ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΥ (ΝΤΙΝΟΥ) ΑΥΓΟΥΣΤΗ *

Ο πατήρ Αντώνιος της Κιβωτού αποτελούσε για μένα, και για τους πλείστους πιστεύω, έναν ξεχωριστό ιερέα και άνθρωπο. Για πολλούς αποτελούσε ένα ξεχωριστό πρότυπο.

Κάθε φορά που τον άκουγα να μιλά κρεμόμουν κυριολεκτικά από τα χείλη του. Ήρεμος, καλοσυνάτος, ευγενικός, θυσιαστικός, υπηρέτης των ψυχών. Μια όαση η κιβωτός του μέσα σε απέραντη έρημο.

Έτσι έδειχνε τουλάχιστον. Ώσπου ένας κεραυνός ήρθε να συνταράξει όλους μας. Αν ξεραθεί αυτή η όασης αναρωτιέμαι ειλικρινά πού αλλού μπορούμε να εναποθέσουμε τις ελπίδες μας!

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες/καταγγελίες πρώην τροφίμων  για περιστατικά σωματικής βίας, κακοποιητικές συμπεριφορές και σεξουαλικής παρενόχλησης σε βάρος παιδιών στην «Κιβωτό του Κόσμου»!

  • Αν όλα αυτά φυσικά έχουν έστω και την παραμικρή δόση αλήθειας. Ωστόσο αναρωτιέμαι: Τι έπαθαν όλοι αυτοί ξαφνικά. Βαλτοί είναι ή τρελάθηκαν;  Και γιατί να εκτοξεύουν τόσες βαριές κατηγορίες για ένα ίδρυμα (και προσωπικά για τον πατήρ Αντώνιο) που τους περιμάζεψε από το δρόμο, τους αγκάλιασε στοργικά και κυριολεκτικά τους ανάστησε (έτσι πιστεύαμε όλοι μας)!

Ο πατήρ Αντώνιος εκ των πραγμάτων βρίσκεται πραγματικά σε δεινή θέση, αφού καλείται να υπερασπιστεί το τεράστιο έργο του. Η παρουσία του προχθές σε τηλεοπτική εκπομπή της δημόσιας τηλεόρασης από κοινού με την πρεσβυτέρα του (για πρώτη φορά μαζί της), μάλλον δυσκόλεψε παρά ενίσχυσε τη θέση του. Ο πατήρ Αντώνιος δε χρειάζεται κανένα συνήγορο υπερασπίσεως. Προσωπικά δεν γνώριζα καν αν ο πατήρ Αντώνιος έχει οικογένεια.

Αποτελεί Κανόνα απαράβατο: Κανένας δεν είναι ένοχος αν προηγουμένως δεν αποφανθεί  γι΄ αυτό, οριστικώς και αμετακλήτως η δικαιοσύνη. Από την άλλη όλοι ξέρουμε πολύ καλά πως και η δικαιοσύνη έχει τα δικά της μέτρα και σταθμά τα οποία πολλές φορές ξεφεύγουν κάθε λογικής, παραβιάζοντας το περί δικαίου αίσθημα.

Η δικαιοσύνη (κυρίως οι δικηγόροι) πολλές φορές παίζει τα δικά της νομικίστικα παιχνίδια. Έχει τα δικά της παράθυρα διαφυγής. Και το αισθητήριο του λαού υποπτεύεται πως στη δικαιοσύνη υπάρχουν πολλά τέτοια παράθυρα. Παραδείγματα υπάρχουν πολλά.

Η δικαιοσύνη οφείλει τούτη τη φορά να ξετυλίξει, όσο γίνεται πιο γρήγορα, σωστά το κουβάρι της σιωπής. Να λάμψει η αλήθεια. Σε διαφορετική περίπτωση το έγκλημα κατά των ανυπεράσπιστων ψυχών θα ανθεί και θα διαιωνίζεται. Προς ώρας, υπομονή, περισυλλογή και στάση υπεύθυνη.

Υστερόγραφο: Κατακλυσμός καταγγελιών για περιστατικά σωματικής βίας, κακοποιητικές συμπεριφορές και σεξουαλικής παρενόχλησης στις μέρες μας. Μήπως, όμως, το ίδιο συνέβαινε πάντα; Κι αυτό που άλλαξε στις μέρες μας είναι ότι οι άνθρωποι σήμερα τολμούν να μιλούν, κάτι που δεν έκαναν παλιότερα;

Δρ. Αυγουστίνος (Ντίνος) Αυγουστή
Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Από το Μονάγρι Λεμεσού
[email protected]

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Δικαίως χαρακτηρίστηκε ως ο Αρχιεπίσκοπος των έργων ο Χρυσόστομος ο Β΄: Αν και είχε ενισχυμένη δόση αυταρχισμού…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: