Κάποιος σαν τον Γερμανό Σόιμπλε θα δηλώνει εκ των υστέρων ότι “δεν θέλαμε να δούμε την πραγματικότητα” για την Τουρκία: Οι “ωμές αλήθειες”… (video)

epa09994123 Hungarian President Katalin Novak (L) decorates former President of the Bundestag Wolfgang Schauble with the Grand Cross of the Hungarian Order of Merit at the Hungarian Embassy in Berlin, Germany, 03 June 2022. EPA, NOEMI BRUZAK HUNGARY OUT




Του ΠΑΝΙΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

«Πολλοί στη Γερμανία δεν θέλαμε να δούμε την πραγματικότητα» δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αναφερόμενος στη στάση του Βερολίνου για το καθεστώς Πούτιν, πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο άλλοτε «τσάρος» της γερμανικής οικονομίας εμφανίστηκε με απολογητική διάθεση για τη δική του πολιτική, του κόμματός του και της κυβέρνησής του, τονίζοντας ότι όλοι στη Γερμανία ήθελαν φθηνό αέριο από τη Ρωσία.

Στην ουσία, ο Σόιμπλε παραδέχθηκε ότι ήταν μεγάλο λάθος που η Γερμανία (και όχι μόνο) ακολούθησε την πολιτική του καλοπιάσματος και του κατευνασμού έναντι του Βλαντιμίρ Πούτιν, παρόλο που όλοι γνώριζαν πολύ καλά ποια είναι η πραγματικότητα.

Ο Ρώσος πρόεδρος είχε καταργήσει το κράτος δικαίου και ακολούθησε ιμπεριαλιστική πολιτική. Τα όσα διεπράχθησαν σε Τσετσενία, Γεωργία, Κριμαία προμήνυαν τα σχέδιά του για αλλαγή συνόρων.

  • Ο κ. Σόιμπλε ομολόγησε ότι μπροστά στις μπίζνες παραμερίστηκαν ωμές αλήθειες και γεγονότα που σηματοδοτούσαν πολεμικές εξελίξεις και αγνοήθηκαν οι φωνές που προειδοποιούσαν για τις επεκτατικές βλέψεις του αυταρχικού Πούτιν σε βάρος της κυριαρχίας γειτονικών χωρών.

Δηλαδή, σκόπιμα δεν ήθελαν να δουν τους υπαρκτούς κινδύνους για την ευρωπαϊκή και παγκόσμια ασφάλεια επειδή πρόταξαν το οικονομικό όφελος υπεράνω της δημοκρατίας, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και του διεθνούς δικαίου.

Ισχύει και στη συγκεκριμένη περίπτωση το ρητό: «Στερνή μου γνώση να σ’ είχα πρώτα». Βέβαια, το ίδιο μπορεί να ισχύσει και σε σχέση με πολεμοκάπηλες αντιλήψεις και επιθετικές διαθέσεις που φανερώνονταν, κατά διαστήματα, από στρατιωτικούς μηχανισμούς και ηγέτες του δυτικού κόσμου.

Από τη μια ήταν αυτοί που εναγκαλίζονταν με τον Πούτιν, όπως οι Γερμανοί και πολλοί άλλοι για δικό τους όφελος, ενώ από την άλλη ήταν επίσης πολλοί που συμπεριφέρονταν στη διεθνή σκηνή αλαζονικά, διαπράττοντας ιστορικά λάθη.

Το ένα έφερε το άλλο, με αλυσιδωτές εξελίξεις. Τίποτα όμως δεν μπορεί να αιτιολογήσει εισβολές και βαρβαρότητες. Τίποτα δεν μπορεί να αιτιολογήσει εγκλήματα πολέμου, ξένες κατοχές και αποικιοκρατικές πρακτικές απ’ οπουδήποτε και αν προέρχονται.

Και, όπως πάντα, το κόστος των πολέμων πληρώνουν οι αθώοι όλων των πλευρών και όχι οι ένοχοι της κάθε τραγωδίας.

Όσο λαοί, κράτη και συστήματα ανέχονται και συντηρούν αιμοσταγείς ηγέτες, ηγεμονικές συμπεριφορές και ληστρικές επιδρομές, η ανθρωπότητα θα βιώνει τέτοιες καταστάσεις, αποπροσανατολίζοντάς την συνάμα από ορατές απειλές για την ύπαρξή της.

Η παγκόσμια ειρήνη κρέμεται από μια κλωστή και το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής προκαλεί όλο και μεγαλύτερες καταστροφές, επιφέροντας σταδιακά το τέλος του πλανήτη.

Με αφορμή την παραδοχή Σόιμπλε ότι το κύρος της Γερμανίας έχει πληγεί σοβαρά από τον τρόπο που αντιμετώπισε τα προηγούμενα χρόνια το καθεστώς του Πούτιν για χάρη του κέρδους, θα μπορούσαν να ειπωθούν αρκετά. Τόσο για τους εκβιασμούς που χρησιμοποίησε ο ίδιος και η γερμανική ηγεσία έναντι της Ελλάδας στα χρόνια της επιβολής των απάνθρωπων μνημονίων, όσο και για τη σημερινή αντιμετώπιση του καθεστώτος Ερντογάν από το Βερολίνο και ευρύτερα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ.

Όταν αποδέχεσαι ένα λάθος, υποτίθεται προσπαθείς να μην το επαναλάβεις.

Αν, σήμερα, ξεκίνησε ένα είδος «αυτοκριτικής», με την καταγραφή της άποψης ότι εφαρμόστηκε λανθασμένη στρατηγική για τη Ρωσία, είναι αδιανόητο την ίδια στιγμή να εφαρμόζεται η ίδια επικίνδυνη στρατηγική στην περίπτωση της Τουρκίας, η οποία συνεχίζει να κατέχει ξένα εδάφη και να παραβιάζει την εδαφική ακεραιότητα γειτονικών της χωρών.

Αν οι προκλήσεις και οι παρανομίες του Ερντογάν οδηγήσουν σε πολεμικές περιπέτειες, που είναι πλέον πολύ πιθανό, απειλώντας την ευρωπαϊκή και νατοϊκή συνοχή, τότε, εκ των υστέρων, θα ψάχνουν να βρουν το λάθος.

Και, κάποιος σαν τον Σόιμπλε, με φόντο μια νέα τραγωδία, θα δηλώνει ότι «δεν θέλαμε να δούμε την πραγματικότητα».

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Είναι τελικά ένα διαχρονικό, ιστορικό έγκλημα: Απαράδεκτος ο τρόπος αντιμετώπισης της κατοχικής Τουρκίας από τη Δύση

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: