Είτε αρέσει σε μερικούς, είτε όχι: Ο εκάστοτε Αρχιεπίσκοπος της Κύπρου είναι υπερασπιστής της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού [video]

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνστατντινουπόλεως κ. Βαρθολομαίος τέλεσε τη νεκρώσιμη ακολουθία για τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο κ. Χρυσόστομο. Φωτογραφία ΓΤΠ, PIO




Του ΠΕΤΡΟΥ Θ. ΠΑΝΤΕΛΙΔΗ

Η εκλογή Αρχιεπισκόπου δεν είναι μια περιοδική εκλογική διαδικασία, όπως η εκλογή Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΠτΔ). Ο Πρόεδρος εκλέγεται για μια πενταετία και η εκλογή επαναλαμβάνεται κάθε πέντε χρόνια.

Ο Αρχιεπίσκοπος εκλέγεται ως ισόβιος εκκλησιαστικός ηγέτης και η εκλογή Αρχιεπισκόπου πραγματοποιείται μόνο, όταν με το θάνατο ή την παραίτησή του κενωθεί ο θρόνος.

Ο Αρχιεπίσκοπος αναλαμβάνει εφ’ όρου ζωής τη διοίκηση της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Κύπρου, με τον ιστορικό τίτλο Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου. Η ηγεσία του Αρχιεπισκόπου Κύπρου επεκτείνεται σε τρεις τομείς.

Ως πνευματικός ηγέτης διαχειρίζεται τον μεταφυσικό τομέα της Εκκλησίας. Υπερασπίζεται τα δόγματα της Ορθοδοξίας και καθοδηγεί τους πιστούς. Ως διοικητικός ηγέτης αναλαμβάνει τη διαχείριση της Εκκλησίας στον κοινωνικό τομέα. Διαχειρίζεται την εκκλησιαστική περιουσία και μεριμνά για τους λειτουργούς της.

  • Μεριμνά επίσης για τις ανάγκες των πιστών και τους προσφέρει βοήθεια σε κάθε τομέα της ζωής τους. Τέλος, ως αρχηγός του ορθόδοξου Ελληνισμού της Κύπρου έχει καθήκον να υπερασπίζεται τα δίκαια του Ελληνισμού και να αγωνίζεται για την παρουσία και διατήρηση του ορθόδοξου Ελληνισμού στην Κύπρο.

Δεν έχει σήμερα εθνικό, πολιτειακό ρόλο, εφόσον η Κύπρος είναι ανεξάρτητο κράτος. ΄Εχει όμως την ιστορική ευθύνη της διαφύλαξης του Ελληνισμού στην Κύπρο, όπως επιτάσσει η παράδοση της Ορθόδοξης Εκκλησίας, η οποία είχε τον σημαντικότερο ρόλο στη διατήρηση του στα χρόνια της σκλαβιάς και των διωγμών.

Επομένως, ο Αρχιεπίσκοπος πρέπει να έχει τα τρία αυτά χαρακτηριστικά, για να ανταποκρίνεται στον ρόλο που έχει να διαδραματίσει ως ορθόδοξος ιεράρχης και ως θρησκευτικός ηγέτης.

Πρώτον, πρέπει να είναι πνευματικός ηγέτης και καθοδηγητής των πιστών. Να υπερασπίζεται τα δόγματα της Ορθοδοξίας και να είναι πρότυπο πνευματικού καθοδηγητή. Να έχει σύγχρονες απόψεις και θέσεις, που να υπηρετούν τη θρησκεία και όχι τη θρησκοληψία και τον αρνητικό συντηρητισμό του Μεσαίωνα.

Δεύτερον, πρέπει να είναι διοικητικός ηγέτης και να διαχειρίζεται σωστά και χωρίς ακρότητες την εκκλησιαστική περιουσία, για να ανταποκρίνεται στον κοινωνικό της ρόλο. Να υπηρετεί την Εκκλησία ως κοινωνικό οργανισμό. Ιδιαίτερα στη σύγχρονη εποχή, όπου το ποίμνιο της Εκκλησίας έχει να αντιμετωπίσει ένα σωρό προβλήματα, που προξενούνται από την προσπάθεια συσσώρευσης πλούτου σε βάρος της κοινωνικής ευημερίας.

Η Εκκλησία έχει σημαντικό ρόλο να επιτελέσει, στηρίζοντας τις ευάλωτες ομάδες των πιστών και προσφέροντάς τους οικονομική, πνευματική, ψυχολογική και κοινωνική στήριξη.

Τρίτον και πολύ σημαντικό για τον ορθόδοξο Ελληνισμό της Κύπρου, ο Αρχιεπίσκοπος πρέπει να είναι ηγέτης και πρωτοπόρος στην αντίσταση του λαού εναντίον των σχεδίων υποδούλωσης και συρρίκνωσής του για εξυπηρέτηση ξένων συμφερόντων.

Σήμερα υπάρχουν πολλές δυνάμεις, που κινούνται από οικονομικά συμφέροντα, που απεργάζονται το μέλλον του Ελληνισμού. Που προσπαθούν να καλλιεργήσουν ένα κλίμα ηττοπάθειας και απεμπόλησης εθνικών δικαίων και να επιβάλουν μια λύση, που να θέτει σε κίνδυνο τον Ελληνισμό της Κύπρου και τα ανθρώπινα δικαιώματά του.

Υπάρχουν κομματικές ηγεσίες που είναι έτοιμες να αποδεχτούν κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας (Κ.Δ.) και αποδοχή λύσης τουρκικών προδιαγραφών για χάρη της δήθεν επανένωσης, που θα μετατρέψει την Κύπρο σε τουρκικό προτεκτοράτο. Είτε μας αρέσει, είτε όχι, ο Αρχιεπίσκοπος έχει μεγάλη επίδραση ανάμεσα στους πιστούς και τον λαό γενικά. Αλλοίμονο αν οι απόψεις του ταυτίζονται με τους πολιτικούς ηγέτες που αποδέχονται την όποια λύση.

Ο κυπριακός Ελληνισμός χρειάζεται έναν Αρχιεπίσκοπο, που να είναι πνευματικός ηγέτης της Ορθοδοξίας, να είναι κοινωνικός ηγέτης με πολλήν ευαισθησία στα προβλήματα της σημερινής κοινωνίας.

Στις συνθήκες όμως κατοχής που βιώνει σήμερα, είναι πολύ σημαντικό να έχει θρησκευτικό ηγέτη έναν Αρχιεπίσκοπο που να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της αντίστασης, να καθοδηγεί και να εμψυχώνει τον λαό. Ιδιαίτερα όταν οι κομματικές ηγεσίες θέτουν το μέλλον του Ελληνισμού της Κύπρου σε ένα δρόμο υποχώρησης και παράδοσης, αντίθετο με τις εθνικές του παραδόσεις.

Το μέλλον του ορθόδοξου λαού της Κύπρου και το μέλλον του Ελληνισμού της μεγαλονήσου, πρέπει να είναι το πρώτο καθήκον του νέου Αρχιεπισκόπου, ώστε ο Ελληνισμός της Κύπρου να νιώθει ότι έχει άξιο Αρχιεπίσκοπο. Και είτε μας αρέσει, είτε όχι, ο Αρχιεπίσκοπος, ως θρησκευτικός ηγέτης, έχει μεγάλη επίδραση στον ελληνορθόδοξο λαό της Κύπρου.

Στις 18 Δεκεμβρίου ο λαός ψηφίζει το τριπρόσωπο. Μετά η Ιερά Σύνοδος με επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος επιλέγει τον Αρχιεπίσκοπο. Προσδοκούμε την εκλογή άξιου ιεράρχη, αντάξιου της ιστορίας των προκατόχων του.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Ο μοναχικός αγώνας των Κούρδων και η παρακαταθήκη των ηρώων μας: “Όλοι μαζί Έλληνες μπορούμε πολλά, αρκεί να μονιάσουμε”

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: