Είναι αυτό το καρφί που σταυρώθηκε ο Ιησούς; Το BBC στον ναό όπου φυλάσσεται το ιερό κειμήλιο [video]

Στιγμιότυπο από το βίντεο του BBC




Ο αρχαιολόγος Ρίτσαρντ Μάιλς επισκέπτεται τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Πέτρου στο Τρίερ της Γερμανίας όπου φυλάσσεται ο Ιερός Χιτώνας αλλά και ένα καρφί που θεωρείται ότι είναι ένα από εκείνα που χρησιμοποιήθηκαν στη Σταύρωση του Ιησού.

«Η επιστήμη της αρχαιολογίας ξεκίνησε με σκοπό να ανακαλύψει, πάνω και πέρα από κάθε άλλο γεγονός, το εξής: Αμεσες αποδείξεις για την ύπαρξη του ιδίου του  Χριστού. Και χιλιάδες άνθρωποι επισκέπτονται τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Πέτρου για να καταστούν κοινωνοί μ΄ένα κομμάτι ύφασμα: Τον Ιερό Χιτώνα του Ιησού. Αλλωστε θρησκευτικά λείψανα σαν κι αυτό συνιστούν μερικές από τις πρώτες αρχαιολογικές ανακαλύψεις», σχολιάζει ο Μάιλς προσθέτοντας ότι ο Χιτώνας διατηρείται στον συγκεκριμένο Ναό εδώ και 1.500 χρόνια.

Σήμερα, το ύφασμα του Χιτώνα είναι πλέον τόσο ευαίσθητο που ο Ναός το θέτει σε δημόσια θέα -και πάντα εννοείται υπό αυστηρές προστατευτικές συνθήκες- για λίγες μόνον ημέρες κάθε λίγες δεκαετίες.

[Κατά τις Γραφές, όταν οι στρατιώτες σταύρωσαν τον Ιησού και πήραν τα ενδύματά Του, τα έκοψαν σε τέσσερα μέρη, ένα για κάθε έναν τους. Επίσης πήραν και τον χιτώνα Του. Αλλά ο χιτώνας ήταν χωρίς ραφή από πάνω προς τα κάτω. Έτσι είπαν ο ένας στον άλλον, «Ας μην το σχίσουμε, αλλά με κλήρο να δούμε ποιανού πρέπει να είναι»”. Και έτσι εξεπληρώθη η ρήσι του «Διαμερίσαντο τα ιμάτιά μου εαυτοίς, και επί τον ιματισμόν μου έβαλον κλήρον».]

Oμως ο Χιτώνας δεν είναι το μόνο αρχαιολογικό λείψανο που φυλάσσεται  στον συγκεκριμένο ναό: Εκεί βρίσκεται και ένα από τα καρφιά που θεωρείται ότι χρησιμοποιήθηκαν στην σταύρωσή Του.

«Μπορείς πραγματικά να νιώσεις τη δύναμη που έχουν τα αντικείμενα αυτά. Νιώθω αρκετά συγκινημένος ακόμη και που το κρατώ στα χέρια μου», σχολιάζει ο αρχαιολόγος – συνεργάτης του BBC.

Και καταλήγει: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι για τους ανθρώπους που συρρέουν εδώ, τα λείψανα έχουν μία ιδιαίτερη συναισθηματική και θρησκευτική δύναμη. Αλλά για μένα, ως αρχαιολόγο, είναι επίσης πολύτιμα αν και για ελαφρώς διαφορετικούς λόγους. Επειδή αυτά τα αντικείμενα -το καρφί, ο χιτώνας- είναι κάποια από τα πρώτα αρχαιολογικά ευρήματα. Και η δική μου δουλειά ξεκινά ακριβώς από εδώ και πέρα».

 

  • Ο Richard Miles είναι Βρετανός ιστορικός και αρχαιολόγος. Σπούδασε στα πανεπιστήμια του Λίβερπουλ και του  Cambridge. Εγινε ιδιαίτερα γνωστός για την παρουσίαση δύο σημαντικών ιστορικών σειρών – ντοκιμαντέρ: Το Ancient Worlds στο BBC2, το οποίο συνιστπά μια ολοκληρωμένη επισκόπηση της κλασικής ιστορίας και το BBC Four’s Archaeology: a Secret History.

Με πληροφορίες από BBC

Ταινίες Πρώτης Προβολής: Πρεμιέρα για το απαγορευμένο Κινέζικο «διαμαντάκι» και άλλα «ηχηρά» ονόματα [trailers]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: