Η Μαίρη Ράπτου ήταν μία φλογερή πατριώτισσα, μια σπουδαία Ελληνίδα και μια μεγάλη φίλη της Κύπρου μας

Οι αναφορές που γίνονται στα  εκπαιδευτήρια της Μαίρης Ν. Ράπτου για την Κύπρο και όλες τις περιοχές του ελληνισμού είναι καθημερινές και ξεχωριστές. Φωτογραφία από το Αρχείο του Συγγραφέα




Toυ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΥ (ΝΤΙΝΟΥ) ΑΥΓΟΥΣΤΗ *

Η αείμνηστη Μαίρη Ράπτου υπήρξε μία εμβληματική φυσιογνωμία για την πόλη μας (Λάρισας) που διακρινόταν από μια φλογερή αγάπη για την πατρίδα και την χριστιανοσύνη.

Ένας χαμηλών τόνων άνθρωπος, πάντα πρόσχαρη και χαμογελαστή, που σκορπούσε απλόχερα και ανεπιτήδευτα αγάπη σε κάθε συνάνθρωπο της, πάντα ανυστερόβουλα και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Μιλούσε πάντα με τα έργα της, μέσα από τη αδιάλειπτη προσφορά της στην παιδεία, που την ήθελε σφαιρική και πολυδιάστατη, την κοινωνία, την πατρίδα και τους αναξιοπαθούντες συνανθρώπους μας.

Είχα την τιμή να συνεργαστώ μαζί της και από κοινού με τον Σύλλογο Κυπρίων Νομού Λάρισας να οργανώσουμε στα πάντα φιλόξενα εκπαιδευτήρια της σπουδαίες εκδηλώσεις με αναφορά στην Κύπρο μας.

  • Από τα εκπαιδευτήρια της Μαίρης Ν. Ράπτου πέρασαν μεγάλες μορφές του Κυπριακού Ελληνισμού, όπως συγγενείς ηρώων, πρέσβεις, ποιητές, συγγραφείς και άλλοι πολλοί.

Μεταξύ τους η αδελφή και η βαφτιστικιά τού ήρωα της αγχόνης Ευαγόρα Παλληκαρίδη, ο σύντροφός του Γρηγόρη Αυξεντίου Αυγουστής Ευσταθίου, οι Δασκάλες των κατεχομένων, ο πρέσβης και ακαδημαϊκός καθηγητής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου Γιώργος Γιωργής, οι γυναίκες της αντίστασης Ελένη Φωκά, Χαρίτα Μάντολες και Ελένη Ευθυμίου, οι συγγραφείς Ευρυδίκη Περικλέους και Γιάννης Νικολάου που παρουσίασαν σπουδαία βιβλία τους και πλείστοι άλλοι. Και όλα αυτά στους καιρούς της απόλυτης άρνησης (και της Ελληνικής Πολιτείας δυστυχώς) να μιλήσουν για το μείζον εθνικό θέμα, το Κυπριακό. Διότι, όπως έλεγε συχνά πυκνά ο αείμνηστος Μάριος Τόκας, «η Κύπρος δεν πουλάει»!

Συχνά πυκνά βρισκόμουν στα εκπαιδευτήρια της Μαίρης Ν. Ράπτου για να μιλήσω στους μαθητές για την Κύπρο, για τις μέρες δόξας και θλίψης που βίωσε και βιώνει η Μεγαλόνησος. Στα σχολεία της θα βρείτε παντού αναρτημένες στους τοίχους πολλές εικόνες ηρώων και Αγίων της Κύπρου και στους χώρους των εκπαιδευτηρίων θα βρείτε επίσης κάθε είδους ενημερωτικό υλικό για την Μεγαλόνησο.

Οι αναφορές που γίνονται στα  εκπαιδευτήρια της Μαίρης Ν. Ράπτου για την Κύπρο και όλες τις περιοχές του ελληνισμού είναι καθημερινές και ξεχωριστές. Και όλα αυτά χωρίς να δημιουργείται οποιοδήποτε πρόβλημα στην εκπαιδευτική διαδικασία, αφού ως γνωστόν οι μαθητές των εκπαιδευτηρίων της Μαίρης Ν. Ράπτου αποκτούν μια πολυδιάστατη εκπαίδευση και κατακτούν την μια πρωτιά μετά την άλλη.

Και σίγουρα δεν είναι τυχαίο που αυτό το σχολείο κατέχει την πρώτη θέση σε αριθμό μαθητών στην ιδιωτική εκπαίδευση. Ούτε είναι τυχαίο ασφαλώς που οι πλείστοι γονείς που θέλουν να στείλουν τα παιδιά τους σε ένα ιδιωτικό σχολείο επιλέγουν αυτό το σχολείο για τις σπουδές τους.

  • Προσωπικά, όποια προβλήματα κι αν υπάρχουν στη σχέση του Σχολείου με το κράτος (παρόμοια και μάλιστα πολύ μεγαλύτερα προβλήματα υπάρχουν παντού, ακόμα και στα δημόσια σχολεία και κτίρια) οφείλουν να ξεπεραστούν και το σχολείο να συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία του. Θεωρώ αδιανόητο, σε μια χώρα που η παιδεία έχει τεράστια προβλήματα, να κλείνουν τέτοια σχολεία. Σχολεία τα οποία αποτελούν φάρο ελπίδας για τον τόπο μας.

Καλά κάνουν λοιπόν όσοι με την οιανδήποτε ιδιότητα διαχειρίζονται τέτοια σοβαρά θέματα, να δουν ξανά τα όποια προβλήματα ενδεχομένως υπάρχουν και να αναθεωρήσουν την απόφαση τους για κλείσιμο των εκπαιδευτηρίων. Σε διαφορετική περίπτωση οι ευθύνες τους θα αποδειχθούν μοιραίες και ασήκωτες.

Καλό ταξίδι και καλό παράδεισο Μαίρη Ράπτου.

Αιωνία ας είναι η μνήμη σου και ελαφρύ το χώμα που θα σε σκεπάσει.

Υστερόγραφο: Η σχέση του σχολείου με την Κύπρο ξεκινά από τα χρόνια της Ε.Ο.Κ.Α. Τότε που όλη η Κύπρος αγωνιζόταν να αποτινάξει το αγγλικό ζυγό και να ενωθεί με την Ελλάδα. Σ΄ αυτόν τον αγώνα στρατεύτηκαν πολλοί εξ Ελλάδος αδελφοί. Μεταξύ του και ο Πατήρ Ανάργυρος, ένας από τους στρατολόγους των αγωνιστών. Για τη δράση του αυτή συνελήφθη και εξορίστηκε από το νησί. Ο Πατήρ Ανάργυρος υπήρξε ιδρυτής και πρωτοπόρος των χριστιανικών κατασκηνώσεων στην περιοχή μας και πνευματικός καθοδηγητής των μαθητών στα Εκπαιδευτήρια της Μαίρης Ν. Ράπτου. Έκτοτε το σχολείο θα αποτελέσει (και αποτελεί και σήμερα) τον πιο σταθερό συνοδοιπόρο της Μεγαλονήσου στον σκληρό αγώνα που διεξάγει για απελευθέρωση από τους κάθε λογής δυνάστες της.

* Δρ. Αυγουστίνος (Ντίνος) Αυγουστής
Πρόεδρος Συλλόγου Κυπρίων Νομού Λάρισας
Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Από το Μονάγρι Λεμεσού
a.[email protected]

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Μόνο περηφάνια… Συμμετοχή στην Εθνική Παρέλαση με την σκέψη πάντα στην ημικατεχόμενη ιδιαίτερη Πατρίδα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: