Οι Γυναίκες, τα στερεότυπα και η ισότιμη εκπροσώπηση τους: Επιτέλους, κάποιος τους άνοιξε την πόρτα να μπούνε!

FILE PHOTO: Οι τρεις βασικοί υποψήφιοι για τις Προεδρικές Εκλογές: Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου (Α), και οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι Ανδρέας Μαυρογιάννης (Κ) και Νίκος Χριστοδουλίδης (Δ). Φωτογραφία via Omega TV




Του ΝΙΚΟΥ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ* – Νέα Υόρκη

Όταν το 2019, εδώ στις ΗΠΑ, ξεκινούσα μια μεγάλη, διεθνή μελέτη για το ρόλο των γυναικών στην πολιτική, ομολογουμένως, δεν γνώριζα τι θα βρω στο δρόμο μου. Ξεκινούσα με τα λόγια του Σωκράτη: “Γνωρίζω ότι τίποτα δεν γνωρίζω”.

Πώς θα μπορούσα να γνωρίζω άλλωστε πώς σκέφτεται μια γυναίκα, μια μάνα, μια αδελφή, μια σύζυγος, μια έφηβη! Έπρεπε να “παιδευτώ” να μάθω και να “καταλήξω” στις γυναίκες πολιτικούς, που ήταν και το βασικό μου θέμα.

Φάνηκα τυχερός να έχω τη συνεργασία δυο εξαίρετων γυναικών επιστημόνων, των Ίρις Μοχρ (συνάδελφο στο Πανεπιστήμιο St. John’s) και Άννας Προκοπίου (συνάδελφο στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας). Η μελέτη μας εξέτασε διάφορα χαρακτηριστικά, που αφορούν τις ικανότητες αντρών – γυναικών. Το δείγμα λήφθηκε από 50% γυναίκες και 50% άντρες πολιτικούς από όλες τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τα πορίσματα, η μελέτη κατέδειξε ότι, σε αντίθεση με τους άντρες, οι γυναίκες πολιτικοί διαθέτουν μεγαλύτερη ικανότητα δημιουργίας ανθρωποκεντρικών προτάσεων και προτάσεων που επικεντρώνονται στο καλό της κοινωνίας, με αποτέλεσμα, αυτές οι προτάσεις να έχουν αισθητά μεγαλύτερο όφελος για το λαό.

  • Τα δύο αυτά χαρακτηριστικά τους, όχι μόνο ικανοποιούν την κοινωνία περισσότερο (σε σχέση με τις αντίστοιχες προτάσεις των αντρών) αλλά τους δίνουν παράλληλα ένα πλεονέκτημα ως προς τις ηγετικές τους ικανότητες στο συγκεκριμμένο θέμα.

Επίσης, άλλη μελέτη του Pew Research Center (2018) επιβεβαιώνει και ενισχύει τα πορίσματα της υπό αναφορά μελέτης, μιας και οι αριθμοί δείχνουν ξεκάθαρα ότι οι γυναίκες (ως εκ της φύσης τους) είναι πιο συμπονετικές, εξού και το αναπτυγμένο “ανθρωποκεντρικό” χαρακτηριστικό τους.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία των ΗΠΑ (Pew Research Center), το 2019, η εκπροσώπηση των γυναικών Πολιτικών στα κέντρα λήψεως αποφάσεων περιοριζόταν σε αναλογία 1:4 (μια γυναίκα, τρεις άντρες). Μια αναλογία, που πάνω -κάτω ισχύει σε πολλές δημοκρατικές χώρες του κόσμου. Όλη η μελέτη ΕΔΩ.

Παρόλο που η πιο πάνω μελέτη περιέχει πληθώρα πληροφοριών και από άλλες διεθνείς μελέτες και είναι αδύνατον να αναλυθούν σε ένα τέτοιο άρθρο, ένα από τα πλέον σημαντικά στοιχεία της ήταν οι λόγοι που η εκπροσώπηση των γυναικών δεν έχει φτάσει σε ψηλά επίπεδα συγκριτικά με τους άντρες.

Αναμφίβολα, η διαχρονική τάση εταιριών να αμοίβουν χαμηλότερα τις γυναίκες (κάτι που άρχισε να αλλάζει σε πολλές δημοκρατικές χώρες), όπως και η – για χρόνια, ανδροκρατούμενη πολιτική αρένα, εμπόδιζαν την εύκολη “είσοδο” των γυναικών. Κάτι, που όλοι, λίγο-πολύ γνωρίζουν.

Εκείνο όμως που ίσως δεν γνωρίζουν πολλοί (γι’ αυτό είπα στην αρχή ότι ξεκίνησα γνωρίζοντας τίποτα), ως ο κυριότερος λόγος της μη εμπλοκής τους στην πολιτική είναι η διστακτικότητα τους να εισέλθουν στα πολιτικά κέντρα λήψεως αποφάσεων. Ένα στοιχείο, που επίσης βγαίνει μέσα από αριθμούς και τη “φωνή” των ίδιων των γυναικών. Σίγουρα βλέπουμε περισσότερες γυναίκες από ότι πριν είκοσι και τριάντα χρόνια. Όμως, ακόμη οι αριθμοί είναι δυσανάλογοι, ακόμη, η “διστακτικότητα” τους είναι ψηλή!

Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, και γνωρίζοντας την πιθανή αντίδραση των Κυπρίων, των Ελλήνων γενικότερα, 2, 5, 10, 100, 1000 γυναίκες (ή και άντρες) πιθανόν να ξεκινήσουν να αμφισβητούν τα πιο πάνω, παραθέτοντας φράσεις του τύπου “τι είναι αυτά τα στερεότυπα”, “όποια αξίζει να μπει”, κ.λπ.,

  • Όμως, την ίδια στιγμή, θα βρεθούν αντίστοιχα δεκάδες χιλιάδες νέες αλλά και μεγαλύτερες γυναίκες, που θα μιλήσουνε για “κλειστές” πόρτες, που τους εμποδίζουν να μπουν μπροστά. Αυτό λένε οι αριθμοί, αυτό λέει η συντριπτική πλειοψηφία των γυναικών: “Θέλω αλλά διστάζω”, “Ναι, αλλά…”!

Πριν λίγες μέρες, είδαμε ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της Κύπρου, ένας πολιτικός, ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, έβαλε στο χάρτη της πολιτικής την ισότιμη εκπροσώπηση αντρών και γυναικών. Κι εδώ ισχύουν τα πιο πάνω. Ένας, δύο, πέντε ίσως να πούνε “τι είναι αυτά τα στερεότυπα”, “όποια αξίζει να μπει”, κ.λπ.

Όμως, χιλιάδες “σιωπηλές” γυναίκες, χιλιάδες γυναίκες που νιώθουν ότι αδικήθηκαν και αδικούνται, χιλιάδες νέες που φωνάζουν για ίσες ευκαιρίες, μέσα από αυτή την πρωτοποριακή για την Κύπρο εξαγγελία θα πάρουν ανάσα και θα πάψουν να “θέλουν αλλά να διστάζουν”, θα πάψουν να λένε “ναι, αλλά…”.

Αυτές οι χιλιάδες γυναίκες θα έχουν πλέον μπροστά τους μια τεράστια πόρτα να μπουν. Αρκεί να πούνε “Ναι, Θέλω”, χωρίς ενδιάμεσα βαρύδια. Κι αυτό είναι ένα τεράστιο άλμα για την πατρίδα μας.

Ο κ. Χριστοδουλίδης άνοιξε την πόρτα της ισότητας. Κάτι που ξεκίνησε από τον καιρό που διατελούσε χρέη Υπουργού Εξωτερικών. Με στόχο, το 50 – 50 να διασφαλίσει ότι θα συμμετέχουν και οι γυναικες, ένα στοιχείο που δεν προυποθέτει μονιμότητα αλλά σημερινή αναγκαιότητα για να διασφαλίσει ότι θα ξεκινήσει να υλοποιείται.

Καμία γυναίκα δεν χρειάζεται πλέον να διστάζει. Ο δρόμος ανοίγει. Και σίγουρα, ο δρόμος αυτός, μας χρειάζεται όλους, ανεξαρτήτως φύλου.

*Ο Δρ. Νίκος Αντωνιάδης είναι Associate Professor στην Νέα Υόρκη σε θέματα Επικοινωνίας, Στρατηγικής & Πολιτικού Μάρκετινγκ και Συντάκτης στις εφημερίδες ikypros.com, L.A. Voice και Hellas Journal. Έχει βραβευτεί με το βραβείο Διδασκαλικής Αριστείας (Νέα Υόρκη) και το Βραβείο Καλύτερου Καινοτόμου Μοντέλου Ανάπτυξης Πολιτικών Προτάσεων (Ηνωμένο Βασίλειο). Από το 2019, είναι ο πρώτος επιστήμονας στη Νέα Υόρκη που σχεδίασε και διδάσκει το Πολιτικό Μάρκετινγκ στο Πανεπιστήμιο St. John’s.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Προέλαση των κατοχικών δυνάμεων στην Κύπρο: Οι Τούρκοι με την ανοχή των Ηνωμένων Εθνών αρπάζουν περιοχής της νεκρής ζώνης

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: