Η εκμετάλλευση του πολέμου στην Ουκρανία για την ενίσχυση της θέσης της Τουρκίας: Τα ανταλλάγματα για τα F-16

Turkish President Recep Tayyip Erdogan (L) with Russian President Vladimir Putin (R) during their meeting on the sidelines of the 6th Summit of the Conference on Interaction and Confidence Building Measures in Asia (CICA) in Astana, Kazakhstan, 13 October 2022. Photo via Turkish Presidency




Υπό τον τίτλο «Is Erdogan the Winner of the Russia-Ukraine War?» το περιοδικό The National Interest δημοσιεύει άρθρο γνώμης του συντάκτη του για θέματα εθνικής ασφάλειας Mark Episkopos.

Ξεκινά το άρθρο του σημειώνοντας ότι  η στάση της Άγκυρας μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης καταδεικνύει το ευρύτερο όραμα του Ταγίπ Ερντογάν (Erdogan) για μια Τουρκία ως αναπόσπαστου ισχυρού παίκτη -αν όχι μια μεγάλη δύναμη- κατά τη μετάβαση σε έναν πολυπολικό κόσμο.

Ο συντάκτης αρχικά αναφέρεται στη διαμεσολάβηση της Τουρκίας στην υπόθεση της μεταφοράς σιτηρών από την Ουκρανία. [..] Ακολούθως, επισημαίνεται ότι η αναζωογόνηση της συμφωνίας σιτηρών από την Άγκυρα ήρθε μετά την ανακοίνωση του Erdogan, τον Οκτώβριο, ότι αποδέχτηκε την προηγούμενη πρόταση του Βλαντιμίρ Πούτιν (Putin) να μετατρέψει την Τουρκία σε «κόμβο φυσικού αερίου». [..]

Ο Erdogan έχει σταθερά -και σε σημαντικό βαθμό επιτυχώς- αναδειχθεί, κορυφαίος μεσολαβητής στον πόλεμο της Ουκρανίας, διαφοροποιώντας τη θέση του από εκείνη των συμμάχων του στο ΝΑΤΟ προκειμένου να διεκδικήσει μια θέση ειδικής ουδετερότητας. [..]

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας υπενόησε τον Αύγουστο ότι ορισμένες χώρες του ΝΑΤΟ «θέλουν να συνεχιστεί ο πόλεμος», υπογραμμίζοντας περαιτέρω την έντονη διαφορά προσέγγισης μεταξύ της Άγκυρας και ορισμένων δυτικών χωρών στο βασικό ερώτημα για το πώς πρέπει να τελειώσει η σύγκρουση στην Ουκρανία.

Η Τουρκία ενίσχυσε περαιτέρω το διαμεσολαβητικό της ρόλο μέσω της σύμπραξής της με τη Σαουδική Αραβία, τον περασμένο μήνα, μεσολαβώντας σε μια συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

Στο δημοσίευμα αναλύεται περαιτέρω η στάση της Τουρκία και τα ανταλλάγματα που ζητά για να συναινέσει στην ένταξη της Σουηδίας και της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ. [..]

Σύμφωνα με εκτιμήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, η Άγκυρα αναμένεται να δώσει την έγκρισή της για τις δύο χώρες ταυτόχρονα, κάτι που δεν αναμένεται να γίνει πριν την ολοκλήρωση των τουρκικών εκλογών.

Οι ίδιες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για πρόσχημα όσον αφορά τις τουρκικές αντιρρήσεις για την ένταξη της Σουηδίας και της Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ, η οποία σχετίζεται με την επίτευξη παραχωρήσεων, πιθανώς και την πώληση μαχητικών F-16 εκ μέρους της Ουάσιγκτον. 

Το άρθρο καταλήγει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία και η στάση που τήρησε ευνόησαν τις φιλοδοξίες Erdogan και το επεκτατικό όραμα της Τουρκίας ως ενός αναντικατάστατου δρώντα στη μετάβαση σε έναν πολυπολικό κόσμο.

Όσο συνεχίζεται ο πόλεμος με τις επιπτώσεις που αυτός έχει, η Ρωσία δεν επιτυγχάνει μία αποφασιστική νίκη, και οι δυτικές χώρες δεν εμπλέκονται σε μια άμεση διαπραγμάτευση με τη Μόσχα, οι ευκαιρίες για την τουρκική διπλωματία παραμένουν μοναδικές.

ΠΗΓΗ: «Is Erdogan the Winner of the Russia-Ukraine War?» – περιοδικό The National Interest, Mark Episkopos

Να μην θεωρείται η Τουρκία ασφαλής χώρα για τους πρόσφυγες πέντε εθνικοτήτων ζητούν με επιστολή στη Βουλή 15 ανθρωπιστικές οργανώσεις

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: