Να μην θεωρείται η Τουρκία ασφαλής χώρα για τους πρόσφυγες πέντε εθνικοτήτων ζητούν με επιστολή στη Βουλή 15 ανθρωπιστικές οργανώσεις

FILE PHOTO: Πρόσφυγες και μετανάστες μεταφέρονται με τρακτέρ ενώ άλλοι προχωρούν πεζοί προς τον Τούρκικο συνοριακό σταθμό του Παζάρ Κουλέ στα Ελληνοτουρκικά σύνορα απέναντι από το τελωνείο των Καστανιών στον Έβρο με την προσδοκία να περάσουν στην Ελληνική πλευρά, Αδριανούπολη, Κυριακή 1 Μαρτίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΟΣΙΔΗΣ




Αναφορά στη Βουλή η οποία περιλαμβάνει την επιστολή 15 οργανώσεων με δράση στα θέματα της προστασίας και υποστήριξης των δικαιωμάτων των προσφύγων κατέθεσαν 18 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε αυτή διατυπώνεται το αίτημα για κατάργηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που καθιστά την Τουρκία ως ασφαλή τρίτη χώρα για πρόσφυγες πέντε εθνικοτήτων.

«Για τους αιτούντες διεθνή προστασία με καταγωγή από τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές και τη Σομαλία, η ΚΥΑ δημιουργεί ένα καθεστώς νομικής αβεβαιότητας.

Αυτό σημαίνει ότι οι αιτούντες, που οι αιτήσεις τους απορρίφθηκαν ως απαράδεκτες λόγω αυτής, θα παραμένουν στην Ελλάδα με ένα έωλο νομικό καθεστώς και δεν θα μπορούν να επιστραφούν.

Δημιουργούνται έτσι γκρίζες ζώνες ανθρώπων, οι οποίοι θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται, κατ’ ελάχιστον, με τις εγγυήσεις που έχουν και οι αιτούντες άσυλο ως προς την υποδοχή και τα δικαιώματα.

Εξάλλου το κριτήριο της ασφαλούς τρίτης χώρας υπάρχει ήδη στο εθνικό δίκαιο και μπορεί να εφαρμοστεί, με την προϋπόθεση της ad hoc και εξατομικευμένης κρίσης», αναφέρουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που με επικεφαλής τον τομεάρχη Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργο Ψυχογιό υπογράφουν την αναφορά.

Με πληροφορίες μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Süddeutsche Zeitung: Τα ελληνικά ΜΜΕ θα κρίνουν την τύχη του Μητσοτάκη στην υπόθεση των παρακολουθήσεων

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: