Έτοιμη να δώσει στοιχεία για λογισμικά παρακολούθησης η Ελεγκτική Υπηρεσία Κύπρου

FILE PHOTO: Ο Γενικός Ελεγκτής της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δρ Οδυσσέας Φ. Μιχαηλίδης. Photo: audit.gov.cy




Έτοιμη να παράσχει στοιχεία, προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο η Κυπριακή Δημοκρατία εξασφάλισε υπηρεσίες ή εξοπλισμό από την εταιρεία του κατασκοπευτικού βαν, δηλώνει η Ελεγκτική Υπηρεσία.

«Η ΕΥ, ως η αρμόδια με βάση το Σύνταγμα για έλεγχο όλων των δημοσίων δαπανών, είναι στη διάθεση της Βουλής για έλεγχο στοιχείων που έχει στην κατοχή της, ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο η Δημοκρατία εξασφάλισε υπηρεσίες ή εξοπλισμό από συγκεκριμένο προμηθευτή», δήλωσε σε ανάρτησή της η Ελεγκτική Υπηρεσία.

Υπενθυμίζεται ότι στη χθεσινή συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, όπου συζητήθηκε το θέμα σε σχέση με τα λογισμικά παρακολούθησης στην Κύπρο, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού είχε θίξει θέμα στη βάση πληροφοριών, που θέλουν την Αστυνομία να αγόρασε υπηρεσίες από τους Ταλ Ντίλιαν και Αβραάμ Σαχάκ Άβνι (δηλώνουν ιδρυτής και συνιδρυτής της Intellexa αντίστοιχα).

«Εμείς δεν έχουμε κάνει αγορά υπηρεσιών από τα πρόσωπα αυτά», απάντησε ο κ. Παπαθεοδώρου.

Ο κ. Δαμιανού παρενέβη αναφέροντας πως έχει στοιχεία που δείχνουν το αντίθετο. Ο αρχηγός της Αστυνομίας, ωστόσο, επέμεινε: «Αν έχετε στοιχεία και κάτι που θα μας βοηθήσει, να μου τα δώσετε κ. Δαμιανού. Κατά τη δική μου θητεία, όχι δεν υπήρξε συνεργασία. Ανέτρεξα και πριν αλλά δεν βρήκα κάτι».

Πάντως, όπως έγραψε και ο «Φ» στις 14/8/2022, στη βάση διαβαθμισμένου εσωτερικού σημειώματος της Αστυνομίας (ημ. 12/9/2016) που έχει στην κατοχή του ο «Φ», στο πελατολόγιο εταιρείας του κ. Άβνι (NCIS) παρουσιάζονταν σε τρεις περιπτώσεις τμήματα του Σώματος.

Μάλιστα, καταγραφόταν ότι η εν λόγω εταιρεία είχε κάνει και εκπαίδευση σε μέλη υπηρεσίας της Αστυνομίας.

Με πληροφορίες από “Φιλελεύθερος”

 

Κόκκινος για παρακολουθήσεις: Επιβάλλεται να αυστηροποιηθεί το πλαίσιο για τη λειτουργία των εταιρειών λογισμικού στην Κύπρο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: