Επίθεση Μπάιντεν κατά Τραμπ: Σκοτεινή δύναμη οι Ρεπουμπλικανοί του «Maga»* Δεν είναι πια το κόμμα των πατεράδων σας

A signs reads ‘Vote’ as electors are invited to cast their ballot for the mid term elections at the Union Station polling station, in Los Angeles, California, USA, 01 November 2022. EPA, ETIENNE LAURENT




Στην τελική ευθεία για την κρίσιμες ενδιάμεσες εκλογές εισέρχονται οι ΗΠΑ.

Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα κάνει την τελευταία του ομιλία προς τους ψηφοφόρους του στο Μέριλαντ, Πολιτεία που θεωρείται παραδοσιακό προπύργιο των Δημοκρατικών.

 

Ηδη κατά τη διάρκεια μίας τηλε – συνάθροισης της Εθνικής Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος (DΝC), ο Μπάιντεν ύψωσε τους τόνους λέγοντας ότι οι Δημοκρατικοί  βρέθηκαν «αντιμέτωποι με μερικές από τις πιο σκοτεινές δυνάμεις που έχουμε δει ποτέ στην ιστορία μας». Και πρόσθεσε. «Αυτοί οι Ρεπουμπλικάνοι του Maga (Μake America Great Again) είναι από άλλο ανέκδοτο.  Αυτό δεν είναι το Ρεπουμπλικανικό κόμμα των πατεράδων σας».

Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα ακολουθήσει, μιλώντας στους ψηφοφόρους του στο Οχάιο σε μια συγκέντρωση για τον υποψήφιο της Ρεπουμπλικανικής Γερουσίας JD Vance.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Δημοκρατικοί είναι πιθανό να χάσουν την πλειοψηφία τους στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Ο έλεγχος της Γερουσίας πιθανότατα θα προκύψει από τα αποτελέσματα στις εξαιρετικά σκληρές αναμετρήσεις της Πενσιλβάνια, της Τζόρτζια και της Νεβάδα.

Η απώλεια του ελέγχου της Γερουσίας θα είχε σημαντικές επιπτώσεις για τον Μπάιντεν και θα μπορούσε να ανατρέψει την ατζέντα του για το υπόλοιπο της προεδρίας του.

Οι κρίσιμες Πολιτείες

Όλοι οι προβολείς είναι στραμμένοι στην Πενσιλβάνια, άλλοτε οχυρό της βιομηχανίας του χάλυβα, όπου ο Ρεπουμπλικάνος πολυεκατομμυριούχος χειρουργός Μεχμέτ Οζ, που έχει υποστηρίξει δημόσια ο Ντόναλντ Τραμπ, θα αναμετρηθεί με τον Δημοκρατικό πρώην δήμαρχο Τζον Φέτερμαν για την πιο διαφιλονικούμενη έδρα της Γερουσίας.

Αυτή η έδρα μάλλον θα κρίνει την ισορροπία δύναμης στην αμερικανική άνω Βουλή, σώμα με τεράστια εξουσία.

Όπως και το 2020, η Τζόρτζια βρίσκεται επίσης στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Ο Δημοκρατικός Ραφαέλ Γουόρνοκ, ο πρώτος μαύρος γερουσιαστής που εξέλεξε ποτέ αυτή η πολιτεία με βαρύ δουλοκτητικό και ρατσιστικό παρελθόν, επιδιώκει να επανεκλεγεί με αντίπαλο τον Χέρσελ Γουόκερ, αφροαμερικανό άλλοτε αθλητή, που υποστηρίχθηκε δημόσια από τον πρώην πρόεδρο.

Αριζόνα, Νεβάδα, Ουισκόνσιν και Νότια Καρολίνα θα αποτελέσουν επίσης θέατρα σκληρών μαχών, ειδικά εκεί όπου οι Δημοκρατικοί είναι αντιμέτωποι με υποψήφιους που έχει υποστηρίξει ο Ντόναλντ Τραμπ κι ορκίζονται απόλυτη πίστη στον πρώην ένοικο του Λευκού Οίκου.

Οι αμφίρροπες αναμετρήσεις αυτές έχουν έξοδα εκατομμυρίων δολαρίων. Συνολικά υπολογίζεται πως θα δαπανηθούν σχεδόν 17 δισεκατομμύρια δολάρια για τις ενδιάμεσες εκλογές αυτές, σύμφωνα με ανάλυση του ιστότοπου OpenSecrets· πρόκειται για ποσό άνευ προηγουμένου.

Ηδη περισσότεροι από 40 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν ψηφίσει πρόωρα στις ενδιάμεσες εκλογές, ξεπερνώντας το αντίστοιχο επίπεδο των βουλευτικών εκλογών του 2018, σύμφωνα με το US Elections Project.

Κατά τη διάρκεια των εκλογών που διοργανώνονται αύριο, Τρίτη, η χώρα καλείται να ανανεώσει το σύνολο της Βουλής των Αντιπροσώπων και το ένα τρίτο της Γερουσίας. Διακυβεύονται επίσης οι θέσεις τοπικών αξιωματούχων, κυβερνητών ή εισαγγελέων.

Εδώ και μερικά χρόνια, η συντριπτική πλειοψηφία των Πολιτειών προσφέρουν τη δυνατότητα της πρόωρης ψήφου ή της επιστολικής ψήφου, πρακτική που γενικεύτηκε στις προεδρικές εκλογές του 2020, οι οποίες οργανώθηκαν μεσούσης της πανδημίας.

Φέτος, περισσότερα από 18 εκατομμύρια Αμερικανοί ψήφισαν πρόωρα, μεταβαίνοντας αυτοπροσώπως στα εκλογικά κέντρα. 22 εκατομμύρια έστειλαν την επιστολική τους ψήφο, δηλαδή ένα σύνολο άνω των 40 εκατομμυρίων ψήφων.

Την αντίστοιχη περίοδο του 2018, 39,1 εκατομμύρια πολίτες είχαν ψηφίσει στις “ενδιάμεσες εκλογές”.

Οι Ρεπουμπλικάνοι ωστόσο υπέβαλαν προσφυγές εστιάζοντας σε πολύ τεχνικά σημεία σε μια προσπάθεια να ακυρώσουν ορισμένες πρόωρες ψηφοφορίες σε Πολιτείες κλειδιά όπου τα αποτελέσματα μπορεί να δείχνουν μάχη στήθος με στήθος.

Στην Πενσυλβάνια, το ανώτατο δικαστήριο της Πολιτείας δικαίωσε τους Ρεπουμπλικάνους και έκρινε ότι τα ψηφοδέλτια αυτά δεν θα μπορούσαν να καταμετρηθούν εάν είχαν λανθασμένη ημερομηνία. Η απόφαση αυτή επηρεάζει χιλιάδες ψήφους.

Με πληροφορίες από AFP, BBC και ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ισχυρότερη από ποτέ η συμμαχία ΗΠΑ-Ισραήλ, είπε ο Μπάιντεν στον Νετανιάχου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: